Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Vzťah, ktorý prekračuje všetky medze

by - júna 12, 2022



V mojej knižnej bubline je z finálnej desiatky Anasoft litera najviac čítaná práve Táto izba sa nedá zjesť, dokonca u viacerých je to favorit. O mojej favoritke ste mohli čítať približne 2 mesiace dozadu. Táto ani nie dvesto stranová kontroverzná kniha popisuje netradičný vzťah medzi veľmi mladým dievčaťom a starším mužom. 

Nie je to vôbec jednoduché čítanie. Niekedy aj 100 stranová kniha s vami dokáže oveľa viac zamávať ako taká 500 stranová tehla. V tomto prípade to platí dvojnásobne. Necelých 160 strán prináša naozaj veľmi špecifický pohľad na určité udalosti. Veľmi silné myšlienky, ktoré vám budú rezonovať v hlave možno aj niekoľko dní. V prvom rade sú to zápisky, ktoré autorka zdieľa so svetom, a niekedy nie sú naozaj vôbec príjemné. Skrátka k tejto knihe ten nepríjemný pocit v žalúdku patrí. Ale aj napriek tomu ju nebudete vedieť spustiť z rúk. 

Dvanásťročná Tereza a starší učiteľ výtvarnej výchovy Ivan majú medzi sebou netradičný ľúbostný vzťah. Ich vzťah zo začiatku vyzerá byť vzájomný, ale pritom má vždy jeden o niečo viac moci. Vekom na jednej strane moc ubúda, kým na druhej pribúda. Je zaujímavé sledovať ako Tereza sa mení na ženu, ale pritom si úplne neuvedomuje svoju moc nad Ivanom, pričom Ivan si uvedomuje svoju moc už od samého začiatku. Skôr je zaujímavé sledovať, ako Ivan stráca nad Terezou určitú kontrolu, ale ona sama sa od neho nedokáže úplne odpútať.

Sú to zápisky, ale aj napriek tomu sexuálne a emocionálne zneužívanie je opísané pomocou detskej naivity, čo vyvoláva ešte väčší pocit hnevu a znechutenia. Je to ako začarovaný kruh, ktorý sa točí okolo veľmi intímnej zóny. Okrem toho tento vzťah sa stáva verejným tajomstvom, a to medzi veľmi blízkym okruhom ľudí, ktorí by mali hrdinku v prvom rade chrániť. A to je ďalšia vec, ktorá vás ako čitateľa môže hnevať. 

Táto izba sa nedá zjesť je autobiografická spoveď, ktorá zachytáva určité situácie v živote. Poetický jazyk, surovosť niektorých myšlienok vytvára veľmi zaujímavé podanie príbehu, ktorý vo vás vyvolá beznádej a znechutenie, kam dokáže (ne)platonický vzťah zájsť. Okrem toho nemá to konca, ako som už spomínala, je to začarovaný kruh, ktorý sa stále opakuje. Tereza už je síce dospelá žena, ale pri Ivanovi je len zas to malé dievčatko, ktoré túži po uznaní, láske a dôvernostiach. Ako čitatelia sa nedočítame o uzdravení, konfrontácii ani s vysporiadaním s určitými skutočnosťami. O to je tá kniha viac skľučujúcejšia. A hoci koniec je o niečo slabší, tak predsa je to veľmi vydarený debut. 

You May Also Like

0 komentárov