Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Fangirl alebo "No táááák! To akože vážne?!"

by - júna 28, 2015


Autor: Rainbow Rowell
Názov: Fanúšička
Originál: Fangirl
Diel:----
Žáner: YA

Cath je fanúšička seriálového hrdinu Simona Snowa.
Jasné, celý svet zbožňuje Simona Snowa... Ale Cath je fanúšičkou celý svoj život a je v tom fakt dobrá. So sestrou dvojčaťom Wren sa ešte ako deti ukryli v Simonovom svete a pomohlo im to zvládnuť matkin odchod. Čítanie. Druhé čítanie. Vypisovanie na fanúšikovské fóra, písanie fanfiction, prezliekanie sa za postavy na každú filmovú premiéru. Cathina sestra už z fandomu vyrástla, ale Cath to nedokáže. Ani nechce.
Obe sestry majú osemnásť a idú na výšku. Wren nečakane vyhlási, že nechce v internáte bývať s Cath, aby bola nezávislejšia. Dvojčatá sa rozdelia a Cath je vydaná napospas namosúrenej spolubývajúcej a jej očarujúcemu frajerovi. Jej profesorka si myslí, že fanfiction je koniec civilizácie, a pekný spolužiak sa chce rozprávať iba o slovách... Popri tom všetkom sa Cath ustavične bojí o milujúceho, no zraniteľného otca, ktorý ešte nikdy nezostal sám. Otázka znie: Zvládne to Cath? Dokáže to, aj keď ju Wren nebude držať za ruku? Je pripravená žiť vlastný život? A chce vôbec vykročiť vpred, ak to znamená, že musí opustiť Simona Snowa?


Nebol deň, keď som nenatrafila na sociálnych sieťach aspoň na jednu recenziu na Fanúšičku. Bola to ako lavína. Bolo to všade a bolo toho plno! A tak, samozrejme každý tým bol ohúrení, tak ako je u mňa zvykom, tak šup šup do kníhkupectva, nech sa tiež stanem veľkou fanúšičkou Fanúšičky. Vysoké očakávania sa zmenili na nútené čítanie, v tom najväčšom štádiu nudy, keď už vážne neviete, čo so sebou.

Od Rainbow som čítala zatiaľ len Eleanor a Park a tá kniha rozhodne bola dobrá, a aj rozkošná. Tam som presne vedela koľko hviezdičiek dám na GR. Pri Fanúšičke som bola na vážkach. Pretože po čase som sa nejakým zázrakom začítala a z núteného čítania sa stalo konečne to chcené čítanie, dúfam, že ma chápete....

Začiatok bol strašne zdĺhavý. Ako keby sa tam nič nedialo a ja som sa snažila nezavrieť knihu, hneď pri prvej príležitosti. Niekedy to bolo márne. Stačilo menšie rozptýlenie a už som bola mysľou inde. A najhoršie bolo asi to, že som sa cítila ako totálny vyvrheľ, pretože som sa v Cath vôbec nevidela, len pár vecí sme mali spoločných, aj tých bolo dokopy asi 5-aj to som veľa povedala. Ďalej mi nesadli postavy-aspoň zo začiatku.

Cath bola tichá introvertka, ktorá sa večne strachovala o otca a o sestru Wren. Ja mám rada ľudí, čo sú starostliví, ale Cath to podľa mňa preháňala...neskutočne ma to na nej vytáčalo. Ale na druhej strane jej správanie bolo pochopiteľné, a to ako sa správala k dvom osobám ma presvedčilo v tom, že určite nepatrí medzi tie hrdinky, ktoré, tak ľahko odpúšťajú a dostala za to u mňa plusové body.

Wren rozhodne ukecanejšia než Cath a extrovert ako sa patrí. Stačí, keď vám prezradím, že som ju nemala rada, len v posledných kapitolách mi dokázala, že je hodná mojej lásky, ktorú pociťujem ku knižným hrdinom. Tvárme sa, že tá veta je neznie, tak čudne ako naozaj znie.  Vážne sa na začiatku správala neznesiteľne!

Jediní, ktorých som si obľúbila hneď zo začiatku boli Reagan a Levi, k tým dvom vážne nemám čo iné napísať, len to, že keby takých ľudí som mala v okolí určite by som chcela byť s nimi za dobre, pretože káva od Leviho by mi istotne zlepšila deň a určite aj vám, čo si budeme klamať :D

Fanúšička síce bola zo začiatku zlá, neviem či to spôsobilo, to že som bola v zlom citovom rozpoložení, keď som ju začala čítať alebo vážne to bolo zdĺhavé a nezáživné, ale od polovice cca od tej osudnej noci sa všetko zlepšilo a ja som konečne mala prečo knihu čítať. Neviem ako sa páčila vám, ale mňa celkom mrzí, že začiatok mi nesadol, pretože určite by sa to odrazilo na hodnotení, ale strata peňazí to rozhodne nebola, tak ako som si na začiatku myslela. Ďalej, čo by som vytkla a mám chuť autorku za to ukameňovať, čo ich mama?! Ja chápem, že niekedy sa nedá všetko vtiesniť do knihy, ale táto otázka je pre ma celkom dôležitá! A ja chcem odpoveď!

Ja ani neviem, čo vlastne mám o tejto knihe ešte napísať, pretože už ste určite čítali asi milión recenzií na iných blogoch, takže ja len to zhrniem v pár slovách: Začiatok bol slabý a ťahalo sa to až do stredu knihy, ostatné považujem vážne za milé, miestami vtipné a cením si, že autorka Cath, tak trochu zmenila, alebo skôr ukázala jej pravú tvár, samozrejme v tom dobrom slova zmysle.

P.S. Zabudla som sa zmieniť o ukážkach z kníh a poviedok o Simonovi Snowovi, ktoré my spestrovali moje nudné čítanie na začiatku. Čo bol veľmi šikovný ťah zo strany autorky.


You May Also Like

8 komentárov

  1. Dostala som sa do polovičky a odložila to. Absolútne ma to nedokáže vtiahnúť do deja. Nehovoriac o tom, že s postavami sa vôbec neviem stotožniť, ani ich neviem pochopiť. Som veľmi sklamaná. :/ :) Škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to tiež nebavilo, až cca od tej polovičky, keď sa už začalo "akože" niečo riešiť :D

      Odstrániť
  2. Mě Fangirl naopak příjemně potěšila, moc jsem od ní nečekala a patrně ji ještě četla ve správné náladě. :) Jinak souhlasím, ten děj je tam pražádný, na druhou stranu jsem si vážně zamilovala postavy, a tak to pak už jen jelo... :) Pěkná recenze! :)
    http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno, keby som ju čítala v tej správnej nálade, tak by sa aj mne páčil ten začiatok, možno.. :D
      Ďakujem, aj keď s ňou nie som práve najspokojnejšia :D

      Odstrániť
  3. V originálne to šlo rezko a utieklo mi to pekne rýchlo,v preklade som sa nútila do čítania viac ako mesiac. Vpodstate s tebou súhlasím ( tiež som si obľúbila Reagan, možno aj viac ako hlavnú hrdinku :D). Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kamarátka ju číta v originály a tiež ju to veľmi nebaví, takže ja som celkom rada, že som mala preklad, pretože inak by som ju zavrala hneď pri prvej kapitole a skryla ju niekde, nech ju nemám pred očami :D Reagan bola úžasná! :3
      Ďakujem, ale aj tak s ňou nie som spokojná :D

      Odstrániť
  4. Aaaah ja to vážne nechápem! :D Mne sa vždy všetky knihy, ktoré sú aj preložené do slovenčiny páčia keď čítam ich anglický originál! Zatiaľ čo všetci čo čítajú preklad sú z nich sklamaní! Naozaj neviem či to je tým, že v preklade sa úžasnosť tých kníh nedá zachytiť alebo som len čierna ovca Slovenska..:D
    Aspoň sa stále utvrdzujem v tom, že po slovenskom preklade knihy, ktorá je dostupná v anglickom originále nikdy nesiahnem...:/
    Škoda, že sa ti nepáčila Fangirl, ja ju totiž mám na jednej z vrchných priečok mojich najobľúbenejších kníh už viac ako rok...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že čierna ovca :DDDD Ja si to tiež niekedy o sebe myslím, keď sa mi páči niečo, čo iným nie :D Aj mne je ľúto, že sa mi nepáčila, až tak ako som očakávala, ale asi Fangirl nezaradím medzi moje obľúbené knihy, bohužiaľ...

      Odstrániť