Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Nocte alebo každý máme tajomstvá, ale toto tu vám vyrazí dych!

by - decembra 25, 2015


Autor: Courtney Cole
Názov: Nocte
Originál: Nocte
Diel: 1/3
Žáner: YA, mystery

Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla.
Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila.
Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.


Nocte (Nocte, #1)Anotácie, ktoré sú tajomné a prezrádzajú vám maximálne to ako sa volajú hrdinovia, sú zvyčajne knihy, od ktorých očakávate neskutočné BUM! Medzi takéto knihy patrí aj napríklad trilógia o Mare Dyerovej-moja srdcovka. BUM či neBUM, to čo bolo v Mare oproti tomuto je len malý výbuch ešte menšej sopky. Nocte sa tvári byť nevinnou knihou, avšak vezme vám kúsok vášho normálneho rozumu a na konci nebudete vedieť či sú šialené postavy alebo vy, že ste autorke uverili.

Ako som už spomínala Nocte sa len tvári byť nevinnou knihou, kde sa hlavná hrdinka Calla drží posledného stebla trávi, aby neupadla do totálneho šialenstva. Udalosti, ktoré sa stali hneď zo začiatku okorení aj fakt, že Calla má brata šialenca, ktorého chráni zubami-nechtami. A mne nejde nespomenúť, že aj keď mi to liezlo miestami na nervy, tak na jej mieste robím to isté. A navyše páčilo sa mi aký vzťah mali k sebe. Teoreticky úprimný, aby sa navzájom chránili a to mi prišlo rozhodne milé a statočné.

Calla ako hrdinka bola svojím spôsobom čudná. Dievča, čo žije v pohrebnom ústave a nemá nikoho okrem svojho brata a rodičov, ale na druhej strane jej osobnosť bola odolná voči takým to veciam, jednoducho sila zvyku. Calla sa na začiatku opisovala ako sarkastická, bohužiaľ mám pocit, že niektoré udalosti ju ako keby zmenili a stala sa z nej hrdinka, ktorú nájdete v každej YA knihe. A preto tu je Dare DuBray.
Veď to poznáte príde chlapec, dievča sa zamiluje a pomaly ako keby zázrakom sa vyriešia všetky problémy. Takže na toto tu zabudnite! 
Calla priťahuje Darea a Dare zas priťahuje Callu, ale všetko musí ísť poporiadku-ako spomínal často Finn. Dare DuBray je typický tajomný chlapec, pri ktorom sa nám dievčatám podlamujú nohy a britský prízvuk na tom má rozhodne veľký vplyv, nehovoriac o tajomstvách. A ich vzťah sa posúva vážne pomaly dopredu. Najprv pohľady, potom rozhovory a až nakoniec vychádzky, ktoré ich pomaličky zblížia. Až to začína pomaly liezť na nervy, že prečo to sakra ide tak pomaly?! Dare drží Callu ako keby pri živote, čo spomína hore aj anotácia. On je dôvod, že zabúda na utrpenia, ktoré zažíva, ale na druhej strane ju môže aj ľahko zničiť, alebo fakt, že Calla má výčitky svedomia, pretože jej brat má zjavne s Dareom problém. Myslíte si, že Calla si má vybrať medzi bratom alebo chlapcom, ktorý ju môže ľahko zničiť, ale i rýchlo znenávidieť? Tak tu autorka si zas urobila po svojom.... Výber sa nekoná a my čitatelia len dychtivo čakáme, že čo urobí Finn. Napadne niekoho? Umláti niekoho sekerou? Aj keď jeho sestra si vybrala zjavne to čo chcel Finn? Je to zamotané, že? A ja to zamotám ešte viac. Viete, čo? Čo ak Finn začína byť normálny a Calla šalieť? Čo ak obidvaja majú tajomstvá černejšie než Dareove oči? Čo ak všetci v Nocte sú len klam? :D Hej, chcem vás namotať! 

Začína to skvele, bez debaty! Tragédia, šialený brat, záhadný chlapec a zničení rodičia. O to horšie je to, že kniha sa postupom času ako keby vhupla do toho typického YA smeru. Už sa nerieši to hlavné, len Calla a Dare. Ono to nedáva zo začiatku zmysel, že prečo autorka vlastne upustila od toho zaujímavého námetu a presunula to na druhú až tretiu koľaj. Ale až ku koncu zistíte, že vlastne ona vás len chystala na veľmi veľké BUM! Takže nečakajte typickú YA knihu, aj keď to tak vyzerá. Skôr je to dosť silná young adult kniha, ktorá bude mať dosť silný dopad na vaše iracionálne zmýšľanie a možno skončíte v slzách. Nie isto, ale možno. Začína to skvele, končí to geniálne. Až by malo byť zakázané zakončiť knihy, takým to spôsobom.

Na GR som spomínala, že som mala 5 teórií. Jednou z nich napríklad bolo, že Finn Callu sexuálne zneužíva, ďalšou zas, že vôbec nie sú súrodenci, alebo že sú aspoň nevlastný súrodenci, potom, že sú možno duchovia- hej moja myseľ sa chystala na všetko. Dám vám radu: Nerobte si teórie, pretože je to zbytočné. Nemáte šancu prísť na to, čo vám autorka naservírovala. Prezradím vám to, že kniha v sebe skrýva veľa tajomstiev, úžasné miesta, ktoré sa mi neskutočne páčili ako boli opísané, postavy, ktoré boli premyslené a svojím správaním naháňali nielen hrôzu, ale aj pocit šialenosti a nakoniec to najlepšie: pocit, že po celý čas sa to dialo a vy ste o tom nemali ani páru. A vďaka tomuto sa Courtney Cole pridáva k Michelle Hodkin, pretože ma príbeh Nocte očaril a doslova vyrazil dych. Jednoducho túto knihu chcete čítať! Verte mi! Bude sa vám páčiť, kvôli šialenosti, temnote a hlavne kvôli pravde. A to najlepšie... Nemáte šancu! ;)
Takže, kedy bude pokračovanie?

You May Also Like

6 komentárov

  1. :D koukam, ze se ti Nocte taky libilo. I ja byla z konce unesena! Behem pribehu jsem mela nekolik svych vlastnich teorii a ke konci uz jsem to i uhodla. Akorat s Darem jsem to netusila. To byl sok :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Líbilo je slabé slovo :D Totálne som tomu prepadla :D Moje teórie boli naozaj šialené :D A som rada, že ani jedna z nich nebola pravdivá :D Podľa mňa celá kniha bola šialená jazda :D

      Odstrániť
  2. Joo, o Nocte taky přemýšlím :D
    blumensprache.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Díky za skvělou recenzi, už Nocte sháním po knihovnách :D

    OdpovedaťOdstrániť