Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

YA detektívka s najznámejším sériovým vrahom?

by - marca 24, 2020

Seventeen-year-old Audrey Rose Wadsworth was born a lord's daughter, with a life of wealth and privilege stretched out before her. But between the social teas and silk dress fittings, she leads a forbidden secret life.Against her stern father's wishes and society's expectations, Audrey often slips away to her uncle's laboratory to study the gruesome practice of forensic medicine. When her work on a string of savagely killed corpses drags Audrey into the investigation of a serial murderer, her search for answers brings her close to her own sheltered world.

Kerri Maniscalco si v zahraničí so sériou Stalking Jack the Ripper získala srdcia čitateľov. Bodaj by nie, keď prišla na trh s niečím novým, čo YA vody trochu rozbúrilo a vnieslo to do tohto žánru trochu temna. Doteraz sa čudujem, prečo sa u nás o knihe takmer vôbec nehovorí, keďže svojich čitateľov by si určite našla aj na našom malom trhu. Aj keď rozhodne nie je dokonalá.

Stalking Jack the Ripper kombinuje historickú udalosť, viktoriánske Anglicko, feminizmus, vraždy, pitvy, podsvetie... Zmes vecí, ktorú len tak v YA knihe nevidíme, ale aj tak to nestačí na to, aby sme všetci popadali zo stoličiek a spievali na ňu ódy. Jack, skrátim názov knihy, má dve výhody: štýl autorky a dynamiku medzi hlavnými postavami, zvyšok je čistý priemer.

Hlavná postava Audrey Rose sa tak trochu vymyká štandardu slečny v tomto období. Baví ju veda, nestráni sa mŕtvol, je pekná aj múdra. Skrátka kombinácia na zabitie. Mnohé čitateľky ocenia, že rozmýšľa sama za seba a nenechá sa ľahko ovplyvniť. Za svojimi názormi si stojí a verí svojej pravde. Ale ani to neznamená 100% úspech. Aj napriek tomu, že patrí medzi tie priebojnejšie postavy, tak je to stále fádna postava, na ktorú sa ľahko dá zabudnúť.

Ale akonáhle sa spojí s Thomasom, ďalší nadaný múdry človek, tak vzniká medzi nimi skvelá dynamika, ktorá z nich robí nezabudnuteľnú dvojicu. Ich dialógy sú pestré, zo začiatku to má nábeh na hate-love vzťah, dokonca som očakávala medzi nimi rivalitu, ale autorka to zobrala úplne z iného konca. Ich vzťah je zo začiatku naozaj sľubný, ale postupom to ide všetko do úzadia. Autorka sa snaží riešiť veci ohľadom vrážd a zavádzať čitateľa, čo sa jej avšak podľa môjho názoru veľmi nedarí. Takže nakoniec vzťah vyčaruje doslova z ničoho. Spoločné interakcie nikam nevedú, postavy poznáme len povrchne (zatiaľ, ešte mám pred sebou tri knihy) a úprimne nevytvára to vierohodný dojem. O psychike postáv sa baviť ani nejdeme, tú autorka ani nebrala do úvahy, čo je veľká škoda, pre určité udalosti, ktoré dej sprevádzajú.

Čo ma privádza k vedľajším postavám, ktoré po celý čas v deji pôsobia ako hlavný sprievod vo všetkých hluchých miestach, ktoré kniha obsahuje. A tam ich zmysel končí. Autorka s nimi nespolupracuje, čo je škoda, pretože strýko Wadsworth je oveľa zaujímavejší než sa na prvý pohľad zdá. Ďalšia inteligentná postava, až pri písaní tohto článku si uvedomujem, že ich je tu viac než dosť. Čo beriem za výhodu, inteligentných postáv nikdy nie je dosť! Teda ak je to brané s mierou. 

A najväčší problém knihy, je vrah... Uhádnete ho hneď na začiatku. Samozrejme, nechápete ako to hlavní hrdinovia, ktorí prekypujú inteligenciou nevidia. Žiaľ, je to po celý čas jasné ako facka. A ešte k tomu napovedá aj anotácia, ktorá je v zadu na knihe. (Ak sa dá, tak si ju nečítajte! Tých pár riadkov vám zúži okruh podozrivých na tri osoby a postupne na jednu. Tá z GR je bezpečnejšia.) Ale autorke sa podarilo ku koncu aj trochu šokovať, za čo má u mňa plusový bod. Ďalšou nevýhodou je, že celé vyšetrovanie je dosť neuveriteľné. Audrey aj Thomas majú jediné šťastie, že sú deti šťasteny a tipov. Ich dedukcie sa zázračne plnia, nie sú to podložené fakty, pri ktorých vidíte jasne stopy, ktoré by nás mali priviesť  k vrahovi. Skrátka celá tá vec s hľadaním vrahom je jedna veľká tipovačka. A my deti odchované na Poirotovi to nezožerieme.

Pre zmenu sa mi páčilo ako autorka vykreslila atmosféru, dokonca aj opisy pitvy som si užila bez toho, aby som absolvovala čítacie pauzy. A to najdôležitejšie, čítalo sa to samo. Autorka má neskutočne pútavý štýl, aj pomerne ľahkú angličtinu, a nezaťažuje vás zbytočnými vecami. Opisuje len to, čo si myslí, že by vás ako čitateľa mohlo zaujímať. Nie vždy je to výhoda, pretože určité veci sa dozviete len medzi rečou, ale bolo to oproti iným knihám celkom osviežujúce. Ale škoda, že sa s určitými scénami autorka viac nevyhrala, niektoré pasáže boli naozaj nudné - to nezachránil ani ten štýl.

Koniec je celkom uzatvorený, takže nemusíte sa púšťať nutne do dvojky, ale priznám sa, že témy, ktoré sa autorka snaží spracovať sú naozaj lákavé, takže rátajte s  tým, ak sa vám Jack aspoň trochu zapáči, pravdepodobne si zožeňte aj dvojku.

Čo očakávať od tohto spracovania Jacka Rozparovača? Priemerný detektívny príbeh s dynamickou dvojicou, z ktorej sa celkom ľahko stane váš ship, aj napriek neuveriteľnosti ich vzťahu. Trochu krvi, mŕtvol, ženskej emancipácie a londýnskeho podsvetia. A, samozrejme, nesmieme zabudnúť na pútavý štýl autorky. A či sa pustím do pokračovania?  Videli ste tie fan arty? Tak asi viete odpoveď. 


Mini vsuvka: Za knihu by som rada poďakovala Majke, u ktorej som knihu vyhrala :)

You May Also Like

2 komentárov

  1. Moc pěkná recenze. :) Nevím, nevím, ale myslím, že kniha pro mě moc není. Takže ji pokoušet nebudu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tak určite náročnejším čitateľom to veľmi neodporúčam :)

      Odstrániť