Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Evelyn, who was your great love?

by - marca 11, 2019


Aging and reclusive Hollywood movie icon Evelyn Hugo is finally ready to tell the truth about her glamorous and scandalous life. But when she chooses unknown magazine reporter Monique Grant for the job, no one is more astounded than Monique herself. Why her? Why now?
Monique is not exactly on top of the world. Her husband has left her, and her professional life is going nowhere. Regardless of why Evelyn has selected her to write her biography, Monique is determined to use this opportunity to jumpstart her career.
Summoned to Evelyn's luxurious apartment, Monique listens in fascination as the actress tells her story. From making her way to Los Angeles in the 1950s to her decision to leave show business in the '80s, and, of course, the seven husbands along the way, Evelyn unspools a tale of ruthless ambition, unexpected friendship, and a great forbidden love. Monique begins to feel a very real connection to the legendary star, but as Evelyn's story near its conclusion, it becomes clear that her life intersects with Monique's own in tragic and irreversible ways.
Written with Reid's signature talent for creating "complex, likable characters" (Real Simple), this is a mesmerizing journey through the splendor of old Hollywood into the harsh realities of the present day as two women struggle with what it means—and what it costs—to face the truth.

Sú knihy, ktoré vás citovo zničia a zanechajú vo vás nejakú stopu alebo spomienku. Som rada, že do tejto skupiny patrí aj kniha The Seven Husbands of Evelyn Hugo od autorky Taylor Jenkins Reid.
Príbeh Evelyn ma prekvapil, šokoval a moje srdce úplne rozdrvil. Nastal čas, aby svet sa dozvedel pravdivý príbeh o živote Evelyn Hugo. 

Nečakala som, že príbeh Evelyn sa zaradí medzi moje najobľúbenejšie a už vôbec som nečakala, že ma to po citovej stránke zničí. Táto kniha je zmes bolestných a šťastných okamihov, ktoré spestrovali život hollywoodskej hviezde a ikone Evelyn Hugo. Jej príbeh je zaujímavý, šokujúci a strhujúci zároveň. Ten koncept si ma získal od prvej strany. Hneď na začiatku mi vybehli zimomriavky (cca 10%) a to sa mi už pár rokov pri knihe nestalo. 

Kniha nie je len o Evelyn a jej živote, ale aj Monique, ktorú si Evelyn vyberie, aby napísala jej životný príbeh. Všetci sú prekvapení, prečo práve Monique, keďže ako novinárka/redaktorka nie je veľmi obľúbená a v práci nemá za sebou nejaké veľké úspechy. Monique má sama pred rozvodom a vôbec nevie akým smerom sa bude jej život uberať. A keď príde ponuka od samostatnej Evelyn Hugo, tak predsa aj s pokynmi, ktoré jej Evelyn prikáže splniť ponuku prijíma. A tu sa to celé rozbieha a naberá to intenzitu na každej jednej strane. 

Evelyn rozpráva svoj príbeh úplne od začiatku. Sledujeme ako sa z nej stala hviezda a ikona Hollywoodu, dokonca nie raz sme svedkami aj jej pádov, či už osobných alebo pracovných. Opisuje ako fungoval v minulosti Hollywood, kto všetko musel niečo obetovať, aby dosiahol úplný strop slávy. Čím ste boli viac slávny, tým boli vaše obety väčšie. A dôkazom toho je aj samotná Evelyn.
To, že ste sa zo dňa na deň stali hviezdou ešte neznamená, že sa situácia nemôže otočiť. Tak ako ste ľuďom rýchlo vstúpili do pamäti, tak rýchlo na vás môžu aj zabudnúť. Slávu a rešpekt si treba vedieť nielen vybojovať, ale aj udržať. Na prvý pohľad sa zdá, že Evelyn to má vďaka svojej kráse jednoduché, ale ona sama poukazuje na to, akým skazeným miestom je Hollywood. A toto miesto aj  z toho najjemnejšieho stvorenia dokáže spraviť monštrum prahnúci po sláve, bohatstve a uznaní.

Evelyn naozaj mala sedem manželov, ale len jednu osudovú životnú lásku, ktorú pred svetom tají. Každé jedno manželstvo má vyhradenú svoju časť v príbehu. Sledujeme ich od okamihu zaľúbenia až po ich koniec. Niektoré manželstvá trvali roky, iné sa skončili tak rýchlo ako sa začali. Zisťujeme, čo všetko to manželstvo Evelyn dalo, ale aj naopak, o čo všetko prišla. A že je to plné emócií, tak to vám vravieť nemusím. Každé jedno manželstvo bolo iné, ale zároveň bolo to bolestné čítanie, keď už viete určitú časť pravdy. Nájdu sa chvíle, ktoré zahrejú na duši, ale tak isto aj momenty, pri ktorých slzy sa naozaj nedajú udržať. 

Čítalo sa to neskutočne dobre, postavy sú sympatické, majú svoju hĺbku - každý jeden z manželov je iný a nesplývajú len do jedného obrazu. Evelyn je dokonca, charakteristicky opísaná neskutočne živo, miestami som mala pocit, že to nie len fikcia. A v hĺbke duše som si priala, aby Evelyn Hugo bola skutočná. Síce navonok je Evelyn dokonalá - či už za mlada alebo v pokročilom veku - jej vnútro však zožiera toľko bolesti a miestami aj pocit viny, že od dokonalej čistej duše to má ďaleko. Jej rezervovanosť zo začiatku môžeme brať ako ochranný múr, predsa celý život niečo skrývala a otvoriť sa človeku, ktorého ani nepozná je pre ňu zo začiatku náročné. O to viac som s ňou začala sympatizovať, keď sa otvorila a stala sa zraniteľnou. Jej príbeh každým jedným manželstvom, úspechmi a aj pádmi naberal na obrátkach. Nebolo to len nudné prerozprávanie života niekoho, kto sa dostal do pazúrov showbiznisu. Bolo to podané s citom. Striedala sa tu láska, hnev, sklamanie, dokonca aj nenávisť, ale posledných sto strán bol u mňa úplný citový strop. Ten nával mojich vlastných emócií som nezvládla a rozplakala sa.

Monique si práve vďaka Evelyn uvedomuje, že jej život je v jej rukách. Uvedomí si, že každé jej rozhodnutie ju ovplyvní, ale nezáleží aké to rozhodnutie bude. Predsa niekedy aj z tých najhorších rozhodnutí môžu vzniknúť skvelé veci. Hlavné je byť sama sebou a neskrývať sa za niečo alebo niekoho. Monique možno prichádza k Evelyn zo začiatku zmätená, ale odchádza s cennými radami a príbehom, ktorý svetu odhalí pravú tvár Evelyn Hugo. A hlavne, konečne sa ľudia dozvedia, kto v skutočnosti bol jej láskou života.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo je kniha, ktorá mi vyrazila dych a úplne som si zamilovala Evelyn a jej príbeh. Autorka netlačí zbytočne na city, práve naopak všetko prebieha prirodzene. Som ohromená a roztrasená. Nečakala som takýto silný príbeh o žene, ktorá obetovala svoju myseľ a dušu Hollywoodu. Miestami som mala pocit, že to nie je len čisto fikcia. Príbeh Evelyn ma dokázal rozplakať, šokovať a zamilovať si hlavnú postavu aj napriek tomu, že sa dopustila vecí, na ktoré by nik nebol hrdý. Ak by som vám mala odporučiť nejakú kvalitnú knihu, ktorá dokáže vzbudiť rôznu zmes emócií, tak je to práve táto. A s čistým svedomím vám vravím, že v živote som nič lepšie nečítala.

You May Also Like

10 komentárov

  1. Najprv som si myslela, že by to nebolo niečo, čo by ma zaujímalo, ale po prečítaní tejto recenzie, možno by som tejto knihe dala šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola tiež presvedčená, že to nie je nič pre mňa a nakoniec je to moja obľúbená kniha ;) Určite skús, podľa mňa nebudeš ľutovať.

      Odstrániť
  2. Ou, ou, ou. Ani nevíš, jak moc jsi mě nalákala. Tohle. Vypadá. Dokonale. Že bych zase dala na tebe? Pokud to někdy přeloží, určitě jdu do toho. Do čtení v angličtině jsem se stále nepustila, A court of thorns and roses na mě totiž stále čeká a ten prostě musí být první. :D
    Tahle recenze je dokonalá!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite skús, podľa mňa sa tebe bude páčiť :) Angličtina nie je náročná, takže keď prečítaš Dvor, tak Evelyn je skvelá voľba. Vlastne Evelyn je skvelá voľba vždy.
      Ďakujem :3

      Odstrániť
  3. No tak teda dobre. Presvedčila si ma. Pridávam na TBR. Nie, vôbec ten zoznam nie je momentálne kilometrový a naozaj naň knihy skôr pridávam, než ich odtiaľ prečítaním odoberám. Ale musím priznať, že táto kniha je práve ten typ emotívne zničujúceho čítania, po akom v poslednom čase veľmi prahnem. Takže možno po nej čoskoro aj siahnem.
    Ďakujem za túto recenziu. (Aj keď mám kvôli nej zase dlhší TBR. :P)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada! Som veľmi zvedavá na tvoj názor :) Ja ďakujem, že to mu dáš šancu! Dúfam, že nesklame :)

      Odstrániť
  4. To zní naprosto úžasně a věřím, že by mě to hodně bavilo. Jsi mě na ni hodně nalákala. :D Mohla bych též po dlouhé době zažít podobný pocit jako ty. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to bolestné, ale úžasné. Dúfam že zažiješ aspoň z polovice toľko pocitov ako ja!

      Odstrániť
  5. Jedno viem isto, že na túto knihu by som rozhodne potrebovala čas a priestor aby som si ju dokázala prečítať, lebo sa poznám viem aká som a takéto príbehy by mi spravili pocity možno dosť podobné tým tvojím takže niekedy si ju možno prečítam, ale nato chcem byť rozhodne aspoň trocha pripravená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa nebudeš ľutovať! Ale určite na tento príbeh musíš mať náladu! Ale myslím, že sa ti bude páčiť, aspoň v to dúfam :3

      Odstrániť