Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Rudá královná alebo "Rudí jako úsvit"

by - decembra 27, 2015


Autor: Victoria Aveyard
Názov: Rudá královná
Originál: Red Queen
Diel: 1/4
Žáner: fantasy, dystopia, YA

Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?


Red Queen alebo Rudá královná, ktorá spôsobila mini ošiaľ v knižnom svete vám dúfam netreba predstavovať. Každý je unesení obálkou otázne je, že či príbeh vážne stojí za také veľké HALÓ!

Nuž...chcete môj úprimný názor?

Red Queen (Red Queen, #1)Vždy, keď začnem čítať fantasy alebo dystópiu, tak mi prebehne v hlave myšlienka, že či by som nemala siahnuť iba po YA a NA knihách, kde ma málo čo môže prekvapiť. Toto isté som si hovorila nielen pri Rudej královnej ale aj pri Tróne zo skla, teda pri prvých kapitolách. Ale ako náhle sa začítam, tak si uvedomím o čo všetko by som prišla a zároveň, že by som o to prísť nechcela.

Rudá královná je zmes Selekcie, Hunger Games a ešte niečoho, načo som zatiaľ neprišla, ALE je to podané takým spôsobom, že vám brada klesne k zemi. Okrem toho sa to odohráva v takom prostredí, že bažíte po informáciách a jasáte od šťastia a dúfate, že sa to nevrhne do toho stereotypu, ktorý sa odohráva v každej druhej podobnej knihe.

Autorka nielen vytvorila zaujímavý svet, ale aj postavy v ňom. A teraz nemám na mysli rozdelenie ľudí podľa krvi-to je ako bonus.
Hrdinovia knihy sú prefíkaní, majú rozum a prekypujú ešte lepšími schopnosťami než si myslíte. Napríklad taká hl. hrdinka Mare. Bola nielen výnimočná, čo asi nikoho neprekvapuje, pretože od toho závisí celý priebeh knihy, ale mala mozog! A tým myslím, že ho aj používala. Rozmýšľala a to hlavné jej plány sa stali skutočnosťou, pretože na rozdiel od druhých hrdiniek, preto aj niečo urobila. A verte mi ostatné postavy tiež nezaháľali, či už nástupca trónu Cal alebo jeho brat Maven, či pomstychtivá mrcha Evangeline, ktorú by som najradšej nakopala do tej tlstej rite aj spolu s kráľovnou, ktorá je vážne prefíkaná a ja aj napriek tomu ako veľmi ju neznášam, tak ju obdivujem kvôli jej krutosti a prefíkanosti. A takto by som mohla vymenovať ďalšie a ďalšie postavy.

Príbeh každou jednou kapitolou menil smer a ja som bola, tak zahĺbená do príbehu, že som si nevymýšľala teórie a ani som nemyslela na to, ako by to mohlo dopadnúť. Jednoducho som si užívala čítanie. Kapitoly sú dlhé a na rozdiel od iných príbehov sa v každej kapitole niečo deje, zisťujeme nové informácie a postavy zároveň dozrievajú, uvedomujú si chyby a snažia sa ich napraviť alebo ich nezopakovať. Alebo padnú do pascí. Takže vám nemusím hovoriť, že posledné kapitoly som bola ako na ihlách a čítala som ostošesť, pretože to bolo sakra dobré! A najlepšie na tom je, že autorka nepodľahla hneď riešiť milostné veci. Všetko sa črtá pekne poporiadku, sústreďuje sa na Strieborných a Rudých plus sem-tam vmieša do toho trochu drámy. Čo viac si želať? Avšak láske nedáva až tak voľný priebeh. A ja za to tlieskam, pretože som jej to zhltla aj bez toho. Zvyčajne si na takéto veci potrpím (v poslednej dobe až príliš často), ale autorka vytvorila hrdinku, ktorá by si vybrala vždy seba-prosím, nech to aj tak zostane! Takže aj keď sa nejaké také momenty objavili, tak som si ich vážila a neočakávala som ich v každej jednej kapitole.

Rudá královná má v sebe asi zo všetkého trošku. Akcia, napätie, trochu lásky, priateľstvo, smrť, zrada a pomaly blížiaca sa vzbura. Aj keď vám to možno pripomína iné knihy, ako som už spomínala Rudá královná je zmes, ale to ako to autorka vymyslela a podala nám čitateľom, tak neexistuje aby ste aspoň trošku nepodľahli. A ten svet, ktorý vymyslela je naozaj obdivuhodný, taktiež spomínané rozdelenie podľa krvi a schopnosti. A nechcem vedieť, čo všetko si ešte pre nás pripravila.

Takže áno. Rudá královná si zaslúži to veľké HALÓ. Bola to skvelá jazda, plná strachu a nervov. A ja si rozhodne nedám nechať ujst ďalší diel, pretože, Rudá královná je nielen krásna ale aj nebezpečná. A vy podľahnete. Dúfam.



You May Also Like

6 komentárov

  1. Ja stále dúfam, že to preložia do Slovenčiny...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno sa raz dočkáme...Nebolo od veci keby ju preložili ;)

      Odstrániť
  2. Paráda! Těším se. Čekala mě pod stromečkem, jsem na ni zvědavá a po téhle recenzi se nemůžu dočkat až se začtu.
    PS: Už dlouho jsem na tak dobře napsanou recenzi nenatrefila, jsem tady poprvé, ale vím, že se sem budu vracet.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia! Ja som stále len čakal na tvoj názor :D Som rád, že sa ti Lady Marina páčila :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :3 Teraz sa cítim polichotená :D Slovo páčiť je slabé slovo :D

      Odstrániť