Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Nata odporúča

by - apríla 07, 2019


Tento rok som si povedala, že YA literatúru, tak trochu obmedzím. Nieže by sa mi to darilo, teda nejde to úplne podľa mojich predstáv. Pretože niektoré knihy sú síce iného žánru, ale sú fakt zlé, dokonca by som povedala, že horšie ako YA knihy. Radšej čítať klišé veci ako o hrdinke, ktorá nevie poriadne rozmýšľať a najradšej by ste boli keby skočí z mosta. Aj keď v kútiku duše by ma to zamrzelo, pretože by nebol happy end. Ale aj napriek tomu som sa dostala ku knihám, ktoré si ma získali svojimi témami. A dnes som sa rozhodla vám ich zhrnúť do jedného článku. Síce priznávam, že každá jedna z nich si zaslúži samostatný článok/recenziu, ale poznáte to: času málo a povinností veľa. Snáď mi teda odpustíte, že som to vyriešila takto.



Hana - Alena Mornštajnová 

Ste prekvapení? Ja áno. Knihy s podobnou tematikou boli pre mňa doteraz tabu. A z ničoho nič som mala obrovské nutkanie si Hanu prečítať. Nevravím, že teraz budem vyhľadávať len knihy tohto žánru, ale raz za čas určite po nejakej siahnem.

Moje srdce skončilo rozbité na milión kúskov, to vám nemusím vravieť. Doteraz na tú knihu myslím a naozaj neľutujem, že som si knihu prečítala. (Nevadí mi ani fakt, že som si kúpila ebook a dnes som zaplatila objednávku, v ktorej sa nachádza aj táto kniha. Skrátka ju potrebujem mať v hmotnej verzii doma). 

Som citlivka a myslím si, že som to vydržala hlavne preto, že kniha je rozdelená na tri časti a z toho práve v tej tretej sa dejú veci, ktoré ma zlomili. Na moje prekvapenie čakala som viac brutality, ale celkovo sa mi páčilo ako autorka citlivo podala tému. Osud Hany bol pre mňa  krutý a nespravodlivý. Niekedy si kladiem otázku, či určité postavy mali za svoje správanie v minulosti výčitky svedomia. 

Stačí škrtnúť zápalkou - Celeste Ng

Odeon je záruka kvality, to všetci dobre vieme, dokonca aj ja, ktorá čítala od nich iba dve knihy. Ak by som  tento príbeh mala opísať pár vetami, tak určite by sa tam objavili slová ako morálka, predsudky, rasizmus a podobne. Možno začiatok je slabší, ale verte, že veci, ktoré sa tam začnú postupne diať úplne rozvrátia životy rodín na ruby. Všetko a všetci sa navzájom ovplyvňujú a niekedy bez toho, aby si to daná postava uvedomovala. Dokonca niekedy ani okolie nevidí tie malé zmeny.

Stačí škrtnúť zápalkou vám ukáže ako môžu mať aj malé chyby a nedorozumenia fatálne následky. Poukazuje napríklad na falošné predstavy o dokonalosti alebo na fakt, že niekedy čierna ovca rodiny je práve váš mladší odraz, len narozdiel od vás sa nebojí si zastávať svoje vlastné názory a ísť proti prúdu.

Nalinkovaný život nemusí byť až taký dokonalý, prepych a luxus zas nie je záruka šťastného života a podobné veci sú skryté medzi riadkami. Niekedy začať od nuly je skrátka najlepšie. A čo iné než oheň dokáže zničiť všetko bez toho, aby niečo ostalo? 

Chcete rôznorodé postavy, morálnu dilemu alebo otázku rodičovskej lásky? Tak táto kniha vám dá oveľa viac. Miestami až psychologickú hru, ktorá nemá konca. 

Mama milovala Gabčíka - Veronika Homolová Tóthová 

Ste prekvapení, ja viem, aj ja som. Nikdy by som si túto knihu neprečítala, vlastne stále ju čítam, keby nejdem s kamarátkami na besedu do Nitrianskej galérie. Ešte pred tým než sa začala beseda som si knihu kúpila a nechala podpísať, pretože už podobnú príležitosť by som tak skoro nemala. 

Je to dôležitý príbeh v našich dejinách, o ktorom by sa malo viac rozprávať. Šesť parašutistov a medzi nimi aj Jozef Gabčík a Ján Kubiš. Ale autorka sa zamerala aj na Annu Malinovú, ktorá tiež bola dôležitá pri atentáte na Heydricha. Kniha ponúka detailný plán atentátu, čo znamenalo patriť k odboju a mapuje životy ľudí až do ich posledných dní.

Neviete si predstaviť koľko nových informácií mi táto kniha zatiaľ priniesla. A nevravím o tom koľko informácií nám podsunula samotná autorka na besede. Až vtedy som si uvedomila, že niekedy život píše tie najhrôzostrašnejšie príbehy a spravodlivosti sa nie vždy každý dočká.

Ak sa zaujímate o históriu, tak si myslím, že nebudete ľutovať.


Toto je odo mňa na pár dní všetko. Verím, že si užívate tieto slnečné dni, čítate a chodíte na prechádzky. Dúfam, že vás môj výber aspoň trochu zaujal, aj keď je úplne mimo môjho/nášho štýlu, ktorý zvyčajne čítam/e. A síce nie som nadšenec zmien, tak musím uznať, že toto bola zatiaľ veľmi dobrá zmena.

You May Also Like

6 komentárov

  1. S Hanou naprosto souhlasím. Taky bych ji do takového seznamu doporučení zařadila.
    Další dvě knížky samozřejmě přidávám na seznam. :D
    A ano, na procházky chodím a počasí si užívám. Celý pátek i sobotu jsem byla venku s kamarádkami, se kterými jsem se kvůli svým nemocím hrozně dlouho neviděla, takže velká spokojenost. Problém ale je, že momentálně nemám příliš náladu číst, takže čekám, až se mi chuť vrátí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem sa opakovať, ale Hana je skvelá! Určite si zvyšné dve knihy zaslúžia aspoň trochu pozornosti ;) Dúfam, že sa budú páčiť.
      Prechádzky sú základ, aspoň pre mňa ;) Ja som si dala trochu menšiu pauzu od kníh, (tento týždeň - aspoň teda, keď som v škole) pretože cítim, že na mňa lezie kríza. Takže uvidíme, čo spravilo so mnou tých pár dní abstinovania :D

      Odstrániť
  2. Doporučuješ opravdu skvělé knihy a opravdu se těším, až se k Haně dostanu. :D Jinak souhlasím s tebou, že Odeon má opravdu krásné knihy. Teď mám přichystaných doma pár Odeonek, které bych si ráda přečetla o víkendu. Zatím teda musím dát přednost Osudovým únorovým dnům, které budu mít ke zkoušce. Ale na to, že je to odborná kniha, čte se velmi dobře a je hodně zajímavá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som šťastná, že sa ti môj výber páči :3 Hana je skvelá, uvidíš, nebudeš ľutovať. Ja si akurát idem zajtra po ďalšiu Odeon knihu a veľmi sa teším. Skrátka ich knihy sú zárukou kvality. Škoda, že Osudové únorové dny sú vypredané, pretože to vyzerá naozaj zaujímavo. Dúfam, že ju budú mať aspoň v knižnici :)

      Odstrániť
  3. Na Hannu se chystám, dlouho jsem odolávala, ale rozhodla jsem se, že podlehnu. :-D
    Mama milovala Gabčika si chci strašně moc přečíst, ale furt doufám, že třeba bude překlad, trochu se bojím slovenštiny...:-/ Zápalka :-D (u nás Ohníčky všude kolem) byla naprosto perfektní! :-)

    UPDATE: Teď jsem na tokoukala a Máma bude v češtině v červenci! Jeeees! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ani neviem, prečo som ju mala potrebu čítať, keďže takým knihám sa vyhýbam oblúkom a úprimne neľutujem to, pretože ma očarila.Verím, že sa ti bude páčiť, aj keď sú tam nejaké veci, ktoré čitateľa môžu vytáčať ;) Mama milovala Gabčíka je skvelá, ja ju mám síce stále len rozčítanú, ale dávkujem si ju, pretože si ju chcem vychutnať a všetky informácie chcem poriadne aj vstrebať. Tá kniha ponúka neskutočne veľa a nielen z historického hľadiska. Teším sa, že vyjde u vás v preklade a pevne verím, že sa ti bude páčiť :3
      Zápalka bola perfektná, to s tebou súhlasím! :D

      Odstrániť