Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Bardugo na tretí pokus

by - apríla 30, 2017

Autor: Leigh Bardugo
Názov: Six of Crows
Diel: 1/2
Žáner: YA

Anotácia:

Criminal prodigy Kaz Brekker has been offered wealth beyond his wildest dreams. But to claim it, he'll have to pull off a seemingly impossible heist:Break into the notorious Ice Court(a military stronghold that has never been breached)Retrieve a hostage(who could unleash magical havoc on the world)Survive long enough to collect his reward(and spend it)Kaz needs a crew desperate enough to take on this suicide mission and dangerous enough to get the job done - and he knows exactly who: six of the deadliest outcasts the city has to offer. Together, they just might be unstoppable - if they don't kill each other first.

Môj názor:

S Liegh Bardugo nemám dobrú skúsenosť a ohľadom jej sérii Grisha som zostala sklamaná. V minulosti som Six of Crows začala čítať a skončila som na strane päť s tým, že to nepôjde. Postupom času začalo viac ľudí túto knihu čítať a ja som si ju nakoniec kúpila, aj keď úprimne som nevedela kedy si ju vôbec prečítam, pretože poznáme to dobre neprečítaných kníh je viac ako času na ne. Ale čo čert nechcel, tak zrazu prišla recenzia od Neliss. Surovo som na tú knihu dostala chuť. A každú jednu stranu som si vychutnala.

Neviem, či to autorka spravila zámerne alebo si už utriedila ako tak myšlienky, ale Six of Crows považujem za naozaj vydarenú YA fantasy, ktorá je pekelne dobrá. Postavy, prostredie jednoducho všetko. Neviem ako to Bardugo dokázala, ale vytvorila šesť postáv, ktoré sú rovnako dominantné, ale vzájomne sa dopĺňajú. Ani jedna z týchto postáv nie je rovnaká a každú si zapamätáte už len podľa povahových čŕt.

Arogantný, sebavedomý Kaz, ktorý neznesie fyzický dotyk vás dostane. Zamilujete si ho už len kvôli jeho surovosti. A je to postava, ktorá vie ponúknuť zaujímavý pohľad a hlavne rozhodnutia. So zaujímavou minulosťou sa tu objavuje Inej. Akrobatka, ktorú prenasleduje minulosť v nevestinci. Už len to, že je ochotná bojovať dokonca poukazuje na to, aká je to silná ženská hrdinka, ktorú nezničilo ani otroctvo. Fenomenálna griša Nina, ktorá má spoločnú minulosť s Matthiasom, lovcom gríš. Verte mi ich scény si vychutnáte. Skvelý strelec a gambler Jasper a mladý, rozkošný Wylen, ktorý dokáže prekvapiť, aj keď sa vám bude zdať, že je tam len náhodou.

Šesť rôznych postáv, s rôznym správaním, myslením, tajomstvami a vlastnou charakteristickou črtou. Tomu sa vraví JACKPOT! Ich vzťahy nie sú prekombinované, ľahko viete odhadnúť kam to celé smeruje, avšak čo sa týka deja, tak to je úplný opak. Za ich správanie ich neodsudzujete, pretože viete, že sú to prešibaní kriminálnici a vedia prekvapiť či už pozitívne alebo negatívne. Dej nie je predvídateľný a plynie veľmi rýchlo.

Veľa romantiky nečakajte. Toto nie je kniha, ktorá by ju potrebovala. Zbytočne by sa to potom len pokazilo. Všetko je v nej dávkované s mierou.  Začiatok je celkom zdĺhavý cca 15%-25% zo začiatku sa zoznamujete s postavami a so svetom, ktorý je dosť náročný, ale prepracovaný. Môže vás taktiež vyľakať šesť uhľov pohľadu, avšak nič hrozné to nie je, pretože postavy sú 95% času pri sebe. Skôr autorka sa snažila vyrozprávať príbeh podľa pohľadu, z ktorého by ste si dej najviac užili.

Lenže nájde sa aj pár vecí, ktoré mi nesadli. V prvom rade je to vek hrdinov. Veková hranica od 16-18 rokov mi robila najväčší problém. A na to ako sa postavy správali, tak mi to jednoducho nesadlo. Boli až príliš vyspelí na svoj vek. Takže priznávam sa ja som si im v mysli pridala pár rokov do plusu. Ďalšia vec, ktorá mi dosť prekážala bola tá, že autorka mala až príliš veľa nápadov, čo je na jednej strane skvelé, ale nestíhala sa venovať potom postavám, tak aby ani  jedna z nich nebola v úzadí. Na jednej strane máte šesť dominantných hlavných postáv, avšak na druhej strane treba sa im venovať rozvíjať ich ďalej.

Six of crows je kniha, ktorá sa vyhýba YA klišém, ktoré zväčša v knihách nájdete. Číta sa rýchlo, dokáže vás udržať v napätí, aj keď sa strieda šesť uhľov pohľadov. Autorka  vytvorila šesť postáv, ktoré rozmýšľajú, ich konanie je vždy niečim odôvodnené a každá z nich je iná. Kým prvá polovica knihy má pomalý rozbeh, tak tá druhá je akčná jazda, z ktorej niet cesty späť. Samozrejme cliffhanger ako sa patrí a plot twist, ktorý vás dostane. Takže či už siahnete na preklad alebo na originál, tak Six of crows si rozhodne musíte prečítať. Či sa vám Griša páčila alebo nie toto si zamilujete!

You May Also Like

2 komentárov

  1. Ja som na túto knihu veľmi zvedavá. Ale najprv som sa rozhodla prečítať Grišu. :D Tebe sa to fakt tak nepáčilo? :D Ako nebola to práve dokonalá kniha, ale prečítala som ju za jeden deň skoro celú a dosť ma to aj bavilo. Som zvedavá na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš byť načo! Bola to pecka!
      Nie, nepáčilo a tak som sa na tú knihu tešila. :/ Ono mi to prišlo ako keby autorka všetko klišé, čo sa nachádza v YA literatúre tam nahádzala. Jediná výhoda, že sa to čítalo rýchlo (ak nerátam prostredie a všetko okolo toho), ale inak ma to neohúrilo a zostala som strašne sklamaná-hlavne z hlavnej postavy. Ja som sa práve vďaka Six of crows rozhodla, že si to ešte raz prečítam a aj pokračovania. Možno ma to prekvapí.

      Odstrániť