Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Ako ma prekvapila slovenská tvorba

by - septembra 15, 2018


Myslím, že nie som jediná, ktorá má so súčasnou slovenskou tvorbou problém. Zvyčajne to je práve slovenské prostredie, ktoré v knihách veľmi nemusím alebo autorove zápletky, ktoré mi fakt nesadnú a nemôžem si pomôcť, ale vtedy fakt prevraciam očami ako na bežiacom páse. Avšak posledné mesiace ma prekvapilo pár slovenských kníh, ktoré boli naozaj dobré. Či už Spútaní časom od Marina Repu alebo Navždy od autorky Maya Sinay. (Strašne sa teším na jej novú knihu!) Obidve knihy ma prekvapili a rozhodla som sa aj vďaka nim skúsiť ešte nejakých iných slovenských autorov.
Dopracovala som sa ku Kataríne Holetzovej a Hane Repovej. Dve úplne odlišné knihy, ale obidve boli nesmierne pútavé a prekvapili ma.

Čo sa týka Kataríny Holetzovej a jej psychologického trileru Správa od mŕtveho chlapca, tak aj napriek tomu, že ma hlavná postava vytáčala do nepríčetnosti, tak dej a jeho vývin ma zaujal. Rôzne zvraty, s ktorými som nerátala ma naozaj bavili. Nikdy by ma nenapadlo také rozuzlenie a je pravda, že v tom žánri nemám toho až tak načítané, takže verím, že mnohí z vás by na zápletku prišli skôr, ak nie hneď na začiatku. Našťastie mne to nenapadlo a svojimi teóriami som bola teda riadne mimo. Koniec ma prekvapil a šokoval. Ak sa nad tým zamyslím celá kniha má byť šokujúca od pomeru študent-učiteľ až po záverečnú scénu, kde hrdinka pôsobí vyrovnaným dojmom. Autorka rada zavádza a navádza na falošné stopy. Čo sa odzrkadľuje aj na hrdinke a jej psychike. Je dosť ťažké rozoznať realitu a výmysel. A práve to sa mi na tom tak páčilo. Bolo to tak zavádzajúce, že ku koncu som radšej teórie nechala teóriami.

Je to pútavé, síce pár hluchých miest sa nájde a možno niektoré scény sú pritiahnuté za vlasy, ale rozhodne to nie je nič, za čo by sa slovenská knižná scéna mala hanbiť. Autorka vytvorila aspoň podľa môjho názoru naozaj pútavý dej so zaujímavou zápletkou a šokujúcim vyvrcholením.
Mňa podobné psychologické trileri bavia. Je pravda, že mám čo doháňať, ale ak hľadáte niečo, čo vás na konci prekvapí a trochu šokuje, tak pokojne do toho choďte. Ja vám Správu od mŕtveho chlapca s čistým svedomím odporúčam. A veľmi rozmýšľam, že sa poobzerám aj po iných knihách od autorky.

Od psychotrileru sa presunieme k románu o priateľstve, strate a prvom rade láske. Mnohým z vás určite neušla kniha s názvom Boh plače po tichu od Hany Repovej. Ohľadom tejto knihy som bola skeptická, lenže som sa začítala a ani neviem ako som bola v polovici plná očakávaní ako to dopadne. Autorka sa fakt so svojimi postavami nemazná hádže im pod nohy jedno poleno za druhým. A mňa to bavilo, aj keď miestami mi určité scény prišli ako z telenovely. Bavilo ma ako sú životy štyroch kamarátov úplne prepletené a aj keď nechcú, tak skrátka bez seba určité situácie nevedia vyriešiť. Bavilo ma čítať ako k sebe hľadajú cestu po tom všetkom zlom, čo prežili. Ako sa učia dať predsudky bokom a snažia sa vyrovnať s vecami, ktoré zažili a hlavne so situáciami, ktoré len prídu.

Bolo to napísané s citom, ale predsa to nebolo citové vydieranie. Celý dej je trochu nevyspytateľný ako sám život a to môže byť práve čaro tejto knihy. Skrátka určité veci sa dejú a my nemôžeme nič spraviť len sledovať ako sa to bude vyvíjať. A preto sa mi to tak páčilo. Autorka píše pútavo a niektoré myšlienky vás pohladia na duši, ale taktiež vás tá kniha môže emociálne zničiť. Síce ja som sa po celý čas držala a kniha ma po citovej stránke až tak nezasiahla rozhodne mi osudy postáv nie sú ľahostajné. Aj preto sa teším na pokračovanie a rozhodne si nenechám ujsť ani novinku od autorky, ktorá má o pár dní vyjsť.

Som veľmi zvedavá aké knihy ešte objavím. Či už slovenská alebo česká literatúra ma v poslednej dobe celkom prekvapujú a možno konečne som našla autorov, ktorých ma tvorba bude aj naďalej baviť. Ja v to pevne dúfam, pretože zatiaľ som celkom rada za knihy, ktorým som dala šancu.


Knihy si môžete zakúpiť napríklad aj tu:
Správa od mŕtveho chlapca
Boh plače potichu


You May Also Like

2 komentárov

  1. Super článok!
    Ja si tiež hovorím, že skúsim prečítať ďalšie knihy od slovenských autorov, ale akosi som sa k tomu stále nedokopala (vlastne ani k čítaniu hocijakej knihy. Z Troch temných korún dám za deň tak 30 strán a potom sa mi už nechce... nejaké blbé obdobie, alebo čo). No rozhodne som zvedavá na knihu Správa od mŕtveho chlapca. Videla som na to celkom dobré ohlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Správa mŕtveho chlapca je naozaj pútavá a verím, že ju nebudeš vedieť odložiť z rúk! :) Rozhodne odporúčam.

      Odstrániť