Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

The Queen of Nothing zbiera síce päť hviezdičiek, ale...

by - decembra 08, 2019

He will be destruction of the crown and the ruination of the throne.
Power is much easier to acquire than it is to hold onto. Jude learned this lesson when she released her control over the wicked king, Cardan, in exchange for immeasurable power. Now as the exiled mortal Queen of Faerie, Jude is powerless and left reeling from Cardan’s betrayal. She bides her time determined to reclaim everything he took from her. Opportunity arrives in the form of her deceptive twin sister, Taryn, whose mortal life is in peril.
Jude must risk venturing back into the treacherous Faerie Court, and confront her lingering feelings for Cardan, if she wishes to save her sister. But Elfhame is not as she left it. War is brewing. As Jude slips deep within enemy lines she becomes ensnared in the conflict’s bloody politics.
And, when a dormant yet powerful curse is unleashed, panic spreads throughout the land, forcing her to choose between her ambition and her humanity…

Krutý princ a Podlý kráľ už majú svoje miesto v slovenských kníhkupectvách a tešia sa celkom veľkej obľube. Aj keď priznávam, že z mojej strany ide skôr o guilty pleasure než o obľúbenú trilógiu. A tretí záverečný diel mi to len potvrdil. The Queen of Nothing je len slabí odvar toho, čo mohlo vzniknúť.

Kým Krutý princ bol zaujímavým prvým dielom, Podlý kráľ bolo celkom slušné pokračovanie, ktoré sa rýchlo čítalo, aj napriek pár hluchým miestam, ale finálna časť úplne netromfla predchádzajúce dve časti. The Queen of Nothing sa nesie v podobnom duchu ako predchádzajúce dve časti, s podobnými chybami, ktoré uberajú knihe na jej kvalite. Máme tu svet, ktorý ešte stále poriadne nepoznáme, hoci je nám už dobre známy z predošlých častí, ale stále je tam čo nové objavovať. Ale žiaľ, autorka ten svoj načrtnutý priestor vôbec nevyužije a rieši tam nové problémy, ktoré tak trochu zatieňujú staré rozohraté intrigy. Síce to nepôsobí rušivo, dokonca zaujímavo obohacujú dej, ale zároveň sú v mojich očiach veľkým problémom. Už len z dôvodu, že určité udalosti dostávame z tzv. druhej ruky.

Po šokujúcom, pre niekoho drastickom, konci Podlého kráľa som čakala oveľa väčšiu túžbu od Jude pomstiť sa. Predsa celý vzťah Cardana a Jude bol postavený na vzájomnom nenávidení a na trpení spoločnosti toho druhého. Dokonca sú tu čitatelia, ktorí vyhlasujú, že sa to vzťahom ani nedá nazvať. Na jednej strane súhlasím, ale na druhej strane ich vzťah označujem postupom času za obchodný. Ale hľadať v ňom zo začiatku romantické ladenie.... tak to vôbec. Autorka nastavila už zo začiatku ich latku nevraživosti na celkom vysokú úroveň. A to ako málo spoločných scén Jude s Cardanom mali, aj keď intenzívnych, ale bolo ich málo, tak vôbec mi to neprišlo vierohodné. To ako sa ich vzťah pomaly riešil v predchádzajúcich častiach, tak tu to nabralo celkom rýchle obrátky. Nevravím, že ma to neteší, to nie. Ale autorka celkom ich prerod v mojich očiach nezvládla. A vývin postáv....

Už v predchádzajúcej časti sme si mohli všimnúť, že postavy sa začínajú vyvíjať určitým smerom. Lenže celý ten proces vývinu bolo akoby lusknutím prsta. Zlomové body, ktoré zapríčinili zmeny boli úplne vynechané, len okrajovo spomenuté. Iní autori by z toho vyťažili maximum, ale tu autorka sa snažila to celé obísť a venovať sa iným udalostiam, ktoré síce boli zaujímavé a pre príbeh podstatné, ale mám pocit, že to čo mohlo knihu posunúť vyššie úplne vynechala. Postavy síce dospievajú, učia sa na svojich chybách, ale aj tak ich miestami nedokážem vnímať ako dospelé jedince. Cardanova premena už aspoň v dvojke bola načrtnutá, pričom ale Taryn... Nechcem byť zlá, ale to som vôbec nepochopila. Zo sestry zradkyne sa zrazu stala svätica? A potom síce, aj tak človek zistí, že je to rovnaký egoista, ale pointa toho celého mi celkom uniká.

Na druhej strane, aby som len nekritizovala dej je dynamický a to od začiatku. Na každej jednej strane sa niečo deje. Intrigy sú rozohrané už od prvej časti a v tejto časti to vrcholí celkom slušným spôsobom. Aj keď miestami je to vážne obohrané klišé a dokonca pri jednej scéne som sa zasmiala. Hoci som sa zjavne nemala. Ale bolo to perfektné. Niečo, čo by som nečakala, že autorka to naozaj spraví, aj keď to bolo predvídateľné, ak čítate s porozumením. Autorka sa celkom slušne popasovala aj s tou teatrálnou scénou. Okrem toho Jude je taká impulzívna, že skáče z jednej udalosti do druhej, a to dievča má miestami viac šťastia ako rozumu. A verte, že pri takej postave sa človek nikdy nenudí. Okrem toho pekne tu vidieť súdržnosť sestier, významnú rolu tu hrá aj priateľstvo. Je to skrátka zmes rôznorodých vzťahov.

Celá trilógia je pre mňa oddychová záležitosť. Má pár menších aj väčších chybičiek, ale nič to nemení na tom, že sa pri tom dá skvelo oddýchnuť, aj keď miestami určité scény vás zarazia a pohrajú sa s vašimi nervami. The Queen of Nothing má svoje svetlé, ale aj temné stránky, ktorej jej až tak nelichotia. Ale ak prižmúrite oko a trošku znížite očakávania, tak dostanete celkom dobrý koniec nadpriemernej série o krutých vílach. A ku koncu vám  ešte bude aj tá ich pomstychtivosť z prvých dvoch častí chýbať. 

You May Also Like

6 komentárov

  1. S tvojím názorom úplne súhlasím. Mne sa kniha čítala veľmi dobre a rýchlo, no napriek tomu mi neušlo mnoho nedostatkov, pre ktoré by som príbehu určite nedala plné hodnotenie. Najviac ma zarazil (ako spomínaš aj ty) prerod postáv, či už Taryn, alebo Cardana. Obzvlášť ma ešte prekvapil vzťah Cardana a Jude. Zdalo sa mi to v tejto časti príliš rýchle a akosi som to nedokázala autorke zožrať. Nepasovalo mi to k tomu, čo sa dialo doposiaľ a ako sa k sebe správali predošlé dve knihy.
    Koniec sa mi páčil, teším sa, že sa to skončilo tak, ako sa to skončilo, no napriek tomu mi to proste nesedelo. Takže asi môžem tiež povedať, že ide skôr o také moje guilty pleasure. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prerod postáv bol pre mňa úplne nelogický. A tie vzťahy tam... Skrátka škoda. Ja som rada, že to je len trilógia, ale na to, čo autorka plánovala potrebovala aspoň o pár strán viac. Som rada, že len ja to tak nevnímam, pretože fakt som prekvapená z tých vysokých hodnotení.

      Odstrániť
  2. Tak ja som počula o tejto sérii už asi všetko niekomu sa páčila niekto povedal, že to nebolo také dobré ako to je, ale mňa osobne to nejako nechytilo teda aspoň ja si myslím :) Možno to preháňam aj som si zalistovala v tejto knihe, ale nejako ma to nedostalo v podstate :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak podľa mňa táto séria je priemerná :) Ale chápem, prečo to niekto miluje, sama som tomu prepadla. Naozaj sa to číta dobre, a ak človek si prestane všímať tie chybičky, tak si čítanie naozaj užije :) A chápem, aj ľudí, ktorí tuto sériu hejtujú. Takže ak ťa to nezaujalo, tak s tým určite nemárni čas :) Je kopu kníh, ktorým sa môžeš venovať :)

      Odstrániť
  3. První díl mě už jen podle anotace moc nezaujal, a jak tak koukám, tak neudělám vůbec na škodu, když tuhle trilogii vynechám a místo toho si přečtu něco jiného. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ťa to nezaujalo, tak zbytočne s tým budeš strácať čas. Mňa navnadili fan arty, pôvodne som ani ja nechcela sériu začať :D A pozri ako som dopadla :D

      Odstrániť