Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Tradície, ktoré ovládajú životy marockých žien

by - augusta 16, 2019


Předlohou pro tento grafický román byla kniha reportážních pojednání Sex a lži – Intimní život v Maroku. Přinesla řadu portrétů především žen, které se autorce svěřily se svými intimními příběhy – vzniklo tak dílo vcelku věrně odrážející každodenní marockou realitu, což především evropským čtenářům umožňuje nahlédnout do problémů lidí, žijících v jiném kulturním prostředí, ale majících stejné přirozené potřeby. Protagonistky předkládaných příběhů pocházejí z různých sociálních vrstev, vesměs všechny se ale ocitly v soukolí tradice, víry a zároveň emancipace, všechny musejí více či méně podvádět, aby unikly permanentní hrozbě trestu rodinného, náboženského nebo policejního. Totéž platí ovšem i pro muže a ještě více pro homosexuály. Výchova i oficiální zákony jsou ve stálém rozporu s praktickým životem, všeobecná přetvářka připravuje půdu pro korupci, brutální zásahy do intimity a frustraci.

Maroko ako krajina sa síce označuje za vyspelú, ale ich zákony a tradície tvrdia niečo iné. Homosexualita kvôli zákonom akoby neexistuje, prípadne je trestaná (zákon 489), a ženské práva sú utláčané inými takmer až nezmyselnými zákonmi, ktoré sú zastaralé. Tradície a rodinné hodnoty, ktoré znevýhodňujú ženské pohlavie, majú väčšiu moc nad životom žien ako ony samé. Muži sa oháňajú s výrokmi z Koránu, ktoré ale v skutočnosti znamenajú niečo iné a zlý preklad môže spôsobiť zmenu celej pôvodnej myšlienky. A to je len zlomok, ktorý komiks ponúka. Leila Slimani s ilustrátorkou Laetitia Coryn poukazujú na to ako Marockú spoločnosť vnímajú nielen ženy, ale všeobecne aj mladšia a staršia generácia. Obidve tieto generácie vnímajú sexualitu a všetko čo s ňou súvisí až diametrálne odlišne.

Autorka prináša osobné príbehy žien, ktoré nám prerozprávajú tri fiktívne postavy, keďže ženy, ktorým tieto príbehy patria chceli ostať zo strachu v anonymite. Venuje sa tu zároveň aj témam ako je domáce násilie, dohodnuté manželstvá, spoznávanie vlastnej sexuality, črtajú sa tu tiež rôzne morálne otázky, ktoré sú v rozpore so zákonmi a niekedy aj s vierou. Je to feministická kniha, o tom nie sú žiadne pochyby. Ale tento komiks nie je myslený útočne, nemá nikoho uraziť alebo pohoršiť, len poukazuje na to aká je v Maroku situácia. Bez zbytočných prikrášlených vecí, bez pomyselných ružových okuliarov. Skrátka takto to funguje už roky a ľudia by zmenu privítali.
Je to iná kultúra, výchova, mentalita,... Nikto im vieru neberie, ale žiaden človek a ani zákon nemá odoberať základné ľudské práva.

Čo všetko vám ešte ponúkne tento komiks?

Náboženstvo, viera, tradície a spoločnosť 

Výpovede žien, ktoré autorka  použila majú pár vecí spoločné. Všetky boli obeťami tradícií a náboženstva. Hoci ich viera je silná, vedia, že v skutočnosti nespravili nič zlé. A že práve ony sú obeťami, či už mužov, ktorí sa oháňali s prekladmi z Koránu alebo svojich rodín, ktoré ich nepodporili v čase, keď to najviac potrebovali. Často bojovali proti psychickým problémom a mnoho žien s nimi zápasí dodnes. Uvedomenie, že ony nie sú na vine, že sa stali len obeťami prichádza až časom. Niekedy až po rokoch. Spoločnosť ťažko prijíma nové zmeny, ale oveľa horšie sa správa k jedincovi, ktorý sa rozhodol žiť podľa iných pravidiel. O to horšie ak je to človek ženského pohlavia. Merítko na ženy a mužov sú všade rôzne, ale v Maroku ženský svet takmer vôbec neexistuje.

Muž > Žena 

Žena si nemá právo vybrať, nemôže cítiť túžbu, jediná jej starosť je vydať sa. A musí byť panna. Marockí muži v tom to smere nemajú problém mať vzťahy a sexuálne s ženami žiť. Ale veľa z nich si odmieta takú ženu zobrať za manželku. A to z jedného jediného dôvodu: nie je čistá. Na jednej strane, kde je spravodlivosť? Na druhej strane, ako môžu byť, niektorí takí pokryteckí?
Znásilnená žena? Verejná mienka o nej klesne. Rodina ju môže obviniť z provokácie. Je síce obeť, ale podľa iných si za to určite môže sama. Byť marockou ženou je náročné, ale byť znásilnenou marockou ženou je omnoho horšie. Muž má právo na všetko, môže sa oháňať s rôznymi výrokmi, ale takýto muž svoju ľudskosť stratil už dávno.

Zákony

Na svete je veľa krajín, ktoré majú zákony, ktoré obmedzujú slobodu a práva. Téma interupcie je tabu, a to nielen v Maroku. Autorka poukazuje na ženy, ktoré inú možnosť nemali. A poukazuje na rad zákonov, ktoré rozhodujú za samotnú ženu. A úprimne, ani jeden článok nie je na strane ženského pohlavia.
Domáci potrat? Šesť mesiacov až dva roky odňatia slobody - článok 454.
Každý kto napomáha k potratu, predajca prostriedkov na vyvolanie potratu si môže odsedieť dva mesiace až dva roky - článok 455. A kopu iných článkov, ktoré obmedzujú slobodné rozhodnutia.

Udalosti, ktoré otriasli Marokom

Táto kapitola je jedna z mojich obľúbených,  Je síce krátka, ale poukazuje na odvážnych ľudí, ktorí sa postavili proti vláde a zákonom. Boli to udalosti, ktoré vyvolali rôzne kauzy.
Film Much loved  pobúril spoločnosť svojou ostrou skrytou kritikou. Vykresľuje marockú spoločnosť bez zbytočných okrás a slnečných okuliarov. (Odporúčam pozrieť.)
Kostým Jennifer Lopez na koncerte v Mawazine pobúri ľudí. Príliš veľa odhalenej kože.
Vystúpenie skupiny Placebo, kde gitarista Stephan Osldal vystúpil polonahý s preškrtnutým číslom 489 na hrudi. Protest proti zákonu 489, ktorý kriminalizuje homosexualitu. Koncert sa udial na festivale, ktorý už niekoľko rokov leží islamským ľuďom v žalúdku.
V tejto kapitole nájdete udalosti, ktoré pobúrili Maroko, ale aj osudy ľudí, ktorí sa rozhodli bojovať proti zákonom niekedy až netradičným spôsobom. A zákony ich nie vždy vedeli ochrániť. 

Mladí ľudia chcú zmenu

Tradície, prísna výchova a ani viera nezabránia tomu, aby mladí ľudia nechceli zmenu. Nielen ženy, ale aj mladí muži si pripadajú obmedzovaní. Podľa ich slov im zákony berú právo užiť si mladosť. Nesúhlasia so zákonmi a ani s pokryteckou morálkou. Chcú slobodu a veria, že možno raz sa jej aj dočkajú.

Budem rada, ak sa v komentári vyjadríte ako vnímate Maroko a podobné krajiny vy. Krajiny v ktorých stále platia zákony, ktoré diskriminujú ženy a aj svojím spôsobom základné ľudské práva je na svete mnoho. Budem rada za vaše názory a postrehy.  

You May Also Like

8 komentárov

  1. Zaujímavý nápad spracovať podobnú tému komiksovo a pekne spísaná recenzia! Pri pomyslení na to, aká je životná situácia (nielen) žien v mnohých krajinách ma až mrazí. "Vtipné" je, keď si vezmeš, že napríklad americké "feministky" vidia útoky a neprávosť aj tam, kde nie sú, a riešia úplné hlúposti, pričom niekde inde majú s rovnoprávnosťou skutočné problémy... Uff.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na americké "feministky" mám svoj názor, ktorý by ich určite pobúril, pretože presne ako píšeš riešia hlúposti. A stále sa cítia ukrivdené. A to, že si nevidia ďalej ako od svojho vlastného nosa ma hnevá asi najviac. Hlavne, že sa tvária ako bojujú za práva...
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Vďaka ti za tip. V poslednom čase ma veľmi láka literatúra, ktorá sa venuje ženám a najmä ich právam, ktoré nie sú dostatočné a férové. Táto kniha znie, ako niečo, čo by ma síce nehorázne pobúrilo, no ešte väčšmi by to vo mne vyvolalo záujem o tématiku a bojovnosť, ktorú mám v povahe. Píšem si ju na zoznam, takže ďakujem... Čo to som už o knižke tuším počula, ale nikdy som sa pri nej nepozastavila, až po tvojich slovách mi znie dobre. Maj sa krásne :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby len pobúri.... 108 strán a toľko emócií, ktoré sa u mňa vystriedali. Určite to nie je len povrchové čítanie, a keď sa zaujímaš o podobnú literatúru, tak na konci nájdeš ešte pár tipov od ľudí (prevažne žien), ktorí tému ženských práv spracovali. Nachádzajú sa tam zaujímavé tituly.
      Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  3. Zní to moc zajímavě, rozhodně bych tuto knihu zkusila. A zrovna knihy o kultuře jiných zemí mě velice zajímají. Určitě si ji dám na seznam a přečtu si ji. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nebudeš sklamaná, je to silná kniha, ktorá rozhodne má čo ponúknuť.
      Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  4. K tejto knihe by som mohla povedať iba toľko, že si ju určite niekedy prečítam a k tomu celému mala som jednu známu, ktorá dajme tomu, že chodila s niekým z ďalekej krajiny viem, že bol islam a tak isto mal aj nejakú tú vieru a to mi tak pripomína jej príbeh kedy nám zvykla rozprávať, že ako sa on správa a čo ona všetko nemôže robiť. Napríklad v lete nemohla mať na sebe plavky ako každá druhá žena a tak vešať šaty, lebo nikto nemohol vidieť jej telo ani nič podobné jednoducho musela byť zahalená od hlavy po päty a tak isto intímnosti sa mohli konať iba v noci a aj to potom ako sa pomodlil predtým aj potom takže s toho viem, že by som niečo podobné určite nechcela zažiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kedže máš s tým skúsenosť, aj keď len cez známu, tak tento komiks pochopíš ešte lepšie ako my, tí ktorí sa o túto tému zaujímame. Je to niekedy až šialené, čo všetko iná kultúra zakazuje. Je to nespravodlivé a smutné. Viem, že oni majú inú kultúru a zvyky, ale žijeme 21. storočí. Svet je už vyspelé miesto a možno by bolo konečne rozumné posunúť určité kultúry na vyššiu úroveň a aspoň trochu upustiť z tých otrasných podmienok, ktoré sužujú ženy.
      Ďakujem za komentár.

      Odstrániť