Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Kniha o superhrdinoch alebo nie?

by - júla 22, 2020


Superlidé existují. Ale žádný z nich není superhrdina.Nikdo na začátku jednadvacátého století nepotřebuje nadšence ve spandexu a pláštěnkách, kteří by se po nocích honili za zločinem. Zato po supershowbyznysu se lidé můžou utlouct.Ve světě, kde jsou superschopnostmi obdařené Mety světovými celebritami — nebo preventivně stíhanými nepřáteli státu —, nechce být Lenka Křížová ničím z toho. Je to zkrátka holka, která si chce odchodit vysokou, utratit alimenty a občas pomoct kamarádce u zkoušky svými mimickými schopnostmi. O slávu ani o davy fanoušků se nikdy neprosila.A přesto se zdá, že jednoho má.
Netajím sa tým, že súčasná česká tvorba mi sedí viac ako tá naša slovenská. Celkom si snažím udržať prehľad kníh, ktoré v Čechách vychádzajú. Takže bolo samozrejmé, keď sa ohlásila nová kniha Pavla Bareša, ešte k tomu stand alone, že si ju rovno pripíšem na wish list. A vďakabohu za kamarátku, ktorá sa nechá namotať na moje knižné odporúčania a kúpila si naraz všetky jeho knihy! Pretože môj výtlačok si ku mne ešte cestu nenašiel, tak dobrovoľne nasilu mi požičala ten svoj.

Meta, ktorá zaujme už svojou obálkou je z grafickej stránky dokonalá. Až na ten font, ktorý mi trochu reže oči, ale inak je to fakt obálkový skvost. Dá sa to ale tvrdiť aj o obsahu? Anotácia už niečo mierne naznačuje, ale to nie je ani polovica z toho čo Meta ponúka. Autor si zobral veľmi veľké a náročné sústo. Závažné témy, ktorých je viac než požehnane zatraktívnil na pozadí témy superhrdinov, ktorých dosadil do českého prostredia. 

Ak ste už čítali predchádzajúce autorove knihy, tak približne viete ako pútavo vie písať. A neprekvapilo by ma, keby o pár rokov sa o ňom čitatelia vyjadrujú ako o autorovi, ktorý by predal aj nákupný zoznam. Pár blogerov/bookstagramerov, ktorí autora poznajú osobne spomínali, že kniha je napísaná takým štýlom, akým sám autor rozpráva - trochu nespisovne, používa anglické slová a často odbočuje od témy. A to mi nasadilo nechceného chrobáka do hlavy, ktorý ku mne po celý čas prehováral autorovým hlasom. Prvú polovicu knihy mi text predčítal Barešov hlas, a nie sa toho hlasu v hlave zbaviť! (Vďaka instagramové stories!)  

Takže Barešov hlas v hlave a kniha o superhrdinoch, ktorá v skutočnosti ani nie je o superhrdinoch. Mladá vysokoškoláčka, ktorá sa z vlastnej iniciatívy stiahla na okraj spoločnosti a snaží sa zabudnúť na svoje problémy - najčastejšie alkoholom a sexom. Dve témy, ktoré našťastie už nie sú v literatúre tabu ani pre násťročných. Šokovalo ma to? Trochu. Téma sexuality je naznačená, ale nie je primárna. Som rada, že sa jej autor nevyhýba, píše o nej spontánne. Možno nie všetci máme, tak bujarý sexuálny život ako hlavná hrdinka, ale stále je to téma, o ktorej spoločnosť odmieta diskutovať na verejnosti. Sexualita je samozrejmá vec pre každého jedného jedinca, nemali by sme mať predsudky a už vôbec nie sa tej témy strániť.

Jeden z rušivých prvkov, ktorý môže mnohým vadiť, sú krátke úseky myšlienok, ktoré sú samostatne oddelené od hlavného príbehu. Takéto odbočky sa týkajú hlavne tém, ktoré sú spojené so sexuálnou tematikou, predátorov a pod. Mne osobne neprekážali, ale miestami spomaľovali dej. Takýchto odbočiek v deji nájdeme pomerne veľa. Či už vo forme myšlienok alebo vo forme retrospektívy, ktorá nie vždy bola potrebná, ale zachovávala určitú postupnosť v deji. Ďalším rušivým prvkom môžu byť anglické slová, ktoré sa v texte nachádzajú hlavne zo začiatku. 

Priznám sa, že veľmi veľký problém som mala začítať sa. Nepomáhali mi ani postavy, ktoré mi zo začiatku boli nesympatické. V prvom rade najlepšia kamarátka hlavnej hrdinky: Debi, nevinné to stvorenie, ktorá si nevedela poradiť s banálnou skúškou, by som som najradšej poslala do horúcich krajín. Pri hlavnej hrdinke Lenny to bolo podobné. Po prvých cca 100 stranách sa to ustálilo a keď dej začal naberať smer, ktorý sľubovala anotácia, tak aj postavy nabrali uveriteľnejšiu a normálnejšiu formu.

Je zaujímavé ako autor vymyslel svet, v ktorom Mety fungujú. Nie je to dokonale premyslený systém. Stále je to v zárodku, s chybami a nedomysleným systémom. A viem si predstaviť, že by sa do tohto sveta ešte vrátil s inými postavami, rozšíril ho a hlavne zdokonalil. Svet v skutočnosti, ale nie je až tak dôležitý. Možno mnohých sklamem, ale len sa črtá v pozadí. Nedokonalý systém je len taká kulisa, vedľajší doplnok, ktorý v skutočnosti nehrá v deji veľkú rolu. Ale skôr ho obzvláštňuje a komplikuje, v prvom rade z právneho hľadiska, takže riešenia nie sú také jednoduché.

V tomto príbehu nie sú primárni "superľudia", ale len jedna Meta, ktorá má problém, nielen zo psychickej stránky. Mnoho faktorov, ktoré Lenku ovplyvnili pri dospievaní sú uveriteľné a ponúka to náhľad do vzťahov medzi dieťaťom a rodičmi. Taktiež oceňujem ako všetko nie je len čierne a biele. Len škoda, že vzťahovo kniha nie je hlbšie prepracovaná. Možno keby o pár strán viac sa venuje autor nielen hlavnej téme, ale tiež rozoberie o niečo viac vzťahy medzi rodičmi a hlavnou hrdinkou, tak príbeh by bol o niečo viac rozvitejší. A nie len tak jednostranný.

Než si už po prečítaní anotácie predstavíte čokoľvek, tak na 99% som si istá, že sa netrafíte ani z polovice, čo si autor pre vás nachystal. Hoci, áno, priznávam, že zápletku rozhodne uhádnete, ak budete pozorne čítať. Ale to neznamená, že vám to úplne pokazí chuť do čítania. Skôr budete čakať na spoločnú konfrontáciu, ktorá je skvelá. V knihe sa nachádza hneď viac momentov, ktoré naozaj stoja za to.

Oplatí sa čítať Metu? Knihu o superhridnoch, ktorá v skutočnosti nie je o superhrdinoch? Ak čakáte niečo na štýl "superhrdina" ide zachrániť svet, tak na to zabudnite. Kniha skôr pojednáva o sexualite, disfunkčnosti, toxickosti, a podobne. Predovšetkým je o jednom človeku, ktorý patrí do tohto sveta, ale zároveň patrí ku skupine ľudí, ktorí majú nejakú tú schopnosť. Dôležitý je fakt, že aj superčlovek je v zásade len človek. Je to celkom slušný psychotriler s detektívnym nádychom z českého prostredia so slabším začiatkom, s hrdinkou, ktorú nie vždy budete chápať a s vtipnými gumovými kačičkami s trefnými menami. Možno to nie je dokonalé, ale za pokus to určite stojí.

You May Also Like

6 komentárov

  1. Na tohoto autora už mám delší dobu zálusk a doufám, že se k němu už brzy dostanu! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To dúfam aj ja! Na tvoj názor som extrémne zvedavá :D

      Odstrániť
  2. Já úplně českou ani slovenskou tvorbu už tolik nevyhledávám, protože mě docela zklamala. Mám napsáno několik málo knih, které mě zaujaly, ale o autorovi já osobně slyším poprvé :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa slovenská tvorba nebaví, mám na ňu svoj názor. Nejdem ale všetkých hádzať do jedného vreca, určite sa nájdu autori a autorky, ktorí za to stoja. Ale mne viac sedí práve česká tvorba, nielen výberom tém, ale aj celkovo spracovaním. Bareša odporúčam sledovať na instagrame - niekedy má skvelé postrehy a jeho zmysel pre humor mi sadol :)

      Odstrániť
  3. O tomto autorovi počujem prvýkrát, ale táto kniha ma zaujala :) Akurát mám doma rozčítanú knihu od jednej českej autorky, tak sa po dočítaní mrknem na túto :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť