Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

...niečo nádherné a plné príšer...

by - septembra 08, 2019



Laini Taylor u nás nie je úplne neznáma. Pred pár rokmi u nás v preklade vyšli prvé dve časti trilógie Dcéra dymu a kostí. Žiaľ, tretej časti sme sa na Slovensku nedočkali. Podľa môjho názoru, práve v záverečnej časti autorka ukázala ako sa dokáže pohrať nielen so svetom, ale aj s postavami. Aj napriek tomu, že u nás Laini Taylor v minulosti nemala taký úspech, tak sme sa dočkali jej novej knihy Zasnený Neznámy.
Uprostred púšte leží mesto, kde sa ľudia boja strašnejších vecí, ako je smrť. Kedysi z neho prúdili karavány naložené bohatstvom do celého známeho sveta. Pred dvesto rokmi sa jeho brány náhle zavreli a nikto netuší prečo. A čo je horšie, v jedno zimné popoludnie celý svet zabudol jeho pravé meno. A tak ho všetci volajú Nárek. Lazlo Neznámy sníva o záhade strateného mesta. Ostatní sa mu posmievajú, že žije s hlavou v oblakoch.
Keď sa však legendárni bojovníci zo zabudnutého mesta zjavia pred bránami, Lazlov sen sa razom môže zmeniť v skutočnosť. Lenže prečo by si mali bojovníci vybrať práve jeho, aby zbavil ich mesto poslednej poškvrny? Veď je len sirota a pomocný knihovník. Lenže Lazlo strávil celý život zhromažďovaním všetkého, čo bolo kedy napísané o Náreku. Pozná príbehy, na ktoré sa dávno zabudlo, pozná minulosť, ktorá sa im vyparila a nebojí sa kráčať v ústrety budúcnosti, ktorej sa všetci obávajú.
Nárek ťaží hlboká rana, ktorú v ľuďoch zanechali ich bohovia. A tí, ktorých všetci považujú za mŕtvych, ich po nociach mátajú, lebo zajtrajšky so sebou prinášajú len skazu.

Pri autorkiných knihách som si už zvykla na netradičné postavy, ktoré sa vymykajú bežnému vzhľadu. V jej predchádzajúcej trilógii sme mali hlavnú hrdinku s modrými vlasmi teraz tu máme bohov s modrou pokožkou. Naša hlavná postava Lazlo je zasnený rojko, ktorý je zo začiatku bezvýrazný. Ale niekedy presne tento typ postavy je ten pravý pre netradičný, ale jednoduchý príbeh. Lazlo nie je ten typický vyvolený, ale zaujímajú ho knihy a príbehy, hlavne tie o Náreku. A hoci si to neuvedomuje jeho štúdia o Nevídanom meste sú dôležitejšie než sa na prvý pohľad zdá. Okrem toho je to skromný hrdina, ktorý nechce slávu ani moc. A predsa je na ňom niečo iné, zaujímavé...

Baví ma keď vedľajšie postavy nie sú len na ozdobu a naozaj v príbehu majú svoje miesto a úlohu, ktorú musia splniť. Hoci to zo začiatku tak nevyzerá, tak postupne zisťujete, že určité postavy a ich povahy sú prispôsobené príbehu. Síce možno sa nevyvíjajú, a aj keď tak iba v určitých činnostiach vidieť nejaký ten pokrok, ale aj napriek tomu autorka ich skôr či neskôr využije. Za pochodu spoznávate postavy a ich príbehy, ale tie najzaujímavejšie sú stále pod rúškom tajomna. Nemyslite si, že autorka vám dovolí hneď všetko odhaliť. Ani čítanie medzi riadkami vám nezaručí úspech k vyriešeniu záhady. Lazlo a aj Nárek sú samostatné dve záhady a ich osud nie je úplne v ich rukách. Miestami si poviete, že viete ako sa to skončí. Predvídateľnosť deja, vďaka rôznym pohľadom je o niečo viac badateľnejšia, ale aj napriek tomu vás určité veci dokážu šokovať a prekvapiť.

Prvá polovica knihy je pomalá, výživnejšia na opisy a myšlienky - milovníci ako ja budú nadšení. Druhá polovica je o niečo akčnejšia, ale autorka drží svoj rytmus. Pri posledných sto stranách sa reálne začína tvarovať to na čo si takmer celú knihu chystala priestor. Vo finálnej verzii je to skvelé. Udalosti do seba zapadajú, všetko sa navzájom ovplyvňuje a každý jeden krok si odnesú obidve strany, nielen Nevídané mesto. A Laini Taylor má ku koncu skvelý tromf v rukách, ktorý poriadne zamotá dej druhej časti (ktorá má vyjsť na jar 2020!)

Autorka je jedna z tých, ktorá sa nebojí experimentovať s jazykom. Očaria vás jednoduché, zložité vety, ale to čo vás dostane do kolien budú myšlienky, ktoré autorka nenásilne vsúva do deja. Pri knihách Laini Taylor nie sú slová len obyčajnými slovami, pri nej mám pocit, že naozaj tomu čo píše rozumie. Do svojich príbehov vnáša lyrickosť, jemnosť a pôvab. A je úplne jedno akú scénu opisuje. Nesnaží sa vás očariť hneď. Využíva svoje slová na to, aby vás pomaly a jemne vtiahla do deja. Až postupne tomu prepadnete. Dáva si načas a nenáhli sa. Ktokoľvek iný by mohol tento príbeh vymyslieť, keďže ide o jednoduchý príbeh, ale nik by tomu nedal takú formu a ducha ako Laini Taylor. Jej fantázia a to ako ju dokáže vniesť na papier je doslova miestami dychberúce.

Zasnený Neznámy očarí hlavne tých, ktorí majú radi tajomno, mágiu a príbehy. Ako som spomínala je to obyčajný príbeh, ale jeho čaro vás bude sprevádzať ešte dlho. Zaujímavý svet, záhady, modré bytosti a obyčajný knihovník je len zlomok. Črtá sa v pozadí aj morálna otázka, kto je v skutočnosti ten dobrý a kto zlý. Nie je to len čiernobiele prevedenie. Minulosť Náreku je až príliš temná a nenávisť obyvateľov je až príliš hlboko zakorenená, aby mohli začať od začiatku. Ako to dopadne v pokračovaní s poetickým názvom Múza nočných môr si ani nedokážem predstaviť. A o to viac sa teším.


Po kliknutí si knihu môžeš kúpiť :) 

You May Also Like

4 komentárov

  1. Nad touto knihou už jsem párkrát uvažovala a vypadá to, že do ní půjdu a přečtu si ji. Zní to moc dobře a za ten pokus to stojí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak já Laini Taylor znám. Četla jsem první díl Dcery kostí a dýmu a bylo to super, ale k dalším dílům jsem se už nedostala, což je škoda. Někdy to určitě plánuji napravit. :D
    Snílka Neznámého mám ale přečteného a jeho druhý díl také. A to je nádhera. :)
    Musím teda říct, že máte nádhernou obálku. Nedokážu se rozhodnout, která se mi líbí víc. :)

    Jsem zvědavá, co řekneš na pokračování, já jsem měla pár drobných problémků, ale jinak... ano, je to úžasné. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dcéra dymu a kostí je skvelá, hlavne tá tretia časť, tam sa Laini fakt vyhrala! :3 Na druhý diel Snílka sa teším veľmi, samozrejme, po tom konci kto by sa netešil :D Len dúfam, že ma to nezničí.
      Mne sa rozhodne páči viac tá vaša česká obálka :D Ale nesťažujem sa, aspoň ju konečne máme aj my preloženú :3

      Odstrániť