Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Spáčka a vřeteno alebo najkrajšia kniha v mojej knižnici

by - júla 01, 2018

Autor: Neil Gaiman
Ilustrátor: Chris Riddel
Názov: Spáčka a vřeteno
Originál: The Sleeper and the spindle
Diel: ---
Žáner: fantasy



Anotácia:

Královnině zemi bylo ono království vzdušnou čarou nejblíže, ale přes horský hřbet, který sloužil jako hranice mezi těmito dvěma královstvími, nedokázaly přelétnout ani vrány. Možná si myslíte, že ten příběh znáte. Vystupuje v něm mladá královna, která se má vdávat. Dále pár dobrých, statečných, houževnatých trpaslíků, hrad zarostlý trním a princezna, kterou čarodějnice proklela, aby spala navěky. Jenže tady nikdo nečeká, až se objeví šlechetný princ na věrném oři. Tahle pohádka se spřádá z nití černé magie, která se kroutí a stáčí a pableskuje a září. Královna by si snad mohla vysloužit hrdinské ostruhy, pokud princezna potřebuje zachránit…

Môj názor: 
Rozprávky sú súčasťou nášho detstva. Mňa osobne vždy poteší, keď sa na trhu objavia nové príbehy z našich detských čias, ktoré sú síce upravené, ale mňa také príbehy bavia najviac. Na Spáčku a vřeteno som sa chystala pomerne dlhšiu dobu, ale nikdy som sa nedostala ku kúpe, až teraz. A musím povedať, že to bola láska na prvý pohľad.

S kombináciou Snehulienky a Šípkovej Ruženky som sa ešte nestretla a už vôbec nie v takom to krásnom prevedení. Je pravda, že dej je jednoduchý a priamočiary, ale čo knihu posúva na úplne iný level nie je práve dej ale grafické spracovanie. Nikdy v živote som takú krásnu knihu nevlastnila, a aj keby sa mi nepáčila, tak si ju nechám už len kvôli tomu prevedeniu. Ilustrátor spravil neskutočne nádherné ilustrácie, ktoré sú premyslené do detailov. A kombinácie zlatých prvkov, tie ilustrácie ešte viac vyzdvihujú.

Aby som nebásnila len čisto o grafickom spracovaní, tak dej ako som už spomínala je jednoduchý. Autor sa zbytočne nezaťažuje opismi a venuje sa len ako keby jednotlivým úsekom/pasážam. Aj kvôli tomu je kniha taká krátka, ale ono to ako celok funguje. Neil Gaiman má svoj špecifický štýl písania, ale tu som sa do príbehu hneď začítala a nechala sa unášať nielen dejom, ale hlavne tými ilustráciami.

Pre mňa to bol menší čitateľský zážitok, ktorý by mohol trvať dlhšie keby kniha má o niečo viac strán a textu. Ak sa na túto knihu chystáte, tak treba rátať s tým, že dej je možno trochu predvídateľný, ale aj napriek tomu si čítanie užijete, aj vďaka spomínaným ilustráciám. O to viac si možno knihu budete ceniť, než keby tam bol len čistý text, ktorý je miestami trochu lyrický.

Aj napriek tomu, že dej je obyčajný, tak predsa je na tom niečo čo vás úplne uchváti. A to teraz nemyslím len ilustrácie. Autor sa skvelo popasoval s témou a je naozaj škoda, že dej je taký jednoduchý a príbeh taký krátky. Ale rozhodne si ma Neil Gaiman tou tou knihou získal.

Na záver pár ilustrácií, ktoré si ma úplne získali.








You May Also Like

2 komentárov

  1. Chris Riddel v kombinaci s Gaimanem vždy vytvoří něco nádherného jak příběhově tak hlavě po té grafické stránce. Koukni se i na Odd a mrazivý obři, které opět ilustroval Riddel, trochu odlehčený příběh pro děti, ale ty ilsutrace!

    OdpovedaťOdstrániť