Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

On videl zatratenú ženu, ja vyšinutého starca...

by - augusta 27, 2019


Tara Westoverová sa prvý raz ocitla v triede ako sedemnásťročná. Narodila sa v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Tam sa pripravovala na koniec sveta tak, že zavárala do zásoby broskyne a spávala s „plnou poľnou“. V lete s mamou, babicou a liečiteľkou, varila bylinné odvary a v zime triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. Rezné rany, otrasy mozgu, dokonca aj popáleniny po výbuchu liečili doma pomocou byliniek. Rodina bola natoľko izolovaná od bežného života, že nikto neriešil, či sa deťom dostáva vzdelanie. A nikto nezasiahol, keď sa starší brat začal správať násilnícky. Ďalší z Tariných bratov sa dostal na vysokú školu a priniesol jej novinky z ďalekého sveta. Vtedy sa rozhodla vyskúšať nový život. Vďaka samoštúdiu sa jej podarilo zvládnuť matematiku, gramatiku a vedecké predmety na takej úrovni, že spravila test ACT a prijali ju na Brigham Young University. Tam študovala psychológiu, politické vedy, filozofiu a históriu a prvý raz počula o závažných svetových udalostiach ako holokaust a hnutie za občianske práva. Túžba po vzdelaní ju zmenila, prebrázdila kvôli nej oceány, precestovala kontinenty, doviedla ju na Harvard a Cambridgeskú univerzitu. Až potom si začala klásť otázku, či nezašla priďaleko, či ešte nájde cestu domov. Príbeh rozpráva o hľadaní vlastného ja. Je to príbeh o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Príbeh Tary Westoverovej o dospievaní sa vyznačuje prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho.

Vzdelaná možno nie je ten najlepší literárny debut, aký kedy prečítate, ale rozhodne vás nenechá bez emócií. Príbeh Tary Westover je sprevádzaný tými najhoršími pocitmi a situáciami, aké len človek môže zažiť. Od osamelosti cez manipuláciu k vytúženej slobode, ktorej však cena je oveľa vyššia než sa na prvý pohľad zdá.

Ako malé deti si svojich rodičov idealizujeme. Sú to naši hrdinovia, tí ktorí nás zahŕňajú láskou a podporou. Ani Tara nebola výnimkou, slová svojich rodičov považovala za sväté, všetko čo spravili v jej očiach bolo dokonalé. Až postupom času si uvedomila, že otcove názory nie sú úplne správne, jeho rozhodnutia nie raz ovplyvnili priamo jej život alebo životy ostatných členov rodiny. Nehovoriac o tom, o čo všetko vďaka rozhodnutiam svojho otca ako dieťa prišla.
A nielen ona.

Sledovať život izolovanej rodiny z pohľadu malého dievčaťa, ktoré nepozná nič iné ako slová svojho otca je priam absurdné. Nie raz som sa pozastavila nad nelogickými činmi. Westoverovci mali mnohokrát viac šťastia než rozumu. Situácie, ktoré Tara opisuje sú šialené, nebezpečné a často ani nebudete chcieť veriť, čím si rodina prešla a čo všetko prežila. A pri uvedomení, že sa to všetko skutočne stalo človeku behá mráz po chrbte. Rôzne nehody, ktoré sa stali z nepozornosti alebo z ľudskej hlúposti sa nachádzajú pomaly v každej tretej kapitole. Nielen rôzne popáleniny, rezné rany, ale aj dôsledky nedostatočnej lekárskej starostlivosti zanechali na Westoverovcoch jazvy.  Tara sa spätne vracia k týmto situáciám, ktoré zasiahli členov jej rodiny a zmenili ich. Opisuje ich očami naivného dieťaťa, ale zároveň prináša aj pohľad mladej zrelej ženy.

K najbolestnejším častiam knihy patrí autorkine utláčanie samej seba a postupné strácanie vlastnej identity. Svoje pocity uzatvára do seba a postupne začína veriť slovám svojho brata, ktorý s ňou manipuluje a vybíja si na nej zlosť. Hoci zo začiatku jej vzťah so Shawnom vyzerá idylicky postupne sa u neho objavujú sadistické sklony. Aj vďaka nemu Tara potláča svoju osobnosť a snaží sa zapadnúť do rodiny. A kým sa Tara snaží zapadnúť, jej starší brat Tyler, ktorý jej ukázal čaro klasickej hudby odíde na univerzitu. Zo siedmich súrodencov sa Tyler ako jediný vzoprel proti názorom svojho otca a odišiel. Tara ani netuší, že jej to nevedomky otvára nové možnosti. Hoci už ako mladšia raz mala šancu odísť, ale ako naivné dievča zaslepené otcovými názormi túto šancu nevyužila. Až po Tylerovom odchode si uvedomuje, že chce niečo viac než pracovať na šrotovisku.

A toto uvedomenie je zlomový bod, keď sa snaží vziať ako tak život do vlastných rúk. Nie je to ľahká situácia, keďže nemala ani základné vedomosti. Aj napriek všetkému sa jej to podarí, hoci nie je presvedčená svojimi vlastnými schopnosťami. Tara začína nový život, ktorý vôbec nie je jednoduchý. Roky v izolácii si pýta postupne svoju daň, a kým sa začlení do spoločnosti prejde veľa času. A tu si uvedomuje, že jej otec spravil veľa chýb. Nielen ako človek, ale aj ako otec, ktorý zlyhal. Je nahnevaná a frustrovaná. Je zaujímavé vidieť ako sa v Tare bijú dve osoby: stará a nová Tara, ktorá sa stále vyvíja.

Musím sa priznať, že sledovať Taru ako sa snaží dohnať všetko zameškané zo základných vedomostí je ďalšia tvrdá rana. A ďalšia rana prichádza, keď sa vracia počas prázdnin domov. Nie je nič horšie ako skrývaný výsmech Shawna, neúcta a neustále presviedčanie otca, aby sa vrátila domov, kam patrí. V takýchto chvíľach sa Tara opäť snaží zapadnúť, ale každým rokom je to náročnejšie. Ako mladá žena začína mať vlastné názory, ktoré sú od názorov jej otca na míle vzdialené. Nehovoriac o tom, že vidí svet úplne inými očami ako jej rodičia. Vedomosti, ktoré získala a ktoré ju formujú vytvárajú medzi ňou a jej otcom hlbokú priepasť. A keďže je jej otec hlava rodiny, ktorej sa prispôsobujú aj ostatní, tak Tara prichádza postupne aj o ostatných členov, ktorí sú pod jeho vplyvom. Presne vtedy si Tara uvedomuje, že ak sa nevráti na miesto, ktoré roky volala domov, tak o časť svojej rodiny na určitý čas príde. Na druhej strane však vie, že už nikdy nebude tá istá osoba akou bola pred rokmi. Sama autorka píše, že hoci niektorých ľudí milujete musíte ich nechať ísť.

Dej je síce opisovaný subjektívne, ale autorka nezveličuje, dokonca prechádza miestami do lyrického štýlu pri opisoch prírody. V určitých častiach sa pozastavuje nad udalosťami a spochybňuje svoje rozhodnutia, obviňuje sa za určité veci, ale podáva to spôsobom, ktorý vo vás nevyvolá silený pocit ľútosti. Skrátka tak to bolo, tak sa v tých chvíľach cítila a keby sa možno rozhodne inak, tak možno niektoré veci sa vyvinú iným smerom. Je bolestné sledovať ako sa obviňuje za veci, za ktoré nemohla. Ako obraňuje násilnícke správanie svojho brata a nahovára si že určité situácie si len zle vysvetlila. Snaží klamať samú seba, že všetko je jej vina. Najhoršie na tom je, že aj tomu určitý čas verí.

Svojimi spomienkami si nie je vždy istá a vtedy prichádzajú poznámky pod čiarou, ktoré podávajú aj iný pohľad na situáciu. Ale aj napriek tomu nič to nemení na vierohodnosti jej spomienok. Priznáva svoje chyby, zlyhania, ale zároveň zisťujete, že Tara je pokorné dievča, ktorej stačí len to čo potrebuje k životu. Nechce prepych a zbytočnosti. Stačí jej základ na život. A to je na nej sympatické. A hoci sa nikdy úplne nevymanila z nadvlády jej otca, určité veci skrátka človek nezmení, tak jej prijatie samej seba a prerod na vzdelanú dospelú ženu je jedna z najinšpiratívnejších častí, aké táto kniha ponúka. Kým v prvých dvoch častiach knihy sledujete Tarin život, ktorý je pod nadvládou fanatického otca, tak v tej tretej časti máte možnosť spoznať Taru taká aká je. Bez toho, aby sa za to hanbila. A je to osviežujúci pocit nielen pre ňu, ale aj pre čitateľa.

Vzdelaná ponúka silný životný príbeh ženy, ktorá aj vďaka nepriaznivým podmienkam získala titul PhD. z histórie. Jej minulosť je miestami šialená a fascinujúca zároveň. Nespravodlivosť budete pociťovať na každej jednej strane, budete nahnevaní, budete chcieť kričať, plakať a som si istá, že jej otca budete preklínať za jeho názory. Jedinou útechou možno pre vás  bude, že Tara a Tyler neboli jediní, ktorí opustili fanatických rodičov. Téma knihy je síce o vzdelávaní, ale zároveň je to aj o tom ako váš život ovplyvní niekto, kto je váš vzor, ale zároveň aj fanaticky veriaci človek, ktorý nedokáže rozoznať pomaly mýty a skutočný svet. Nie je to jednoduché čítanie, ktoré zhltnete za jedno odpoludnie, ale garantujem vám, že ešte dlho sa budete vyrovnávať s minulosťou Tary Westover.

Ak ste čítali knihu Vzdelaná, tak odporúčam si pozrieť rozhovory s autorkou, ktorá má príjemné a skromné vystupovanie. Aj napriek tomu všetkému nestratila zmysel pre humor a dokáže otvorene rozprávať o tom čo prežila.
A potom  všetkom pochopíte, prečo sa objavila v rebríčku 100 inšpiratívnych ľudí roku 2019.


Kliknutím si môžeš knihu kúpiť







You May Also Like

6 komentárov

  1. Tato kniha mě velmi zaujala. Popravdě, tu si musím zapsat do seznamu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, prosím! :3 Je skvelá, nebudeš ľutovať. A na tvoj názor som rozhodne zvedavá :)

      Odstrániť
  2. Som veľmi rada, že si si ju prečítala a páčila sa ti. Čítať tvoje slová bolo pre mňa radosťou, pretože si to pekne vystihla... Je to veľmi nezvyčajný príbeh a pre mňa osobne bolo veľmi ťažké prestať si idylicky oddeľovať slová autorky od reality. Stále som mala pocit, že čítam nejakú dystopiu, ktorá sa nezakladá na pravde. Ťažko sa mi verí tomu čo prežila, no o to väčší má v mojich očiach obdiv. Vďaka za tip na rozhovory s ňou! Časom sa na ne určite pozriem. Maj sa krásne :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som rada, že som si ju prečítala, a to hlavne vďaka tebe a o to som radšej, že sa mi páčila. Ďakujem :) Ťažko sa mi verí, že sa to reálne stalo, pretože miestami to bolo fakt mimo. Presne ako píšeš, akoby to bola nejaká dystópia, ktorá sa nezakladá na pravde. Až mi mráz behá po chrbte.
      Tara je inšpiratívna žena a veľmi ju obdivujem. Tie rozhovory si určite pozri, sú skvelé a žasnem nad autorkou, ktorá aj napriek tomu, čo prežila je aká je.

      Odstrániť
  3. Výborná recenzia - nádherná, precítená, do hĺbky rozobraná♥♥♥ Čítanie som si veľmi užívala...
    Nuž, táto knižka si isto vyžaduje svoj čas, ktorý jej čitateľ musí venovať, lebo na jedno poobedie určite nie je...a musí sa aj psychicky na ňu pripraviť, lebo tá neprávosť, ktorú spomínaš, musí byť strašná. Ach, a ešte je to aj autobiografia, o to ťažšie čítanie...ale mňa osobne veľmi zaujíma autorkina zmena, ktorú podstúpila a ako sa k nej nakoniec sama doviedla. Lebo celý život byť ponižovaný a podobne, až tým lžiam nakoniec uveriť, no potom sa im vzoprieť - hm, musí to byť silná osobnosť. Po knižke rada siahnem, dúfam, že sa ku mne čím skôr dostane :)
    Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Presne ako píšeš! Nedá sa ju "zhltnúť" za jedno poludnie. Je to silný príbeh o to viac, že sa to skutočne stalo. Tara je veľmi inšpiratívna žena a pre mňa aj vzorom, pretože to čím si prešla a ako sa k tomu postavila...Skrátka je to neuveriteľné. Dúfam, že sa k tebe dostane čím skôr, pretože je to naozaj silný príbeh, ktorý si zaslúži pozornosť.

      Odstrániť