Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Sedem smrtí jednej bezvýznamnej ženy

by - októbra 26, 2020


Predstavte si, že každý deň sa budíte do toho istého dňa, len vždy v inom tele. Vašou úlohou je prerušiť tento cyklus, zabrániť vražde a nájsť vraha. Máte na to osem dní, osem hostiteľov, jedného nepriateľa. Aiden Bishop sa ocitne v sídle Hardcastlovcov bez toho, aby si niečo pamätal zo svojho života. Nachádza sa v inom tele, bez spomienok až na jednu výnimku...

Časová slučka nie je v literatúre nič nové, aj keď to nie je úplne najčastejšia téma, s ktorou sa v knihách stretávam. Cestovanie v čase pre mnohých z nás stráca atraktivitu na nevyhnutnom opakovaní deja. Ďalším menším problémom je spracovanie, pri ktorom autori strácajú nadhľad a často sa do toho zamotajú viac než to je nutné. Potom vznikajú hluché miesta, ktoré zbytočne spomaľujú dej. The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle má v tomto smere jednu výhodu. Síce každý jeden deň prežívame dookola, ale nachádzame sa v inom tele, čo prináša vždy nový pohľad, informácie a aj možnosti. Okrem konkrétnej vraždy sa tu vyskytuje aj rodinná tragédia spred takmer 20 rokov, ktorá sa čo raz častejšie pripomína. Celkovo sídlo Hardcastlovcov je plné tajomstiev, nevyriešených sporov, čo rozširuje dejovú linku. Takže tu máme jedno tajomstvo, ktoré je obklopené a ovplyvnené ďalšími nevyriešenými spormi. Je to celkom zamotaná slučka krívd, tajomstiev a poloprávd. 

Kto je v skutočnosti Aiden Bishop? Prečo sa vôbec ocitol na mieste ako je sídlo Hardcastlovcov? A je ako postava naozaj taká dôležitá? Odpovede na tieto otázky sú nejasné. V skutočnosti Aidena ani nepotrebujeme poznať, je tam aby vyriešil vraždu a mohol sa vrátiť do svojho tela a žiť svoj život, ktorý nás vôbec zo začiatku nemá zaujímať. Ale čím viac sa dej zamotáva tak tým viac otázok sa začína vynárať. Prečo má iné podmienky? Ako fungujú hostitelia? Prečo sa vôbec ocitol na takom mieste? Je v skutočnosti Evelyn taká dôležitá? A síce kniha by mala byť o Evelyn a jej tragickom konci, tak v skutočnosti Evelyn a jej postava sú iba doplnok celej tejto zvrátenej hry. V knihe sa vyskytuje len sporadicky, pričom zvyšné postavy majú dostatok priestoru na realizáciu. 

Vzťahy medzi postavami sú komplikované. Aiden pozná Evelyn len cez spomienky a citové väzby iných, on ako osoba s ňou nemá žiaden vzťah a predsa má od začiatku nutkanie ju chrániť. To, že sa nachádza v inom hostiteľovi ho nevedomky ovplyvňuje. Dezorientácia, strata pamäti, prípadne neadekvátne správanie, to všetko sa mení z hostiteľa na hostiteľa. Skutočného Aidena nepoznáme, ale za to vieme všetko o ostatných obyvateľoch a hosťoch. V iných knihách by to bolo zbytočné, tu však na tom je postavený celý dej. Nie vždy je to záživné čítanie, ale funguje to. Či už motivácia postáv alebo fungovanie sveta, všetko má svoje opodstatnenie. Celkovo nejde o nič komplikované. Jednoduchá šablóna, ktorá sa opakuje, až na pár výnimiek. 

Problém môže nastať, keď sa zistí motivácia postáv a prejavia sa (u niektorých) temnejšie črty. Prostredie postupne začína strácať atmosféru a vníma sa už len ako kulisa. Sídlo prestáva byť strašidelným miestom, určité postavy prestávajú byť zaujímavé, správanie postáv sa mení zo strany na stranu. Spojenec od nepriateľa sa začína ťažko rozlišovať a postupne začína z toho byť menší guláš. Aiden ako postava stráca prehľad o veciach, snaží sa rozlúštiť dvadsať rokov starú záležitosť, pričom nevedomky pichá do osieho hniezda.

Udržať si prehľad medzi postavami je dosť náročné. Autor ešte k tomu skáče z hostiteľa na hostiteľa, pričom jeho štýl je nemenný. Ako čitatelia nemáme šancu určiť, kedy sa nachádza v ktorom hostiteľovi, až na pár výnimiek. Je to chaotické, náročné a vyčerpávajúce. Je to podstatná časť deja, ktorá viac mätie ako pomáha. Ďalší problém je plot. 500 stranová kniha si zaslúži plot twist, ktorý dokáže udržať čitateľovu pozornosť a prekvapiť. V poslednej štvrtine autor začína hrať hru, hádže jeden twist za druhým, pričom ale niektoré odhalenia boli už od začiatku jasné. Ale autor na nich stavia ďalšie odhalenia, ktoré sú niekedy až absurdné.

Štýl autora nie je ničím výnimočný, ako som spomínala je nemenný, aj napriek tomu sa to číta dobre. Text je zo začiatku prudko čitateľný (môže sa tak vôbec označiť text?) a strhne vás to hneď do deja. Začiatok je naozaj vydarený až potom to začína postupne upadať. Celkovo je to aj tak dosť silný priemer, ktorý keby je o niečo kratší a lepšie zvládnutý, tak viem si predstaviť, že tomu úplne prepadnem. Oddychové čítanie, to ale tiež nie je. Ak sa nesústredíte, tak mnoho vecí vám môže ujsť a to nie je úplne ideálne. Keďže v texte sa nachádza pár indícií, ktoré ale nie vždy sú podané najšťastnejším spôsobom, ale sú tam. Ak ste fanúšikmi detektívok, ktoré nie sú úplne jednohubky a majú o niečo komplikovanejšiu kostru, tak smelo do toho! Teoreticky by ste nemali byť sklamaní, pretože dostanete presne to čo anotácia sľubuje - aspoň tá pôvodná. 

A pre "nečitateľov" v anglickom jazyku, o pár dní vyjde aj slovenský preklad. Ak sa nemýlim tak 3.11. by už mal byť na pultoch kníhkupectiev, a dúfajme, že už sa tam aj dostaneme :) 

You May Also Like

2 komentárov

  1. Moc pěkná recenze. :) Tady nevím, zda bych do toho opravdu šla nebo ne. Jakožto zní to zajímavě, ale nevím, zda by mě to bavilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Je to trochu niečo iné, než sme my tu u nás zvyknutí čítať :) Ale nie je to úplne až tak hrozné ;)

      Odstrániť