Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Ženy majú rady nehu, lásku a sex

by - júla 11, 2021


Tri ženy som v krátkosti spomínala aj na svojom instagrame, ale niekoľko vecí som tam nespomenula, a tie by som chcela spísať do tohto článku. 

V prvom rade anotácia sľubuje štúdiu: „Štúdia sexuálnych túžob troch žien mapovaných v priebehu ôsmich rokov.“ Ide skôr o sondu do života troch žien, ktoré majú rôzne sexuálne túžby a ktoré ovplyvňujú ich život i vzťahy naokolo. Nie je to štúdia v pravom slova zmysle, keďže dejovosť hrá v tejto knihe veľmi veľkú rolu. A to bol u mňa kameň úrazu. Keďže som očakávala viac faktov. V skutočnosti táto kniha nič nové neprináša.

Lina, Maggie a Sloane predstavujú tri ženy, tri rôzne spoločenské vrstvy, majú rôzne sexuálne túžby a svojím spôsobom aj praktiky. Lina, ktorá je vo svojom manželstve taká nešťastná, že sa uchýli k opakovanej nevere so svojou stredoškolskou láskou, na ktorej začne až nebezpečne lipnúť, Maggie, ktorá mala v minulosti aférku so svojím učiteľom a v súčasnosti sa súdia a Sloan, ktorá vedie so svojím manželom za dverami spálne dvojaký život – keďže jej manžel sa rád prizerá ako Sloane súloží s inými chlapmi. 

Nebudem klamať a rovno sa priznám, že Sloanin príbeh ma zaujímal najviac. Keďže sama nedokázala rozoznať, či má milencov pre svoje potešenie alebo pre potešenie svojho partnera, prišla mi zo všetkých žien najzaujímavejšia. Ich sexuálny život bol ovplyvnený výberom milencov a so vzájomným zdieľaním fotiek, videí a pod. Žiaľ, presne tento príbeh bol odtlačený do úzadia a najslabšie vykreslený. Sloane a jej manžel nedostali toľko priestoru, koľko by som chcela. Do toho všetkého sa pletú aj rodinné vzťahy a na tak krátkom úseku to bolo nemožné vykresliť. Podobne je na tom aj Linin príbeh. Lina si vytvorila obsesiu na bývalom partnerovi, hoci doma mala všetko, až na nehu, lásku a sex. Začala si to kompenzovať pomocou sociálnej sieti, až sa nakoniec dostala k bývalému frajerovi. Lina a jej nevera... doteraz neviem ako sa k tomu príbehu postaviť. Vzťah, v ktorom sa žena musí dožadovať nejakých nežností a partner, ktorý nie je schopný partnerku ani pobozkať, je odsúdený na zánik. Takže nevera nie je vôbec prekvapivá. Práve naopak, očakávate, že sa to stane. Horšia je obsesia, ktorou Lina začala trpieť. Nie je to stalking, ale úprimne, nemá to k tomu ďaleko. Takže máte tu ženu, ktorá sa znova bezhlavo zaľúbila do svojho bývalého, ktorý jej vedel poskytnúť takmer všetko, čo manžel nie. Až na dve veci: manžel vás možno miluje, ale nie je schopný intimity a milenec, ktorý je schopný všetkého ohľadom intimity, až na to že vás nemiluje. A trochu vás využíva na sex, do ktorého ste ho vy tak trochu dotlačili... 

Ako posledná je tu Maggie, ktorá má najviac priestoru a jej príbeh bol pre mňa najmenej zaujímavý. Posledný rok sa ku mne dostalo viac kníh, v ktorých bol prvok učiteľ a študentka. V tomto prípade žiadne romantizovanie, všetko to boli knihy, kde šlo o zneužívanie maloletej osoby. Ani Maggiina skúsenosť nebola úplne v poriadku, či už po právnej alebo psychickej stránke. Autorka sa zamerala na každý jeden detail, čo bolo pred, počas a po. Komplexnosť, ktorá chýbala v predošlých dvoch príbehoch je tu rozvinutá a prináša naozaj nepekný pohľad zničenej ženy, ktorá sedí na súde oproti svojmu bývalému učiteľovi, ktorý je obľúbený vo svojej komunite. A hoci Maggie bola pre mňa nezaujímavá, jej príbeh ma nebavil, tak musím predsa pripustiť, že vykreslenie celého sporu je na dnešnú dobu veľmi presné a trefné. Spochybňovanie obete a jej výpovede či nedostatočný záujem zo strany vyšetrovateľov je v súčasnosti bežné. Stačí sa pozrieť na incident z Bratislavy, ktorý sa odohral pred pár týždňami. 

Tri ženy v skutočnosti prinášajú rôzne pohľady na rôzne situácie, sexuálne túžby, praktiky, ale aj na vzťahy. Žiaľ, neprináša nič nové, pretože celá kniha vám len dookola poukazuje na fakt, že aj my ženy máme sexuálne túžby. Čo mi pripomína, že niektorí sa vyjadrujú o knihe ako o prevratnej veci. Prezradím vám na čo narážali: Ženy chcú sex a ženy majú rady sex. Nič viac a nič menej. 

Kniha je pre mňa sklamaním, pretože sexualita je jedna z mojich obľúbených tém na slušnú diskusiu, ale nič nové mi to neprinieslo. Najsmutnejšie na tom je, že najsilnejšie texty v knihe sú prológ a epilóg. A hlavne z dôvodu, že príbehy nemajú žiadne vyvrcholenie alebo silné momenty, aj keď autorka sa snažila si pripraviť pôdu, tak jediný príbeh, ktorý ako tak dokončila bol Magiin. A nerada to hovorím, ale to už mohla pokojne napísať celú knihu iba o nej. Pripravte sa aj na nudné pasáže, v ktorých sa nič nedeje, teda ak nerátame bezduché konverzácie alebo myšlienkové pochody, ktoré sú miestami otravné. Práve v týchto chvíľach sa dej neskutočne ťahá a ja som sa nie raz pristihla, že ani neviem o čom čítam. Hoci kniha pojednáva o troch rôznych ženách, tak mi nedá nespomenúť, že mali neskutočne veľa spoločných vlastností. A veľmi nelichotivé bolo, že ani jedna z nich nemala sebaúctu. Neviem, či to bol autorkin zámer alebo len nerátala s tým, ako to bude celé pôsobiť.  

Tri ženy mohli byť celkom zaujímavým čítaním, ale v skutočnosti je to miestami nudné, zdĺhavé a hlavne od určitého bodu, je každý osud žien akoby stopnutý. Nič sa nerieši, len prežívajú a čakajú, a v podobnom duchu to aj končí. Takže ak sa na knihu chystáte, tak znížte očakávania, pretože nedostanete úplne, to čo anotácia sľubuje. 


You May Also Like

2 komentárov

  1. Jeeej, tak to se bojím, že by mě kniha také zklamala. Protože i moje je to oblíbené téma. :D Ale asi kdo nezkusí, nemůže soudit.. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak! Preto knihu odporúčam, ak rada debatuješ o sexualite, určite by mala byť na wishliste, ale odporúčam zmierniť očakávania :)

      Odstrániť