Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Maggie Stiefvaterová Vlci z Mercy Falls

by - septembra 16, 2014





Maggie Stiefvaterová sa rozhodla napísať neobyčajnú trilógiu o vlkoch, ktorí konečne nie sú spojení s upírmi a ani inými nadprirodzenými bytosťami. Hrdinovia tejto veľmi milej trilógie čelia oveľa horšiemu nepriateľovi, akým by pre nich boli upíri. Sú vydaní na milosť krutej a realistickej realite.

Na to aby ste sa stali vlkom nepotrebujete striebristý svit mesiaca v splne, ale jednoducho stačí, ak sa teplota zníži a nastane zima. Vtedy vaša myseľ zabudne, na to kým ste a vaše telo zmení podobu. Nepamätáte si nič z ľudského života. Ani to ako sa voláte a kto sú vaši rodičia. Jednoducho ste vlk, do kým sa neoteplí a nenastane opäť leto.

Sam ako vlk si pamätá len jedno: Jej vôňu.  Avšak podobe človeka ju spozná všade. Ona ho pozná len ako vlka, no všetko sa raz musí zmeniť. A keď nastane ten deň stane sa to čo ani jeden z nich nikdy nečakal. Vyvolá to sled udalostí, ktoré im rozhádžu život na ruby.


V Triaške sa dozvedáme takmer všetko o vlčej svorke, o ich premenách a neobyčajnú minulosť nielen Sama, ale aj Grace.  A kým hľadajú liek pre Sama všetko sa skomplikuje oveľa viac než by ste čakali. Do toho všetkého sa zapletajú aj vedľajšie postavy, ktoré náramne skomplikujú život nielen Samovi, ale aj Grace.Triaška vyzerá na šokujúci koniec, ale predsa to dopadlo, tak ako to dopadlo a priznám sa keby som nemala pokračovanie, tak možno nesiahnem po pokračovaní.

Vo Váhaní vyzerá všetko takmer dokonale, až na to že s Grace sa niečo deje a Sam začína tušiť pravdu. Kým v Triaške sa autorka viac venovala Grace a Samovi, tak v pokračovaní sa objavuje aj Isabel, ktorá v jednotke nemala až toľko priestoru, čiže žiadny. A samozrejme sa tu objavuje nezvestná rocková hviezda Cole St. Clair, ktorý vie čo chce, teda aspoň si to myslí.  Isabel a Cola si obľúbite, hneď. Isabel už len preto, že svojím podrezavým jazykom takmer vždy povie pravdu a Cola....... Jednoducho je to Cole! Nepotrebujeme na to iný dôvod! :D Možno si ich obľúbite ešte viac ako Grace a Sama. V tejto časti osudy hrdinov čaká nejasná budúcnosť. Dokážu vydržať odlúčení? Vydrží ich láska? Alebo jednoducho všetko sa zmení a náklonnosť čo k sebe pociťovali zmizne ako mávnutím čarovného prútika?

A na tieto otázky nájdeme odpovede v treťom a záverečnom diele pomenovaný Navždy. Nemyslite si, že po menšom zvrate na konci druhej knihy vám dá Maggie vydýchnuť. Omyl! Chystá sa poľovačka, ktorá by mohla jedným nesprávnym výstrelom zničiť osudy našich hlavných hrdinov.  Nech sa to skončí už akokoľvek, vy nebudete spokojný, pretože to čo po celý čas hľadali nenašli. A do kým bude stále jeden z nich vlk, tak ich láska bude stále vystavená nebezpečenstvu.

Ako som už spomínala hore vyššie, tak ak by som nemala doma celú trilógiu, tak po dvojke nesiahnem. Už len z toho dôvodu, že to malo pre mňa uspokojivý koniec. Lenže Váhanie už malo menej uspokojivý koniec a úplný koniec bol fatálny. Triaška nepochybne patrí medzi najlepšiu časť z celej trilógie. Váhanie, neviem presne z akého dôvodu, sa mi čítalo asi zo všetkých častí najhoršie, bohužiaľ aj pri Navždy som sa musela dosť namáhať, avšak, ako tak rozmýšľam práve záverečná časť mala zo všetkých častí v sebe asi najviac akcie a napätia.

Knihy Vlci z Mercy Falls sú napísané, povedzme, že umeleckým spôsobom. Štýl Maggie je veľmi pohodový, príjemný a sem tam okoreniný menšími umeleckými, ale zato krátkymi, opismi, ktoré celej tejto trilógii dodávajú ten správny šmrnc, Okrem toho, že niektoré opisy vám možno vyrazia dych, tak autorka vás dokáže svojimi zvratmi pekne vytočiť a svojimi koncami náramne nahnevať. Predsa nič nie je horšie ako, keď sa kniha skončí Cliffhangerom. Hlavne, keď sa tak skončí aj posledná časť. ------->Spoiler!!!!
V knihách sa striedajú pohľady, vďaka čomu vidíme príbeh aj s inej perspektívy. A je to oveľa zaujímavejšie, než by sa na prvý pohľad zdalo.

Postavy knihe neboli ničím výnimočné, no predsa vynikali: Jemná Grace, nevinný Sam, krásna Isabel a neuveriteľný Cole, ktorý je pre vývoj knihy veľmi dôležitý.  Všetkých spájalo puto. Aj keď trochu netradičné, ale predsa....
Ak hľadáte knihu, ktorá vyniká nielen romantikou, ale aj humorom, nie je ho tam až toľko veľa, ale určite stojí za to, tak určite neváhajte. Vlci z Mercy Falls majú nielen originálny nápad, ale aj veľmi zaujímavú zápletku obohatenú ešte zaujímavejšími vedľajšími postavami, ktorých nemienim rozoberať už len z toho dôvodu, že by sme tu boli do rána :D Jednoducho táto trilógia vám dokáže vyčariť svojou  nepresladenou romantikou úsmev na tvári a možno aj slzy.



















You May Also Like

0 komentárov