Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Čo vám prezradia hviezdy?

by - februára 23, 2020

Keď sa kamaráti z detstva Justine (skeptická racionalistka narodená v znamení Strelca) a Nick (zasnený Vodnár, ktorý verí horoskopom) po mnohých rokoch opäť stretnú, mohla by z toho byť veľká láska. Aspoň Justine to tak cíti. Keďže sa však Nick tomto smere nijako neprejavuje a navyše má priateľku, rozhodne sa Justine pomôcť osudu po svojom – upraví horoskopy v časopise, v ktorom pracuje, tak aby cez ne Nickovi ukázala, ktorá žena je preňho tá správna. Nick však nie je jediný Vodnár, ktorý sa riadi tým, čo je napísané vo hviezdach...
Nie som človek, ktorý verí na horoskopy a podobné veci. Skôr som ten typ, ktorý si svoj horoskop prečíta a zabáva sa na ňom. Hviezdy, nehviezdy, poďme sa aspoň tváriť, že hviezdy dokážu predpovedať budúcnosť, aspoň čiastočne.

Anotácia knihy prezrádza, že pôjde o jednoduchý príbeh s romantickou zápletkou. Hoci v skutočnosti by sa to všetko dalo zaobaliť aj do jednej vety: Justine, mladá nádejná novinárka, získa jedinečnú šancu si pokaziť budúcnosť prepisom horoskopov.
Pretože ako inak ukázať staronovej láske, že ste jeho pravá vyvolená? Nad tou absurditou som nepretáčala očami, hoci mnohých pôjde isto trafiť z toho šľak. Absurdné, miestami naivné a vtipné. Presne tak by som definovala Je to vo hviezdach.

Justine sa tvári, že je skeptická a nad vecou, ale v skutočnosti je to zasnený rojko. Je síce inteligentná, má svoje chvíľky tzv. tuposti, mladá dáma, ktorá ale robí jednu hlúposť za druhou a ešte k tomu kvôli chlapovi. A neprestane ani vtedy, keď jej objekt záujmu má stálu partnerku. Síce sa utešuje, že byť kamarátkou nie je o nič horšie a svoj spôsob prepisovania zmení, ale to nič nemení na fakte, že oveľa jednoduchšie by bolo zobrať veci reálne do vlastných rúk a neriadiť sa podľa slov. A to nielen v jej prípade, ale aj v Nickovom. Aj napriek tým hlúpostiam, ktoré povyvádza je ako hrdinka sympatická, žiaľ, ale ako postava je plochá, nevyvíja sa, neberie za svoje činy adekvátnu zodpovednosť a presne to ma vytáčalo najviac. Celá vec s hviezdami je o šťastí. A to aj v prípade Justine, ktorá sa zahráva s ohňom. Neviem, či viete ako to funguje v redakcii novín, ale za falošné informácie, môžete prísť o prácu. Nehovoriac o tom, že osoba, ktorá tie horoskopy písala, uznávaný astrológ, by si mohol pýtať odškodné. Asi toľko k reálnosti tohto príbehu. Ale brala som to s rezervou, predsa je to len fikcia.

Možno trochu horšie som brala fakt, že v skutočnosti Nick, hlavný predstaviteľ a Justinin objekt záujmu, bol jedna z najnudnejších mužských postáv, o ktorých som zatiaľ čítala. Samozrejme, mal svoje svetlé chvíľky, ale úprimne nebol ničím výnimočný, teraz nerátame jeho údajný talent na herectvo, ktorého sme neboli poriadne ani svedkami. Nastáva ten istý problém ako pri Justine: plochá a nevyvíjajúca sa postava, ktorá okrem toho neprináša do deja takmer nič nové.

Predovšetkým ide o romantickú knihu, takže ja som dosť sádzala na romantiku. Lenže medzi nimi dvoma som necítila žiadnu chémiu, iba puto kamarátstva, ktoré postupne chladlo. Spoločných interakcií mali žalostne málo. To, že Justine ho pravdepodobne milovala som autorke ako tak uverila, keď už riskovala svoju kariéru, ale či Nick miloval Justine.... Tomu sa mi až tak veriť nechcelo.  Zaujímavé je, že chémia pri iných postavách fungovala napríklad: Justine a jej nový šéf Daniel, tam to celkom slušne fungovalo. Len pri hlavnej dvojici to skrátka nezaiskrilo.

Veľmi veľkou výhodou boli tzv. Prechody, ktoré boli o ľuďoch, ktorí sa riadili horoskopmi alebo sa len v ten deň rozhodli riadiť podľa horoskopov. Rôzne postavy, udalosti a situácie, ktoré boli originálnejšie než hlavná dejová linka, často zachránili dej. Vedľajšiu dejovú linku autorke naozaj nemôžem vytknúť. Bola to škála rôznych ľudí, s rôznymi drobnými ľudskými chybičkami. A ja som si tieto prechody naozaj užila. Životné udalosti týchto náhodných postáv neboli práve najjednoduchšie, a či už boli založené na náhode alebo na hviezdach, tak to knihu oživilo. Nielenže všetci boli niečím zaujímaví, ale mali vlastnú bublinu, ktorá ma dokázala vtiahnuť do deja oveľa viac ako hlavný príbeh. A čerešničkou na torte bolo, že prechody sa navzájom ovplyvňovali. Napríklad: Ak by sa Dorothy neriadila podľa horoskopu, nikdy by nepredala svoju zbierku s motívom svadby Diany a Charlesa, ktorá sa ocitla v sekáči, presnejšie zabarikádovala vchod, kde nakupovala Fern, ktorá tam ostala uväznená s predávačkou a ešte jedným chlapom, ktorý sa ju rozhodol potom znova vyhľadať. A že to bola potom čistá zhoda náhod alebo šťastie nechávam na vaše posúdenie. Niektoré situácie boli naozaj bizarné, úsmevné alebo až tragikomické, ale svoj účel to splnilo.

Autorkin štýl nie je ničím výnimočný, kniha sa po úvodných stranách čítala naozaj dobre a aj rýchlo, čo som bola sama prekvapená, pretože zo začiatku ma dej veľmi nebavil. Autorka sa ale podľa mňa často venovala veciam, ktoré mohla pokojne preskočiť a radšej zapracovať na svojich hlavných postavách. Oceňujem, že dej sa odohrával v redakcii a čiastočne aj na divadelných doskách. Nie sú to bežné "kulisy" príbehu, takže aj v tom to kniha, tak trochu vytŕča. Horšie to je s reálnosťou. Justinine činy a priestupky ostali takmer nepotrestané, a ak Hviezda mala naozaj také renomé, nechce sa mi veriť, že by obišla tak naľahko.

Je to vo hviezdach je príjemná kniha, ktorá neurazí, ak sa zmierite s tým, že postavy sú jednoduché, dej je bez zbytočných dramatických situácií, ktoré sú okorenené s humorom a trochou bizarnosti. Ale aj napriek tomu neočakávajte skvost a už vôbec nie najkomickejšiu knihu pod slnkom. Knihu možno ocenia, tí, ktorí veria na horoskopy a rôzne predpovede, ale nám skeptikom to veľmi na nôtu neudrie. My v tom skôr uvidíme zhodu náhod a šťastie ako mágiu hviezd.






You May Also Like

6 komentárov

  1. Neskutočné... len nedávno som ju držala v rukách a obzerala, že čo je to zač :D. Skvelá recenzia :)! Úprimne mňa osobne anotácia nejak veľmi nezaujala a tak sa mi len potvrdilo, čo som si aj myslela, po prečítaní tvojich slov. Som voči tomuto príbehu akosi skeptická, ale na druhú stranu musím uznať, že tá kniha má tak prekrásnu obálku a natoľko vie upúatať, že by som sa vôbec nedivila, keby jej aj tak dám šancu a neodolám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je úžasná, tá sa naozaj vydarila.Fotka to skrátka nedokáže zachytiť. Mňa kniha zaujala práve pre tie horoskopy, moja spolubývajúca mi často číta ten môj, na ktorom sa naozaj dobre zabávam, takže bolo jasné, že to skúsim :) Žiaľ, toto mi nesadlo úplne. Ale tá obálka je lákavá, takže úplne ťa chápem, ak si k nej náhodou nájdeš cestu :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Nevím proč, ale tvoje recenze mě po tvých slovech hodně nalákala na tu knihu. :D Jakožto, pokud se nastane možnost přečíst si knihu, určitě tu šanci využiji. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, treba skúsiť, to že mne nesadla neznamená, že niekto iný ju neocení :) takže ak náhodou sa k nej dostaneš, tak sa úprimne poteším :)

      Odstrániť
  3. Minule som ju držala v ruke v kníhkupectve a skoro som ju kúpila, lebo ja som strašny blázon do astrológie, zverokruhu a horoskopov... tých, ktoré sa riadia pohybom planét, samozrejme. Žiadnym vymýšľačkam od Elvíry neverím. Anotácia ma ale až tak nenadchla a som rada, že som ju nezobrala lebo podľa tvojej recenzie to neznie ako niečo, za čo by som chcela utratiť peniaze. :D Škoda no. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vymýšľačky od Elvíry mi vždy zlepšia deň :D Nechcem tvrdiť, žeby ťa to nebavilo, možno pokus z knižnice by stál za to, ale naozaj nečakaj zázrak.

      Odstrániť