Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Letné čítanie

by - júla 14, 2019


Určite nie som jediná, ktorá dostala tento nápad. A je mi to jasné, ale nejde sa mi s vami nepodeliť o knihy, ktoré by vás mohli na dovolenke po a) schladiť b) obohatiť c) spríjemniť letné horúčavy, hoci to vonku dvakrát vábne práve nevyzerá.
Snažila som sa vybrať aj staršie tituly, ktoré zapadajú prachom, tak trochu možno u nás aj neznáme, čo je veľmi veľká škoda. Dopredu varujem, že je to zmes rôznych žánrov, keďže YA literatúra už nejaký ten čas u mňa nekraľuje.

Keď chcete kvalitnú literatúru, ale nechcete si úplne prehriať mozog

Spojenia od Delphine de Vigan, táto útla kniha, ktorá ma približne 191 strán vyvrcholí v udalosti, ktorej by sa dalo zabrániť, keby sú ľudia voči sebe oveľa sebeckí, ľahostajní a všímajú si náznaky. Otvorený koniec vo vás zanechá prázdny pocit a myšlienku, čo by sa stalo keby....

Stačí škrtnúť zápalkou od Celeste Ng je ďalšia kniha od Odeonu, ktorá vás zasvätí do dvoch rodín, ktoré sú úplne odlišné. Dejové linky sa postupne spájajú do jednej katastrofy, ktorej sme svedkami hneď na začiatku. Niekedy na prvýkrát postavy správne neodhadnete a vaše sympatie si získajú až časom, ale to neznamená, že už od začiatku knihy si dej nebudete užívať. Nič nie je lepšia podpora pre čitateľa ako čistá zvedavosť.

Keď chcete kvalitnú literatúru a nevadia vám fakty

Okrem toho, že môžete siahnuť po hocijakej knihe od vydavateľstva Absynt, tak zároveň môžete skúsiť Knihy Kupovati...  od Z. Šimečka a J. Trávnička. Dejiny knižného trhu v českej zemi je naozaj zaujímavá. A síce ju za jedno popoludnie neprečítate, ani za dve, pretože to naozaj nie je oddychové čítanie, ale ak sa zaujímate o knižný trh a jeho vývin, tak táto kniha vás celkom obohatí.

Keď chcete contemporary s dávkou humoru, ale aj s nejakým posolstvom

Pred pár rokmi dozadu vyšla u nás kniha Hľadá sa Audrey od S. Kinsella vo vydavateľstve Slovart. Milá, zábavná a trefná kniha, ktorá nielen pobaví, ale dokáže vám, že: "Je okej povedať nie. Je okej povedať: O tomto sa nechcem baviť."

A čo by to bolo za odporúčanie, keby tu nespomeniem Tell The Wolves I'm home od autorky Carol Rifka Brunt. Tento príbeh sa vás dotkne, poukáže na predsudky, ktoré sú zbytočné, na lásku v rôznych podobách a dotkne sa každej jednej možnej témy. Pre istotu si pripravte vreckovky.

Keď chcete fikciu kombinovanú s reálnymi udalosťami

Slovenská autorka Veronika Homolová Tóthová napísala minulý rok knihu Mama milovala Gabčíka (Ikar), ktorá je nielen o atentáte na Heydricha, ale poukazuje aj na Annu Malinovú a, samozrejme, na Jozefa Gabčíka. Kniha plná informácií, kde jediná nepodložená informácia je vzťah medzi Annou a Jozefom. A aj napriek tomu príbeh v nej je silný a o to viac vás to dostane, že je to podľa skutočných udalostí.

Keď chcete netradičný retelling

Tak rozhodne siahnite po Naomi Novik, či už jej kniha Uprooted, ktorá vyšla pod názvom Ve Stínu hvozdu (Host) alebo Spinning Silver, ktorá len vyjde v preklade, tak vám garantujem, že ak ste milovník originality a obľubujete poetický štýl, tak si autorkinu tvorbu zamilujete.

Ak chcete ešte netradičnejší retelling (presnejšie to ani nie je retelling), tak siahnite po knihe Posvátne lži Minnow Blyové od autorky Stephanie Oakes (Host.) Tento príbeh čerpá z rozprávky bratov Grimmovcov, a to presnejšie z príbehu o Bezrukom dievčatku, ale zároveň je to aj psychologický triler, ktorý vám, ale nemusí na 100% sadnúť.

Keď chcete trochu stalkingu a umenie v jednom

Rozprávkovo - psychologický triler Továreň na bábiky, ktorá je miestami dychberúca a zimomriavky sú pri niektorých scénach takmer stopercentné. Veľmi zaujímavá kombinácia jemnosti, ženskosti, naivity s krutosťou a šialenosťou. Je to knižný debut autorky a na našom trhu je to novinka, ktorá vyšla vo vydavateľstve Lindeni.

Keď chcete čistú romantiku 

Nie je cez leto nič lepšie ako čítať ľahké, jemne erotické príbehy, čo si budeme klamať, však ženy? 
Takže v tomto prípade je zoznam nekonečný, ale ak obľubujete hate - love vzťahy, tak The hating game od Sally Thorne, ktorá v slovenskom preklade vyšla vo vydavateľstve Ikar pod názvom Hra na lásku a nenávisť. Prípadne siahnite po Samanthe Young, ktorá je u mňa kráľovnou, čo sa týka romantických a jemne pikantných príbehov. (Dublin Street je srdcovka dokonca života) 

You May Also Like

10 komentárov

  1. Všetky tieto knihy sú mi neznáme, no vyzerajú naozaj zaujímavo, takže sa do niektorej z nich možno pustím. Krásny článok :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa budú páčiť, podľa mňa naozaj za pozornosť stoja :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Tak chcem si spraviť menší nákup kníh, keďže všetko čo som doteraz mala mám už prečítané takže asi tak :) Síce tieto knižky nepoznám, ale po romantických knihách by som rada siahla pokiaľ to teda nebudú niečo na spôsob Steel alebo Vasilkovej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nič som od Steel a ani Vasilkovej nečítala, takže neviem porovnať (ups), ale nemyslím si, že knihy od S. Young alebo S. Thorne sú na ten spôsob :D Ale ak máš rada trochu humoru a trochu erotiky, tak by sa ti mali páčiť :D (Aspoň myslím ;) )

      Odstrániť
  3. Super článok, páči sa mi, ako si v krátkosti výstižne opísala toľko kníh.:) Na Audrey som zabudla, to bolo cute. A The Hating Game by som asi už mala dať konečne šancu, len keď u mňa väčšina romantík nedopadne najlepšie.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Ja som si tiež na ňu spomenula, až keď som upratovala, škoda, že sa u nás až tak neuchytila, je to, ako vravíš, cute kniha :3 Ja som voči The Hating Game bola tiež skeptická (prekvapivo), ale veľmi sa mi to páčilo :D

      Odstrániť
  4. To jsou krásné tipy na knihy. Některé znám a o některých slyším tedy poprvé. :) Ale nejvíce bych si chtěla tedy přečíst Ohníčky všude kolem. Hodně mě to zaujalo a doufám, že se k ní dostanu. Přece jen Odeonky jsou skvělé knížky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ohníčky sú skvelé! Ruku dám za ňu do ohňa! Je skvelá, nebudeš ľutovať!

      Odstrániť
  5. Ta Továrna na panenky vypadá víc, než zajímavě! A ve Stínz hvozdu taky, to má naprosto překrásnou obálku🙏💖.

    Verča ze Ztracena v Praze ║ RECENZE KNIŽNÍ SÉRIE JAK JSEM TĚ POZNALA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Továreň na bábiky je naozaj zaujímavá a mne sa veľmi páčila :) Ve Stínu hvozdu je jedna z mojich obľúbených kníh :3 Takže určite odporúčam :3

      Odstrániť