Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Laini Taylorová Dcéra dymu a kostí #1

by - augusta 08, 2014


Autor: Laini Taylorová
Názov: Dcéra dymu a kostí
Originál: Daughter of Smoke and Bones
Pokračovanie: Trilógia
Žáner: YA/ Fantasy

Karou je nadaná, krásna, a tak trochu záhadná sedemnásťročná študentka na pražskej umeleckej škole. To najzvláštnejšie o nej nevie ani jej najlepšia priateľka Zuzana. Modré vlasy si nemusí farbiť, sú prirodzene modré. Rada kreslí chiméry, fantastické zmiešané bytosti, a nikto netuší, že tieto magické bytosti sú v skutočnosti jej rodina. Hovorí mnohými jazykmi, ovláda však aj také, ktorými bežní smrteľníci nehovoria. Na oboch dlaniach má záhadné hamsa, z ktorého občas vychádza nadprirodzená energia.

Do Prahy prichádza a odchádza cez tajomný portál za svojím zvláštnym poslaním. Otvára ho žena s telom hada a vedie rovno do ponurej miestnosti, kde čaruje s ľudskými zubmi desivá rohatá bytosť s očami plaza, ktorá Karou vychovala. Na cestách po celom svete, kam ju posiela čarodejník zháňať zuby, si všimne, že na portáloch pribúdajú vypálené odtlačky rúk, ktoré tam zanechávajú tajomné okrídlené bytosti. Chtiac-nechtiac sa ocitne v krutej vojne medzi mimozemskými ríšami a v Marrákeši sa prvýkrát stretne s jednou z tých bytostí, ktoré stoja na opačnej strane. Vďaka krásnemu anjelovi Akivovi sa dozvedá vytúženú pravdu o sebe a tá pravda je bolestná... Navyše sa do serafa zaľúbi a nik netuší, či ich láska pretrvá začínajúcu sa vojnu medzi svetmi dobra a zla...


Vďaka tejto knihe sa môžme ponoriť do úžasného temného a dramatického príbehu, kde aj zakázaná láska si našla svoje miesto.

Tento príbeh sa odohráva v Prahe, čo ma zaskočilo, ale aj milo prekvapilo. Autorka si vymyslela zaujímavé "príšerky" a dosadila ich do nášho sveta, kde im vytvorila ten vlastný. Celý príbeh je vyrozprávaný z tretieho pohľadu a poukazuje na zlo, ktoré si myslí, že je dobro.

Modrovlasá Karou je nadaná študentka, ktorá navštevuje Pražskú univerzitu a má neľahkú prácu: cestovať po svete a skupovať ľudské zuby. (Nechutné)  A raz z čista jasna sa jej do cesty pripletie Akiva, anjel, ktorý patrí medzi úhlavných nepriateľov chimér. Karou ani netuší, že sa zaplietla do vojny medzi chimérami a anjelmi. A čím ďalej tým je to stále horšie a horšie. Netuší, že jej minulosť je veľmi úzko spätá nielen s chimérami, ale aj so samostatným Akivom.

Prvá polovica knihy je zahalená rúškom tajomna a otázkami, ktoré majú neobyčajné a dych vyrážajúce odpovede. Karou varovanie chimér nebrala na vedomie, až tak vážne ako by sme si mysleli predsa sa zaplietla s Akivom, ktorý nie je práve tým najnevinnejším anjelom. Vlastne v tejto knihe nikto nie je nevinní, dokonca aj Karou nesie svoj údel viny.

Prvé stretnutie týchto dvoch "úhlavných nepriateľov" je zaujímavý a o to viac tie ďalšie, ktoré nasledujú. Hoci hlavná téma je vojna medzi nadprirodzenými bytosťami medzi Akivou a Karou to poriadne vrie.A čím ďalej sú tí dvaja dlhšie v prítomnosti toho druhého o to viac sa vystavujú nebezpečenstvu, a o to viac k sebe pociťujú zvláštne puto.

Druhá polovica, je tak trochu na začiatku hektická, kým sa v žijete do postavy Madrigal, ktorá má s Karou oveľa viac spoločné než by si ste mysleli, tak to potrvá. Informácie sú čoraz dôležitejšie a situácie čoraz nebezpečnejšie. Opisy sú tak trochu o niečo dlhšie ako na začiatku, vďaka novému prostrediu, spoznávame aj chiméri v inom svetle, no to len pridáva na čare tejto neobyčajne knihy.

Autorka pokojne mohla celý príbeh napísať z pohľadu dobra, ktoré večne bojuje proti zlu, no ona sa rozhodla to poňať úplne inak. Zlo, ktoré nám predstavila v tejto knihe je oveľa nebezpečnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Takže príbeh nás oboznamuje so zlom, ktoré ustavične bojuje proti dobru.  A hoci Karou môže túžiť po mieri medzi týmito dvoma rasami, vieme, že dokým je pod ochranou chimér, tak o mieri môže len snívať.

Na tejto úžasnej knihe sa mi páčilo úplne všetko a veľkým plusom sú aj citáty, ktoré autorka dosadila na začiatok každej časti (dokopy sú 4) Sú to štyri "citáty", ktoré tak trochu napovedajú čo sa bude v danej časti diať. A ja som jednému z týchto citátov podľahla.




"Kedysi dávno umieral v hmlách anjel, ležiac na zemi.
  Nad ním kľačal diabol a usmieval sa." 

Pokračovanie Dni krvi a trblietavých hviezd si plánujem určite prečítať. Tretie časť sa podľa všetkého nebude prekladať do slovenčiny, čo je podľa mňa nesmierna škoda, pretože táto kniha je jednoducho úžasná na relaxovanie. Jednoducho v nej nájdete, takmer všetko a ja ju vrelom odporúčam ;)

You May Also Like

0 komentárov