Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

The Paper Swan alebo akokoľvek si vyberie jeden z mužov, ktorých miluje zomrie...

by - februára 05, 2016


Autor: Leylah Attar
Názov: The Paper Swan
Diel: ---
Žáner: contemporary, romance

They say it takes 21 days to form a habit.They lie.For 21 days she held on.But on Day 22, she would have given anything for the sweet slumber of death.Because on Day 22, she realizes that her only way out means certain death for one of the two men she loves.A haunting tale of passion, loss, and redemption, The Paper Swan is a darkly intense yet heartwarming love story, textured with grit, intrigue, and suspense. Please note: This is NOT a love triangle.A full-length, standalone novel, intended for mature audiences due to violence, sex and language. Subject matter may be disturbing for some readers.



The Paper Swan
Úprimne ani neviem ako som sa dostala k tejto knihe. Buď som na ňu náhodou narazila na GR alebo mi to muselo vyskočiť ako odporúčanie, ak sa mi páčilo to či hento... Nuž je úplne jedno ako som sa ku knihe dostala, ale úprimne neľutujem to. The Paper Swan má zaujímavú anotáciu a už pri vete "This is NOT a love triangle." som vedela, že to bude kniha pre mňa. A nemýlila som sa. A anotácia nie je jedinou zaujímavosťou, ktorou kniha disponuje. Okrem obálky, ktorú milujem som si zamilovala aj príbeh, ktorý ukrýva. Ani som na túto knihu nechcela písať recenziu, ale aj dva dni po dočítaní stále na ňu myslím a to z jedného dôvodu: Táto kniha je to čo očakávam od podobných kníh-aj keď skôr tá prvá polovica bola neskutočne dobrá a keby som niečo mala raz napísať, tak by som pravdepodobne vôbec nehanbila keby sa to nieslo v podobnom duchu.

Dopredu vás varujem, že je to temné, miestami kruté s chvíľkovými romantickými chvíľkami, ktoré ani nečakáte, lebo ste mimo z toho, že jej prst ošúpal ako mrkvu. Nie, nežartujem vážne sa to stalo a vážne som ten odsek čítala trikrát či som to dobre pochopila.  Nuž čakáte ešte viac bolesti a menšie týranie hlavnej hrdinky a nečakáte sladké slová od drsného chlapa. Príbeh nie je vôbec komplikovaný, ale cesta hlavných hrdinov je strašne krkolomná, plná nástrah a stratených rokov. Ja osobne to prirovnávam takej mexickej telenovele, nemôžem si  pomôcť, ale ako neznášam telenovely, ale toto som si zamilovala až do takej miery, že mi nestačí e-book. Autorka už viac temnoty do príbehu ani nemohla vložiť, doslova v niektorých častiach som sa cítila otrasne-nie nebolo to empatiou, alebo možno. Jednoducho ma to pohltilo.
A ako to už býva zvykom, áno, hlavní hrdinovia mi celkom liezli na nervy. Samozrejme, svojimi rozhodnutiami, keby boli rozumnejší obidvaja by si to trápenie mohli ušetriť ...Nuž, ale po tom by to o čom celé bolo?

Máme tu dve dejové linky s dvoma rôznymi pohľadmi. Skyin pohľad prezrádza prítomnosť, kým Damianov zas minulosť a pomaly sa to časovo posúva až do prítomnosti, keď teoreticky je zarovno so Skyeinou časťou. Pohľady sa nestriedali, jednoducho kniha je rozdelená na časti, ktorú rozpráva buď Skye-prítomnosť, ale Damien-minulosť, ktorá sa posúva do prítomnosti. A tak sa to strieda, všetky potrebné informácie sa dozvedáte za pochodu, čo je nesmierna výhoda.

Skye ako hrdinka sa nelíšila nejako od iných, nebola ničím extra výnimočná, ale odvaha a schopnosť obetovať sa, bohužiaľ, neboli také silné ako napríklad jej tvrdohlavosť. A Skye si vlastne zapamätáte ako hrdinku, ktorá pri úteku si pomýlila žraloka s delfínom, takže jej útek dopadol asi tak, že si len zbytočne zaplávala v mori, kým zas nepadla do zajatia. (Ak ste ešte nechceli čítať túto knihu, tak po tejto vete určite chcete! :D ) To isté platí o Damianovi, ktorý má na rukách nielen krv, ale aj utrpenie Skye. Jeho minulosť je temná a plná obetí a zrady. Je to ten typ zlých chlapcov, pardon mužov, ktorých sa treba trochu báť a hneď zo začiatku je nám jasne ukázané, že je prefíkaný oveľa viac než si myslíme a vyžaduje si menší rešpekt a po čase len zistíte, že je životom ubitý človek. A úprimne celkom ma bavilo sledovať to ich zbližovanie, hoci to nemôžem tak nazvať, pretože je to hnusný spoiler, takže to volajme zbližovanie...

Hlavná zápletka sa teoreticky delí na menšie, ktoré vás možno neprekvapia, ale akcia, ktorú autorka vedela vtiesniť aj do takých momentov ako pár strán pred koncom trochu vyzdvihujú v mojich očiach túto knihu. Možno sa kniha zdá byť vážna, ale pár momentov sa našli, ktoré ma rozosmiali. Dokonca aj niektoré vnútorné monológy týchto dvoch boli celkom vtipné. Nie až do takej miery, aby ste sa chytali za brucho a plakali od smiechu, ale letmý úsmev určite, niektorým myšlienkam venujete.

Kniha sa začína hneď zostra, výnimkou nie sú ani šteklivé scény, či krvavé úmrtia. Prvá polovica knihy bola presne podľa môjho gusta. Skye je už zo začiatku v nebezpečenstve a pravda prichádza oveľa rýchlejšie než si myslíme. A nie, Damian nie je princ na bielom koni, čo vám je už dúfam jasné. Skyeina prvá časť bola jednoducho topková a plná otáznikov. Ako náhle naskočila Damienova časť chvíľu mi trvalo, kým som sa zorientovala. Ale bolo to originálne a pre mňa osobne niečo úplne nové a žasla som nad tým. (Asi by som mala takéto knihy vyhľadávať viac.)
Druhá polovica bola už o niečo pre mňa menej zaujímavá, síce toto je ten typ knihy, kde si každý niečo odtrpí a hrdinovia sú aj za svoje hriechy potrestaní, čo ukážkovo vidíme v druhej polovici. Jednoducho konečne každý platí za svoje chyby. A toto je ďalšie plus knihy síce to žerie nervy, pretože roky ubiehajú a vy sa cítite ako pri knihe Love Rosie-ok, blbé prirovnanie, ale im tiež trvalo než sa dali dokopy. A týmto tu to tiež  trvalo pekných pár rokov. Jednoducho druhej polovici skôr vyplávala všetka pravda na povrch, čo bolo pre mňa osobne naozaj dobré, ale na prvú polovicu to nemalo.

Ja jednoducho žasnem nad týmto príbehom. Vlastne sú v nej natrepané, niektoré hrozné klišé ako typu: "It’s not over, you know. It never has been,” he said. “Whether you say yes or no, you will always be my forever." Ale na druhej strane je to originálne a strašne rýchlo sa čítalo-stačilo mi 45 minút v autobuse, kým som zhltla Skeyinu časť. Čo neboli len tri dlhé kapitoly a čo je vlastne štvrtina knihy. Táto kniha je vlastne pre romantické duše, ale prídu si na svoje aj milovníci akcie a scén, ktoré sú jednoducho podľa mňa úplne úžasné. A malé zvraty, ktoré možno budú šokovať alebo sa pridáte ku mne a vedeli ste ich predvídať. A nie, nevadilo mi to, pretože úprimne do tejto knihy som asi tak buchnutá ako nejaká pubertiačka, ktorá nedokáže kontrolovať svoje hormóny. Takže tlieskam, zbožňujem to, milujem to a chcem niečo podobné na čítanie, čo bude teoreticky hate-love vzťah, plný krutých vecí, a čo sa bude dosť podobať tomuto. A teraz ak dovolíte idem prehľadávať tumblr a hľadať rôzne veci súvisiace s týmto príbehom.













You May Also Like

2 komentárov

  1. Moc pěkná recenze a kniha vypadá opravdu zajímavě. Vypadá to, ale že je k dostání jen v angličtině a nejsem si tak úplně jistá, jestli mám s svou úrovní angličtiny na celou knihu! :O

    Ale asi stejně nemám na výběr a zkusím to, protože si mě svou recenzí vážně dostala.

    http://ohnempolibena.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Angličtina v tejto knihe nie je až taká ťažká, podľa mňa to bolo celkom v pohode a úprimne, keď som to dala ja-čo mám s anglinou menšie problémy, tak sa ty nemáš čoho báť :D

      Odstrániť