Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

TAG Pravdy - Zahltiť sa spoluprácami je najrýchlejší spôsob ako u seba zapríčiniť stav vyhorenia

by - apríla 13, 2019



Na internete koluje TAG pravdy, ktorý je trochu kontroverzný, ale práve tým dokáže zaujať. Keďže som si pred takmer troma rokmi povedala, že už žiaden TAG robiť nebudem, tak tento raz spravím výnimku. Otázky sú naozaj na telo, ale zároveň vám aspoň ozrejmím moje odpovede na určité otázky, ktoré zvyknú vyvolávať v skupinách búrlivé diskusie.

Tento tag do knižného sveta priniesla Bookish laboratory. Rozhodne jej video odporúčam pozrieť. Zároveň ho už vyplnila aj Jaji, ktorá sa zaoberá knižným marketingom. A verte, že jej odpovede sú viac než len zaujímavé. Možno, niektorým dokonca otvoria oči.
Je nejaká kniha, ktorá sa ti nepáčila natoľko, že si sa rozhodla ju nezrecenzovať? 

Možno ste si všimli a možno nie, ale ja nerecenzujem všetko, čo prečítam. Nevidím dôvod písať o každej jednej knihe, ktorú prečítam. Ak by som mala písať o všetkých knihách blog by bol preplnený recenziami a prestalo by to baviť mňa a myslím si, že po čase aj vás. A to nechcem. Hlavne nechcem brať blogovanie ako povinnosť. Je to koníček a nechcem to meniť. Samozrejme, o zaujímavých knihách niečo napíšem, prípadne spomeniem v článkoch a na iných sociálnych sieťach. Ale sú skrátka knihy, na ktoré siaham len tak z nudy, pre úplné odreagovanie. A aj keď tie knihy majú vysoké hodnotenia, tak verte, že písať o nich sa neoplatí. 

Je nejaká kniha, ktorú si nekúpiš, pretože nepodporuješ vydavateľstvo alebo autora? 
Takto som nad tým nikdy neuvažovala, ale keď sa zamyslím, tak áno. Sú autori, od ktorých si už nikdy nič nechcem prečítať. Ja každému dám šancu, aby ma svojou knihou, myšlienkami, názormi oslovil. Jedna šanca a keď to je fakt zlé, tak u mňa skončili. Mám len jedny nervy, a aj tie potrebujú regeneráciu. Zväčša sú to autori, ktorí pochádzajú z Wattpadu - proti tej platforme nič nemám, sama tam niekedy zavítam, ale nemyslím si, že všetko, čo má úspech na tej plaforme bude mať úspech aj v reálnom knižnom svete. (Ale mám pocit, že tento názor zdieľam sama.)
Mažeš komentáre? 
Nie, nemám na to dôvod. S negatívnymi komentármi som sa ešte na mojom blogu nestretla. Za čo som fakt rada! A spamy mám pod komentármi zakázané, takže nemám dôvod ich mazať. Ale je rozdiel negatívny komentár a negatívny komentár. Ak by ma niekto urážal, tak nemala by som problém nielen zmazať, ale aj osobu zablokovať. Ak by to bol negatívny názor, z ktorého si môžem zobrať nejaké ponaučenie a posunul by ma vpred, tak tam nevidím dôvod, prečo by som ho mala mazať.
Máš niekoho zablokovaného? 

Na blogu? Nie. Myslím, že na instagrame mám jednu osobu zablokovanú, ale z osobných dôvodov.  Dokonca to nie je ani osoba z knižnej komunity. 

Zrecenzovala si niekedy nejakú knihu pozitívne, aj keď sa ti nepáčila, iba aby si si udržala spoluprácu?
Nie. Vždy si vyberám knihy, tak aby sa mi páčili. Samozrejme, sem tam risknem niečo, čo ide úplne mimo môjho vkusu, ale zväčša to nejde cez spolupráce. Myslím si, že úprimnosť je dôležitá a to celkovo, nielen v našej knižnej sfére. Ak sa mi niečo nepáči napíšem to, ale zväčša sa snažím nájsť aj na knihe to dobré. Všetci sme iní, a to čo sa nepáči mne môže osloviť niekoho iného alebo naopak. Klamať sa neoplatí, a hlavne v takýchto veciach. Ľudia sem chodia čítať moje články, aby našli inšpiráciu alebo sú len zvedaví na názor. Hnusí sa mi pomyslenie, že by som niečo propagovala alebo chválila, čo sa mi nepáči alebo s čím nesúhlasím.

Spolupráce sú super, ale len v tom prípade, ak máte voľnú ruku a nemusíte skákať, tak ako oni pískajú. Určité pravidlá by mali byť, to áno, ale určite medzi ne, nepatrí písať len pozitívne veci. Ak by som kvôli tomu stratila spoluprácu, tak možno by ma to trochu zamrzelo, ale ak si niekto neváži úprimnosť a čas, ktorý tomu človek venuje, tak také niečo ja osobne nepotrebujem.


Aký máš názor na spolupráce?  
Tak toto je téma naozaj nadlho. Ako som spomínala spolupráce sú super. Je skvelé, že s vami chcú autori alebo vydavateľstvá spolupracovať, že vôbec takáto možnosť existuje. Ale na druhej strane to  určití ľudia využívajú. Vidina kníh zdarma je predsa lákavá. Nazbierať si kopu spoluprác je fakt "skvelé" a potom sa sťažovať, že nestíhajú, píšu články, z ktorých cítite, že sú z povinnosti a sú odfláknuté. Horšie to je, keď si na tom bloger vôbec nedá záležať, či už  stíha alebo nie, žiadna aktivita navyše. Žijú si vo svojej bubline a tvária sa, že je to tak v poriadku. A to je na tom najhoršie. Ako keby firmám bolo jedno s kým spolupracujú, hlavne, že majú zadarmo reklamu alebo za minimálne peniaze. 

Nechápem blogerov, ktorí si pýtajú všetko, hoci nemajú na to dostatok času. Ja sama teraz si nič nepýtam na recenzovanie, čo ste si mohli asi aj sami všimnúť. Aj keď stíham čítať, tak chcem čítať presne to na čo mám chuť. A vôbec nie to, čo som si vypýtala a som ešte aj limitovaná časom. 
Preto keď vidím tú kopu kníh, ktorí niektorí dostávajú a ešte k tomu je to taký mix žánrov, až mne sa z toho skrúca žalúdok, tak hneď mi je jasné koľká bije. 

Neverím, že niekto, kto má päť a viac spoluprác všetko stíha. A už vôbec neverím tomu danému blogerovi. Bez urážky, možno sa z vás pár nájde, ktorí tie spolupráce obmieňate a pýtate si knihy s rozumom. Len je vás málo.

Zahltiť sa spoluprácami je najrýchlejší spôsob ako u seba zapríčiniť stav vyhorenia. Môžem okašľať knihy zadarmo, keď to je povinnosť a už nie potešenie. Zamyslite sa nad tým, niekedy menej je viac.  Neberte spolupráce, ak za tým vidíte vidinu kníh zadarmo a nemáte v úmysle dať do toho viac než od vás očakávajú. Ako bloger by vaša práca nemala končiť len s článkom. Použijem Jajine slová, pretože ona to vystihla úplne dokonale: "Bloger by mal prijať tie, s ktorými je stotožnený."

Sú tu influenceri, ktorým neveríš?  
Samozrejme. Sú to presne tí, ktorí sú doslova všade. A moje nadšenie voči ich osobe už dávno opadlo. Ale zväčša sú to zahraniční. Aj keď na slovo influencer som už alergická, pretože je to diskutabilné. Čo sa týka našej knižnej slovenskej a českej sféry, tak sú to blogeri, ktorí spolupracujú takmer s každým. Čím viac spoluprác tým menej verím ich názorom. A na ich blogy už takmer ani nechodím.

Sú tu influenceri, ktorým veríš? 
Nie je ich veľa, ale pár sa ich nájde. Sú to zvyčajne, tí ktorých takmer nik nepozná, ale sú to milí ľudia, ktorí do toho dávajú viac než len svoje srdce. Posúvajú sa stále vpred, ale zároveň nemastia si egá, sú sami sebou a nehanbia sa, ak vytŕčajú z radu. Ich názory sú zväčša iné, ale správne podané. Takže keby jeden z nich povie alebo napíše negatívnu recenziu a mňa zaujme, tak už len zo zvedavosti sú tú knihu prečítam. Prípadne, ak mi poradia niečo, tak na 98% som si istá, že sa mi to bude páčiť.
Máš nejaké negatívne skúsenosti ohľadne spoluprác?  
 Ako sa to vezme. Za tých päť rokov sa pár nedorozumení stalo, ale nebolo to nič vážne. Teraz na to pozerám ako na úsmevné situácie. A aj keď nejaká tá spolupráca skončila, tak teraz som za to vďačná. Ale ak beriem do úvahy spoluprácu medzi mnou ako blogerom a autormi, tak tých je pár, ale tie už nepovažujem za úsmevné, ale skôr za arogantné správanie druhej strany. Žiaľ, či už to bolo zámerné alebo omylom to sa už asi nedozviem. 


Budem rada za vaše názory, ako to vidíte vy a podobne. Prípadne, ak tento Tag vyplníte, tak mi dajte vedieť, rada si vaše odpovede prečítam. 

You May Also Like

13 komentárov

  1. Četla jsem DIMILY, která byla přeložena z Wattpadu. A teda už nikdy víc. To platí i pro sérii After. Nikdy jsem ji teda nečetla a ani se mi tomu nechce dávat šance. Bohatě mi stačilo referování od kamarádky, takže tomu se vyhnu. :D
    Jinak mi přijde, že ohledně spoluprácí s tebou dost souhlasím. Popravdě, v životě jsem neměla spolupráci. A jako věřím, že pro někoho to je i odměna. Ale nevím, zda bych šla do spolupráce. Spíše zůstanu u toho, že žádnou mít nebudu a teda ani mě to neláká. Přece jen si takto mohu číst, jak chci, a někdy jsou i chvíle, kdy se člověku do knihy nechce. Tak ji odloží a je mi jasné, že to by u toho nešlo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som After čítala, ale skrátka nie! Ja chápem, že sa to niekomu páči, ale keď vidím ako z toho ľudia šalejú, tak si pripadám, že ja som to len nedokázala oceniť :D Spolupráce sú naozaj rôzne a je to skrátka odmena, ale tak či tak nie je to zadarmo, pretože obetuješ svoj čas na propagovanie knihy - či už článok, fotka... A kým človek niečo vymyslí, tak to samozrejme, chvíľu trvá. Má to svoje výhody a nevýhody a je to individuálne, ktoré z nich u blogera prevyšuje. Takže niekto je za spolupráce, niekto proti a iní ich zas ani neriešia, prípadne to nesilia a to je podľa mňa najlepší spôsob :)

      Odstrániť
  2. Přesně, já také nerecenzuji všechno. Ono je to potom až moc těžké a někdy se člověku ani nechce vyjadřovat v takové délce (jako jsou například moje recenze :D, já to beru zeširoka, ostatní to mívají kratší, co se tak koukám kolem :D ale ty ne, což je super!), navíc někdy mi bohatě stačí svůj názor shrnout do pár vět.
    S těmi negativními názory naprosto souhlasím. Když si z toho člověk něco vezme, proč to tam nenechat, jenže když je to vyloženě pitomé... spíš to očerňuje atmosféru blogu. :D Naštěstí jsem se ale ještě s žádnými takovými komentáři nesetkala, za což jsem také moc ráda!
    To o těch spolupracích, naprostý souhlas. Já sice nějaké spolupráce mám, ale minule jsem si třeba odhodila spolupráci (dlouhodobou) na tento měsíc, protože Humbook štafeta nestíhá a já se s tím nechci honit. Ono je to hodně o organizaci času a fakt o tom, jestli ten bloger má rozum nebo ne. Nechápu ty, kteří mají tisíce spoluprací... vždyť to je pak až moc a ten člověk nemůže mít snad ani vlastní soukromý život. :D
    Úžasný tag a ještě úžasnější článek! Fakt... do tohohle musím jít. Ty otázky jsou perfektní a myslím, že se u toho dost vyblbnu. Plány na další dva týdny jsou tedy jasné. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to príde aj zbytočné, buď nech ten článok je riadny alebo žiadny :D Skrátka ak to má byť recenzia len preto aby bola, tak to radšej fakt ani ju nepísať. Ja som si tiež všimla, že mnoho ľudí píše krátke recenzie, čo je super, ak dokážu vyjadriť poriadne svoj názor a niekedy tie kratšie mi dajú oveľa viac než tie dlhé. Lenže v našej blogosfére som stretla asi s troma blogermi, ktorí to dokážu. A potom sme tú my, ktorí sa rozkecajú, či to ľudia chcú alebo nie :D
      Som rada, že so mnou súhlasíš :) Ono to je dosť aktuálna téma, keďže teraz získať spoluprácu nie je až také náročné, teda ako pri ktorých.
      Vedela som, že do toho pôjdeš! A to som rada! Veľmi som zvedavá na tvoje odpovede :3

      Odstrániť
  3. Skvělý tag, rozhodně mě zaujal :) Jsou v něm takové ožehavé otázky :) Taky nerecenzuji každou knihu, kterou si přečtu. Jednak protože bych to nestíhala, a taky proto, že po některých sahám jen pro odreagování:D Mít spolupráce je sice hezké, ale času je málo a tak mám asi jen dvě spolupráce. Více bych nestíhala a hlavně bych pak ze čtení asi iuž neměla takovou radost, byla by to spíše povinnost. Takže radši hezky v klidu a recenzovat podle toho,jak to cítím a stíhám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že mať približne päť spoluprác je primerané. Ja mám tiež len dve a na recenziu som si už naozaj dávno nič nepýtala, pretože nemám aktuálne náladu sa naháňať za časom a čítať niečo, na čo možno ani nebudem mať chuť.
      Presne ako píšeš v poslednej vete: ako to bloger cíti a stíha,a tak je to správne. nasilu recenzie nie sú podľa mňa správny spôsob :)

      Odstrániť
  4. Tak ja som iba iba začiatočníčka čo ta sa týka vlastne celého instagramu aj vlastne recenzií čo sa týka kníh a podobne, lebo však nikdy predtým som to nerobila a tobôž nie preto aby som popritom spolupracovala s niekým, lebo ja som rada ak si knižku môžem prečítať preto, lebo sa mi páči a preto lebo si ju chcem prečítať a napísať na ňu koníček. Ja na tú stránku ani nechodím mám svoje vlastné stránky, kde by som si vedela predstaviť, že by sa tie príbehy dostali aj do knižného stavu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oceňujem, že ako začiatočník sa nehrnieš do spoluprác. Si jedna z mála ľudí, keďže väčšina blogov je práve na vystavaná na spoluprácach, čo je smutné, ale je to tak. Škoda, že iné stránky nie sú až tak populárne...

      Odstrániť
  5. Joo někdy je těch knih na recenze hodně. Nejhorší je, když mě všechny fakt zajímají a chci si je přečíst, takže teď mi přijdou ke konci dubna dvě víc jak 400 stránkové knihy na recenzi... Ale určitě neberu všechno, spíš vždy max. 1 knihu od nakladatelství na jednou. Zatím mě to díky Bohu baví, ale dělám si od recenzních výtisků pauzy, třeba o vánocích, zkouškovém, nebo pár týdnů v létě, kdy mámě dovolenou... Prostě dovolená i od nich. :-) Každopádně každé recenzi (i řekněme její propagaci) se snažím dávat stejně. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja veľmi dobre chápem, aké to je, keď vychádzajú samé skvelé knihy a človek by bral hneď všetko. Tiež mám niekedy také dilemy :D Ale čas je môj úhlavný nepriateľ číslo jeden, takže radšej nepýtam nič. Aj keď strašne veľa dobrých kníh teraz vychádza.
      Každý má svoj spôsob fungovania, čo sa týka spoluprác a recenzných výtlačkov. A musím povedať, že ja som si pri niektorých všimla, že tie spolupráce striedajú a nie sú preplnení s knihami na recenziu. Je to aj o niečo sympatickejšie, keď zavítam na nejaký blog a vidím, že toho blogera to baví, či je to spolupráca alebo nie. Ak to bloger robí rád a poriadne potom to aj je vidno :)

      Odstrániť
  6. Stále mne překvapuje, jak se ty spolupráce tak rozmohly. Smysl ale dávají, ať už ze strany marketingu společnosti nebo osoby, co recenzuje. Já jsem v tomhle morálně hrozně zakořeněná, prostě bych nemohla inzerovat něco, s čím nejsem spokojená, co mi nevyhovuje nebo se mi nelíbí. Vždy by v tom měla zůstat upřímnost, ale to je o lidech. Vždy je to nakonec o lidech.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimnosť je podľa mňa základ, ale ľudia sú rôzni, takže očakávať to od každého je naivné. Presne ako píšeš je to o ľuďoch, žiaľ, my ostatní ich nezmeníme. Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  7. Dobrý tag, tzv. na tělo. Hodně se mi líbili tvé odpovědi. NA slovo influrescent či jak se to píše, už jsem taky alergická. A to, jak všichni doslova hltají spolupráce taky. Dost často se těm nakladatelům/autorům/drogériím apod divím, že danému blogerovi vůbec věří a spolupráci s ním navážou, když se dívám na některou jejich tvorbu.

    OdpovedaťOdstrániť