Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Prečo by moje mladšie ja zbožňovalo Smrteľné stroje?

by - februára 07, 2019


Pozor: Londýn je nenásytný! Nie je to však mesto, ktoré poznáme. Londýn je mobilné mesto budúcnosti. Po zničujúcej Šesťdesiatminútovej vojne sa všetky mestá zmenili, vysadli na kolesá a pohyblivé pásy a križujú pustatiny ako krvilační predátori – lovia a priživujú sa na menších mestách. A Londýn vyrazil po rokoch na lov. V meste sa však schováva niečo smrteľne nebezpečné. A nie je to dievča s jazvou na tvári, dýkou v rukách a túžbou po pomste v očiach. Prekliata budúcnosť! Mobilné mestá. Robotickí lovci. Tajná zbraň, ktorá dokáže rozprášiť svet. Chceš to zažiť? Vyskoč na palubu Londýna. Daj si pozor na mechanických nájomných vrahov. A nenakláňaj sa cez zábradlie. Keď spadneš, nik sa po teba vracať nebude! 
Ak ma sledujete na GR alebo instagrame, tak viete, že pred pár dňami som dočítala Smrteľné stroje od Philipa Reevea. Predtým než sa ma spýtate, či som videla film, tak odpoveď je nie. Ale chystám sa. Trailer ma úplne uchvátil a keď som zistila, že existuje aj knižná predloha neváhala som.

Viete aký je môj najväčší problém s tou tou knihou? Nie som cieľovka. A pritom keby sa mi dostane kniha do rúk, keď som začínala so steampunk fantasy alebo pred pár rokmi, keď som ešte len vstupovala do puberty, tak by som Smrteľným strojom úplne podľahla.

Prečo by moje mladšie ja zbožňovalo Smrteľné stroje? 

➼ Pohyblivé mestá, ktoré sa navzájom požierajú
Musíte uznať nech to znie akokoľvek šialene, tak tá predstava je lákavá. Veľké mestá požierajú menšie mestečká, ktoré požierajú ešte menšie mestá a osady na kolesách. Aj v tom to veku sa mi to zdá zaujímavé, v minulosti by som šalela aký je to geniálny autor s bujnou fantáziu.

➼ Zvraty, ktoré by som neočakávala
Priznám sa, niektoré zvraty som nečakala ani teraz. Skrátka sa tie veci stali, či s nimi autor rátal od začiatku neviem, pretože niektoré veci sa udiali naozaj rýchlo a ledva som si to uvedomila. Moje dospelé ja bolo v šoku. Moje trinásťročné ja by to doteraz predýchavalo čo všetko sa tam stalo.

➼ Neprístupná hlavná hrdinka
Ako mladšia som zbožňovala hrdinky ako Hester. Vedela, čo chce a šla si za tým. Hoci aj cez mŕtvoly, aj v tom prípade, ak by tou mŕtvolou bola na konci ona sama. Silná, nebojácna, trochu drzá, ale v kútiku duše predsa len dospievajúce dievča, ktoré potrebuje niekedy usmerniť.

➼ Tajomstvá
Odhaľovanie malých tajomstiev baví snáď každého. Niekedy ich čitateľ dokáže vyčítať spomedzi riadkov inokedy sa všetko dozvie až na konci. Stále mi však ostáva záhadou, či by som na to tajomstvo okolo Hester ako mladšia prišla. Na jednej strane nebolo to až také neočakávané, ale na tej druhej.... Myslím si, že ako napríklad trinásťročná by som nemala šancu, keďže by som sa sústredila na iné veci.

➼ Hluché miesta, ktoré by som si ani nevšimla
....a že ich dej má habadej nie je tajomstvom. Ale ten svet má svoje čaro, takže kým moje dospelé ja dumalo, kedy sa to konečne celé znova rozhýbe, tak moje mladšie ja by len fascinovane žaslo nad tým aký je ten svet fantastický a nechalo by sa unášať aj nezmyselnými rozhovormi.

➼ "Umelá inteligencia"
Túto časť by moja mladšie ja asi nepochopilo a nevedelo oceniť. Ešteže moje dospelé vie takéto oživenie oceniť. Knihy s umelou inteligenciu sú skvelé, ale niekedy do nich musíte dospieť.
V mojom prípade určite.

V skratke, čo oceňuje moje dospelé ja:

➼Nápad s pohyblivými mestami
➼Rýchle uvedenie do príbehu
➼Nedokonalú hlavnú hrdinku - nepotrebujete byť dokonalý, aby ste zmenili svet
➼ Sympatické vedľajšie postavy
➼Autorovu nemilosrdnosť - s postavami sa nemazná
➼"Umelú inteligenciu"
➼Anti-romantika - niektoré knihy skrátka nepotrebujú prehnané sladké časti, aspoň nie hneď v prvej knihe

 A naopak, čo všetko mi prekážalo:

➼Príliš okaté striedanie hluchých miest s akčnými časťami
➼Málo informácií o minulosti - fungovanie sveta je rozhodne zaujímavé, ale autor sa tomu, tak málo venuje. Chcem viac informácií o 60 minútovej vojne!
➼Správanie hlavných hrdinov - nie je nič horšie ako dospievajúci tínedžer
➼ Sympatické vedľajšie postavy, ktoré boli miestami zbytočné
➼ Málo informácií o postavách - napríklad máte pocit, že hlavného hrdinu poznáte, ale vždy vás s niečim prekvapí....s niečím nie práve lichotivým.
➼ Rýchle striedanie pohľadov - ku koncu som v tom mala menší guláš.


V minulosti by som to naozaj milovala. Lenže to nie je moja prvá steampunk fantasy, nie som cieľovka a sú tam veci, ktoré mi prekážali. Ale napriek tomu je to silný priemer. Teším sa na pokračovanie, kde dúfam, že postavy budú pomaly dospievať. Na tie zmeny sa celkom teším.



Za knihu ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete zakúpiť TU! 


You May Also Like

6 komentárov

  1. Aj ja som sa do knihy chceka pustiť, ale váhala som, či by na to bavilo alebo či by to stálo za to. Možno to raz v budúcnosti skúsim😊

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já si ohledně této knihy nejsem jistá. Jakožto film bych chtěla vidět, takže bych tu knihu mohla zkusit přečíst. Za pokus to určitě bude stát. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Za pokus nič nedáš a možno ťa prekvapí ;)

      Odstrániť
  3. Uii! Super formát recenzie, páči sa mi, ako si to vzala stručne a zo všetkých uhlov. Teraz mám o knihe fakt dobrú predstavu.:) Úplne čítanie pre mňa to asi nebude, ale minimálne film si pozriem a uvidí sa.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že sa ti recenzia páči :)
      Film určite za pozriete stojí :)

      Odstrániť