Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Nie vždy sa vyplatí spoliehať na meno autora

by - apríla 17, 2017

Autor: Jennifer L. Armentrout
Názov: Navždy a věčně
Originál: Problem with forever
Diel:---
Žáner: YA

Anotácia:

Pro někoho může být mlčenlivost zbraní. Pro Mallory „Myšku“ Dodgeovou představuje štít. Naučila se, že nejlepším způsobem, jak přežít, je neříkat nic. Přestože od její noční můry uplynuly už čtyři roky, dělá si starosti, že svůj strach nikdy nepřekoná.Po letech domácího vyučování adoptivními rodiči se musí Mallory postavit čelem k tomu, že maturitní ročník stráví na veřejné střední škole. V hlavě se jí odehrávaly všelijaké děsivé scénáře, nikdy se jí však ani nesnilo o tom, že hned první den ve škole narazí na Ridera Starka, svého kamaráda a ochránce, kterého neviděla už od dětství.Netrvá dlouho a Mallory si uvědomí, že pouto, jež kdysi s Riderem sdílela, nezesláblo. Naopak, čím víc se jejich vztah prohlubuje, tím víc vychází najevo, že dívka není jediná, kdo zápasí s minulostí. Když se Riderův život vymkne kontrole, Mallory se musí rozhodnout, jestli zůstane mlčet, nebo promluví. Kvůli lidem, které miluje, a kvůli vlastní budoucnosti musí pravda vyjít najevo.

Môj názor:

Jennifer L. Armentrout je autorka, pri ktorej viem, že ten priemer môžem očakávať a celkovo pri jej knihách sa viem odreagovať, nadchnúť a viem, že zväčša dostanem to čo chcem. Aj v tom tom prípade som dostala vlastne, čo som očakávala, aj keď na jednej strane som zostala trošku zarazená. Pár kníh od Jennifer mám prečítaných, ale doposiaľ som sa nestretla až tak zničenými hl. postavami. Zvyčajne v jej knihách narážam na takých hrdinov, ktorí majú vždy čo povedať. Či už sarkastické poznámky, alebo napätá atmosféra medzi hrdinami. Teraz som vlastne stretla menší opak ako som u tejto autorky zvyknutá.

The Problem With Forever by Jennifer L. Armentrout: Jennifer je autorka, ktorá síce možno sa inšpiruje inými YA knihami, nebodaj námet "ukradne" (ako to nazývajú niektorí) a spracuje po svojom, ale výsledok čitateľa zvyčajne baví. Je to tým, že má štýl písania, ktorí nenudí? Skvelý humor, ktorý dokáže niekto oceniť? Možno, ale v tejto knihe ho veľmi nečakajte. A s tým som sa mala zmieriť hneď zo začiatku, aspoň tušiť som to mohla. Keď som si zapla čítačku, že je načase túto knihu prečítať, tak som absolútne nevedela do čoho idem. Len to, že je to J.L. Armentrout. To sa mi isto bude páčiť. Menšia chyba.

Nevravím, že ma to nebavilo. Bavilo, len nie som u nej na také témy zvyknutá. Mallory bola tak netypická pre túto autorku. Tiché žieňa s krutou minulosťou, ktoré fakt ledva prehovorí. Človek s ňou na jednej strane súcití, ale čaká, kedy sa prejaví tá stránka, kde sa z nej slová budú hrnúť. (Je to Jennifer, vedela som, že tá časť príde! Vedela som, že v tom sa nemýlim! ) Bola nevýrazná, vlastne verím, že o pár dní jej meno zabudnem, alebo budem mať problém si na ňu spomenúť. Čo ma fakt prekvapilo bol Rider. Ja neviem, či fakt som si myslela, že väčšinou jej postavy sú si aspoň trošku v niečom podobné, ale toto ma tiež odrovnalo. Možno navonok vyzeral ako zlý chlapec, ale bol totálne neškodný. A človek ho prekukol hneď ako si otvoril tie pekné ústočká. Síce bol o niečo výraznejší, typický sexi chlap, po ktorom slintá celá škola a chodí s mrchou. A to je asi všetko. Typická šablóna.

Obidvaja boli tak nevýrazní. Aspoň pre mňa, že viac som sa zaujímala o vedľajšie postavy. Zlatíčko Jayden, mrcha Paige alebo Hector a Ainsley, pretože mi prišli zaujímvejší. A presne tie typy, na ktoré som zvyknutá a milujem ich. Dokonca mi aj tá chémia medzi Hectorom a Ainsleym prišla oveľa viac presvedčivejšia. Síce mi Ainsley prišla ako Dee (Lux séria), ale Kristove rany, fakt som si ju zamilovala! A Hector bol tiež...ach! Tie španielske výrazy. (V budúcnosti sa učím španielčinu) A fakt by som bola rada, keby autorka sa im venovala v knihe viac. alebo keby o nich napísala poviedku alebo hocičo. Prišli mi vtipní a vždy keď sa z jeden z nich objavil na scéne, tak som vedela, že sa mám na čo tešiť. Samostatná kniha by bola ešte lepšia. Bohužiaľ, ako to s nimi skončilo absolútne netuším. Takže možno v budúcnosti.

Bolo fakt zaujímavé sledovať Mallory ako sa snaží postupovať, ako sa hýbe s malými krôčikmi dopredu. Ako sa snaží komunikovať s cudzími, keďže jej to robilo najväčší problém. Avšak nik sa z jedného dňa nerozreční ako ona. Kniha je už aj tak dosť dlhá. V hardbacku má tá kniha vyše 500 strán a to možno zahrňuje len polovicu roka. Fakt mi toto asi vadilo najviac. Na začiatku ledva povie pár slov. A ku koncu hotové litánie. Dokonca zvyšuje hlas na pestúnskych rodičov. Hoci tá časť sa mi páčila, že už konečne nehrala formu, ale stála si za svojim. Takže určitý posun spravila. Ale aj tak. Až také pokroky. To.....to jednoducho nezhltnem ani Jennifer. Zo dňa na deň. Nie. Aj keď sa postaví za ľudí, ktorých miluje.

Nakoniec to autorka zaklincovala tým, že kým po celý čas bola obeť Mallory, tak ku koncu sa karta úplne obrátila. Vtedy som sa úprimne chytala za hlavu, že to vážne ide teraz robiť z tej tichej Myšky bad ass hrdinku? Na taký obrat som nebola pripravená. Chápete? Ja ako čitateľ. Nie, postava Mallory, ktorá s tým nemala vôbec problém. (Teraz trochu zveličujem, až taký zvrat to nebol)

Miesta, kde sa nič nedeje je tu pomerne dosť a sa síce nudiť nebudete, pretože vždy na tých scénach niečo je, ale nestačí to na to, aby ste knihu sem tam neodložili. Niekedy som mala pocit, že ma nič nedrží pokračovať v deji. A keby že knihu odložím na dlhšie aj by som zabudla, že ju čítam.  Na jednej strane autorka ma štýl, čo sa rýchlo číta, dokonca aj opisy, ale... Ja na takéto knihy od nej fakt nie som zvyknutá. A to bol/je hlavný problém.

Preberala sa tu vážna téma, minimum akcie a na moje prekvapenie nie až tak veľa sladkých rečí. Aj napriek tomu sa pár vtipných hlášok sa objavilo, čo ma potešilo. Ale aj tak to nestačilo. Tento raz nie. A síce Jennifer fakt mám rada ako autorku a kopu ľudí túto knihu vychvaľuje, pre mňa je to jedna z jej najslabších kníh. A nerada to priznávam, ale fakt ma to hnevá. Pretože v tejto knihe sa stalo pár vecí, ktoré ak čítate medzi riadkami, tak nemáte problém na to prísť. Je to predvídateľné pri určitých postavách. A to sa mi pri tejto autorke málokedy stáva, že uhádnem dej.

Na autorku síce nezanevriem, ale myslím, že už sa nebudem spoliehať len na jej meno pri YA literatúre,

You May Also Like

4 komentárov

  1. Mám dojem, že táto autorka vydáva knihy ako na bežiacom páse. Neustále v spojení s ňou narazím na nejakú novú knihu, ale naďalej ma žiadna z nich neoslovila. Neviem, asi to bude tým, že som sa sklamala pri sérií Lux. Akože prvý diel sa mi páčil, ale pri druhom to už šlo akosi dolu vodou a ďalej som sa nedostala.
    Možno raz :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A aby toho nebolo málo, tak ani nie o rok jej vychádza zas nová kniha :D Bude to o Lucovi z Lux série, ak sa nemýlim. Ale ak si to pri dvojke vzdala, tak si ho "nezažila" (Čudný týpek XD ) Druhý diel bol taký všelijaký, ale tie ostatné ma skoro zabili :D Ale ak sa mám priznať viac sa mi páčia tieto jej série o mimozemšťanoch a neviem o čom ešte píše, ako tieto jednohubky.

      Odstrániť
  2. Táto kniha vyzerá zaujímavo a už dlho po nej pokukujem :D No u mňa je to tak, že mám skoro vždy veľa kníh na čítanie, či už požičianych alebo kúpených :D

    OdpovedaťOdstrániť