Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Knižné fenomény, ktoré sa nechystám čítať

by - júla 26, 2017

Takže dnes to nebude recenzia, ale forma takého to článku. Všetci máme knihy, ktoré nás nelákajú, aj keď majú vo svete úspech a sú s ostatnými milované, zbožňované a dobre že nie uctievané. Tak tu je pár mojich kníh, ktoré sa nechystám čítať, aj keď určite prichádzam o čitateľský zážitok.


#1 Game of thrones
Hra o tróny (Pieseň ľadu a ohňa, #1)
Game of thrones je pravdepodobne teraz najpopulárnejší seriál, ktorý podľa mňa sleduje takmer celý svet a stavím sa, že polovica fanúšikov má aj prelúskané knihy. Priznávam mala som obdobie, keď som si ju chcela kúpiť a keď som aj sledovala seriál. Avšak po knihe ma rýchlo prešla chuť. Čo sa týka seriálu, tak ďalej ako po prvú sériu som sa nedostala. (Presnejšie prvá séria cca 10 časť.) Nepochybne GoT je skvelá kniha, ktorá má čo ponúknuť, avšak nemyslím, že by ma bavila, keďže osobne si myslím, že je dosť politicky zameraná.


#2 Outlander
Cudzinka (Outlander, #1)
Cca tri alebo štyri roky dozadu som vo výpredaji videla Cudzinku za 3€. Vtedy som ešte nevedela, že vôbec niečo také existuje a veľmi som rozmýšľala, či si ju kúpim. Nakoniec som ju nechala tam a o pár mesiacov to nejako vybuchlo a každý to čítal a pozeral. Zrazu aj v telke to šlo a ja som si búchala hlavu ako som mohla byť taká sprostá nechať ju tam. Teraz som rada. Videla som tri časti a aj napriek tomu, že ten seriál ma veľmi neoslovil, tak nový trailer, čo vyšiel (myslím, že je nový) ma celkom dostal ako to je celé zrazu popletené. Ale zas a znova nie je to moja šálka kávy.Nepochybne to musí byť vzrušujúce čítanie, ale viac by som sa nad tým rozčuľovala.

#3 Divergencia
Divergencia (Divergencia, #1)
V období keď vypukol chaos okolo Divergencie som bola zarytý fanúšik Hunger Games, takže čítať niečo, čo tak silno konkurovalu niečomu, čo som vtedy doslova milovala by bol hriech. Po troch rokoch ma to stále nejako neláka.  A po Zárezoch smrti som si istá, že by ma to vôbec nebavilo, aj keď je to niečo úplne iné. Filmy si ma veľmi nezískali a to, že má byť z toho seriál, tak sa obávam, že to skončí fiaskom. Aj napriek tomu, že prvú časť takmer všetci chvália, tak nemôžem si pomôcť, ale voči tejto knihe chovám menšiu nechuť. Myslím celkovo, že dystópií, ktoré stále takmer riešia to isté už mám dosť.

#4 Pán prsteňov
Spoločenstvo prsteňa (Pán prsteňov #1)
Môžete to považovať za rúhanie, ale Pán prsteňov je jedna z kníh, ktorú asi nikdy neprečítam. Nepochybne je to určite skvelá fantasy, ale som asi jedna z mála, ktorú to neláka. Dokonca ani filmy som nevidela celé. Žiaľ, asi som neprišla tomu ešte na chuť.

#5 Sophiina voľba
Sophiina voľba
Bol čas, keď som si ju chcela prečítať, avšak ako náhle som zistila  o čom to celé je, tak rýchlo ako som ju chcela, tak rýchlo ma to aj prešlo. Myslím, že nemusím vysvetľovať, prečo a všetkým je nám jasné, prečo toto dielo, ktoré vo mne trochu vyvoláva zmätok je na tom tom zozname.

#6 Anna Karenina
Anna Karenina
Fakt môžem k tomuto len povedať, že je to klasika a je fakt málo klasík, ktoré ma zaujali. Anna Karenina ňou, bohužiaľ nie je.

Toto sú tie moje, ktorým sa vyhýbam a naozaj nemám o ne záujem, aj keď ako som spomínala určite sa pripravujem o určitý čitateľský zážitok, avšak nejako ma to nemrzí. Aké sú tie vaše? 

You May Also Like

8 komentárov

  1. GoT - veľa kriku pre nič. Čítanie je zbytočne vyčerpávajúce. Po prvej knihe som dva týždne nedokázala nič prečítať. Druhú som radšej ani nedočítala.
    Outlander - prečo podobné zbytočnosti vydávajú?
    Divergencia - hm, ale ono to malo potenciál...
    Pán prsteňov - videla som filmy, na knihy sa chystám. Už niekoľko rokov.
    Sophiina voľba - nie, stále je to o vojne. Vojnovú literatúru nečítam.
    Anna Karenina - hm, o tomto som nikdy nepremýšľala.

    Ja napríklad nikdy nebudem čítať Hry o život alebo ďalšie knihy od Cassandry Clare. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekne si to zhrnula.
      Čo sa týka tej Divergencie, tak to viacerí vravia, že to malo potenciál. Ja som knihu nečítala, ale čo sa týka filmu, tak tam sa to mohlo zachrániť, podchytiť to a spraviť z toho filmový fenomén. Žiaľ mám pocit, že ten film je celý zlý.
      Na rozdiel od teba ja mám Hry o život a Cassandru Clare zmáknutú XD

      Odstrániť
  2. GoT je má oblíbená série - ale asi i proto, že zbožňuji dlouhé a obsáhlé fantasy ságy. Takže pro mě ideální, ale věřím, že to není pro každého. Pána prstenů jsem četla - přítel ho zbožňuji, mě moc nenadchl, ale musím uznat, že je to zajímavý svět (naopak se já zatím úspěšně vyhýbám prodlouženým verzím filmu :D)-
    Sophiinu volbu jsem nedávno dočetla - v angličtině, kdysi jsem ji zkoušela v češtině, ale to mě nechytla. Bylo to zajímavé čtení a pro mě taková zajímavá sonda - trochu koncentráky, trochu poválečná americká společnost, trochu sexu. Anna Karenina... Uf, jako člověk, co ji četl už dvakrát a svoji maturitní slohovku psal jako charakteristiku... :D Ne, nesoudím, jen třeba - nevím, myslím, že klasiky není dobré brát jako, že je to jenom klasika. On je nějaký důvod, proč je lidi pořád čtou, proč jsou tak zajímavé (ok, Utrpení mladého Werthera je naprostá hrůzu - alespoň pro mě). Já osobně mám ruský realismus ráda, i když to není pro každého (dlouhé knihy, dlouhé popisy, hodně postav - ale v Anně Karenině je to docela v pohodě).

    Divergenci jsem bohužel četla. Jeden z důvodů, proč se vyhýbám YA a dvakrát si rozmyslím, než něco takového přečtu. :D Cizinku jsem postřehla, že ji hodně lidí čte, ale popravdě ani nevím, o čem by to mělo být, takže to nechávám plavat.

    Co by mělo být moje... No, už zmíněné YA - různé série, občas jsem něco zkusila, ale většinou nic. Vlastně čtu jen fantasy YA, co vydává Host, to mě baví. Co se týče klasik, tak tam asi upřímně nic nemám. To, co mě nebavilo, jsem už četla a většinou to zjistím až při čtení, že to není pro mě to pravé ořechové. (Ok, třeba nálepka romantismu je pro mě docela varující.)

    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si tiež celkom užívam dlhé fantasy ságy, ale na to potrebujem mať chuť, čo je možno párkrát do roka, takže GoT by som čítala-celú sériu asi dokonca života XD Ale nebudem to riskovať a radšej to prenechám milovníkom ako ty.
      Čo sa týka klasík, tak áno nemali by sa brať ako čisto len klasiky, ale bohužiaľ, zatiaľ ma z nej bavila len Jana Eyrová a Búrlivé výšiny. Ruský realismus? To ide úplne mimo mňa. Všetko, čo je ruské ma neláka. A môj odpor ešte zvyšuje aj ruština ako druhý jazyk v škole. Takže toľko o tom...
      Host v poslednej dobe vydáva naozaj skvelé YA fantasy, aj preto patrí medzi moje Top vydavateľstvá. (Mám ich len tri) :D

      Odstrániť
  3. Čítala som len Divergenciu a to tiež len prvý diel :D a neplánujem dočítať. U mňa je takou sériou, ktorú neplánujem čítať zatiaľ Trón zo skla :D Vadila mi veľká propagácia a že sa to všade pchalo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som spomínala mňa Divergencia neláka. Ale Trón zo skla je skvelý! :D Mala by si dať tomu šancu, aj keď áno priznávam tá propagácia viac tomu uškodila ako pomohla, ale prichádzaš fakt oveľa. Aj keď prvá časť je taká slabšia. ;)

      Odstrániť
  4. Super námet na článok! Cudzinka je aj na mojom zozname, seriál som sa snažila pozerať, ale nebolo to nič pre mňa. :D GoT som na zozname tiež mala, ale teraz si nie som istá, možno to predsa skúsim.:D Seriál sa mi totiž fakt páči, ale len tak na okraj, prvé séria bola dosť na prd. :D
    Sofiinu voľbu som pekne celú čítala kvôli škole, mala som o nej prezentovať a bola to hrôza... -_- Takže, úplne ti to schvaľujem! :D
    Hm, rozmýšľam, čo by som ešte mohlo pridať zo svojho zoznamu, ale skoro nič mi nenapadá... Asi Red Queen. To ma neláka.:P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      A to som si myslela, že som jediná, ktorú Cudzinka neoslovila. Pri GoT ako náhle zomrel-spoileeer -Khal Drogo, tak ma to prestalo baviť. XD
      Red Queen ti schvaľujem zas ja XD Je to zmes všetkého a síce to človeka celkom za začiatku baví, tak až postupom času si uvedomuje, že to nebolo až tak dobré. A celkom zbytočné hálo pre nič. Ale aj to si uvedomujem až teraz. :D

      Odstrániť