Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Top 5 najzaujímavejších kníh za rok 2017

by - decembra 31, 2017

Zdravím vás pri poslednom článku tohto roku. Tradične a (ne)prekvapivo tu máme také menšie knižné zhrnutie, čo sa týka tohto roka. Nebude to ani Top najlepších a najhorších kníh za tento rok, ale rozhodla som sa tento rok to spraviť inak a predstaviť vám knihy, ktoré možno nedostali odo mňa plný počet hviezdičiek, ale určite patria medzi tie najzaujímavejšie, aké sa mi tento rok dostali do rúk.
Prišlo mi hlúpe spraviť rebríček Top 10 naj kníh za tento rok, keď sama som ich ledva prečítala 50. A vybrať skoro polovicu kníh a podeliť ich do skupiny mi neprišlo správne. Okrem toho tento rok sa mi do rúk dostali možno dve knihy, ktoré ma nebavili, ale inak som mala celkom šťastný výber.



Tento rok som uzatvorila so štvrtou časťou HP a už dokonca tohto dňa sa nechystám čítať žiadnu novelu a ani nič podobné. Cieľ som zo začiatku mala 73 kníh, ale nakoniec som to znížila na 50, čo sa mi nepodarilo splniť. (44 kníh za tento rok). Nejako extra z toho smutná nie som, pretože mohlo to byť aj vyššie číslo, ale načo si niečo dokazovať pomocou čísel? Samozrejme, gratulujem všetkým, ktorí ste svoj reading challenge splnili. A tí, ktorí nie, tak sa netrápte je to len číslo, čo v skutočnosti nič neznamená. (Okrem toho, že minulý rok som prečítala cca 18 000 strán-67 kníh, a tento rok vyše 15 000 pri počte 44 kníh, nie je až taká katastrofa)


Môj  rok 2017 bol všelijaký, posunula som svoje hranice a osobne som sa snažila rozvíjať, ale čo sa týka kníh, tak to bol plný čítacích blokov, keď som knihu odložila na dlhú dobu a nemala som žiadne nutkanie ju otvoriť. Takže verím, že budúci rok ma obídu všetky čítacie bloky....

A teraz k tým spomínaným knihám.....

Knihy som vyberala na základe nezvyčajnosti a originality - chápme sa tak, že som ich vyberala podľa toho, čo mne prišlo originálne. Aj keď nie všetky dostali odo mňa plný počet hviezdičiek, tak predsa nápad autorov sa mi veľmi páčil.


Město schodů (Robert Jakson Bennett)

Zbožňujem tematiku bohov a táto kniha mi to len potvrdila. Naozaj som si čítanie užila, aj keď zo začiatku som si myslela, že to pôjde úplne mimo mňa. Ale mýlila som sa. Bolo to iné a hlavne nebolo to YA a NA. Pre mňa fantastická Urban fantasy, ktorú odporúčam všetkým milovníkom toho žánru. Skvelá zápletka a úžasné rozuzlenie. Pre mňa vrchol tohto roka. 
Recenziu nájdete TU!






Six of Crows (Leigh Bardugo)

A teraz nemyslím len prvú časť. Nemyslím, že treba niečo k tomu špeciálne dodávať, tí čo sme to čítali dobre vieme ako to milujeme kvôli prostrediu, postavám a tým zvratom. A ak ste to ešte nečítali, tak rozhodne choďte do toho. Nie je to typická YA literatúra a dilógia ako je Six of crows sa len tak nevidí.  (A ak ste čítali Shadow and Bone prvú časť trilógie Grisha a nebojíte sa angličtiny, tak určite si prečítajte od autorky aj Witch of Duva, ktorá je len krátka novelka.)
Recenziu nájdete TU! a TU!


Netvor je zver (Peternelle van Arsdale)

Myslím, že sa viacerí zhodneme, ktorí sme to čítali, že Netvor je zver je jedna z najčudnejších kníh, aké sme kedy vôbec čítali. Malo to čudnú atmosféru, postavy, skrátka všetko, ale aj napriek tomu sa mi to páčilo. Takú temnú rozprávku len tak nenájdete a tiež to nemusí sadnúť každému. Ale myslím, že sa všetci zhodneme, že to bolo svojím spôsobom čudné, možno miestami desivé....
Recenzia TU!


Posvátné lži Minnow Blyové (Stephanie Oakes) 

Myslím, že aj táto kniha má právo byť tu. Síce nebolo to presne to čo som očakávala, ale svoj účel to splnilo, čiastočne. Ale rozhodne čítať o dievčati, ktorému odsekli ruky....skrátka nemáte šancu nájsť niečo podobné. Navyše je to re-telling rozprávky bratov Grimmovcov o bezrukom dievčatku. Síce som o nej nikdy nepočula a myslím, že budem radšej, ak o nej ani nebudem vedieť. Je to síce YA literatúra, ale myslím, že viacerí by si ju mali prečítať už len kvôli tým pocitom, ktorú dokáže táto kniha vyvolať. 
Recenziu nájdete TU!


Niečo viac (Patrick Ness)

Rozhodovala som sa medzi Niečo viac a The lovelles  princess od Lilian Bodley, ale nakoniec vyhral Patrick Ness, keďže TLP je krátka novela, ktorá keby bola prepracovaná a dlhšia, tak by sa dalo o nej diskutovať.  Už len z dôvodu toho, že téma, ktorá sa nachádza v Niečo viac rúca normálne uvažovanie. Čo sa stane po smrti? Otázka, ktorú sa viacerí možno v sebe pýtame. Nuž vyzerá to tak, že Seth to zistil a to zistenie sa nebude páčiť ani vám a ani jemu. A ja vám garantujem, že ak sa prelúskate začiatkom táto kniha vás prekvapí.
Recenzia TU!




Ja vám prajem všetko dobré do nového roku, dajte na seba pozor a neprežeňte to s alkoholom a  výbušninami. Vidíme sa pri recenzii na Zrádne srdce od Mary E. Pearson ;) 

You May Also Like

2 komentárov

  1. Tiež sa mi nepodarilo splniť počet kníh, ktoré som si stanovila, ale čo sa dá robiť :-) Inak zaujímavý rebríček, Vraniu šestku som dostala na Vianoce a už sa na ňu veľmi teším. Netvor je zver som čítala a bola to naozaj zaujímavá kniha, aj keď mňa trochu sklamala. Krásny štýl písania, prostredie, atmosféra, len z príbehu som čakala viac pri takom super námete :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aspoň nie som sama :)
      Vrania šestka je naozaj super, dúfam, že sa bude páčiť. Ja som nič podobné ku knihe Netvor a zver nečítala, síce tiež som od nej očakávala trochu viac, ale tak či tak si ma získala :)

      Odstrániť