Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Lauren DeStefano Horúčka #2 (Záhrada večnosti)

by - augusta 20, 2014

Autor: Lauren DeStefano
Názov: Horúčka
Originál: Fever
Pokračovanie: Trilógia
Žáner: Dystópia, román,...


Anotácia:
Rhine s Gabrielom síce utiekli zo sídla, ale zlo im stále dýcha na chrbát.
Po úteku sa dostanú do ďalšej pasce – do zvráteného lunaparku, v ktorom stará kupliarka dozerá na svoje dievčatá. Rhine a Gabriel sú odhodlaní dostať sa na Manhattan – do bezpečia k Rhininmu dvojčaťu Rowanovi. Cesta tam je však dlhá a plná nástrah. Vo svete, kde sa mladé ženy dožívajú len dvadsať rokov a mladí muži umierajú ako dvadsaťpäťroční, je čas nesmierne cenný. Najhoršie však je, že sa im nepodarí uniknúť Rhininmu svokrovi Vaughnovi, ktorý si zaumienil za každú cenu priviesť Rhine naspäť do sídla.


Môj názor: 
Rhine a Gabriel už mimo dosahu sídla sa snažia dostať do bezpečia. Bohužiaľ, ani jeden z nich netuší, že svet mimo Sídla je stokrát nebezpečnejší než  priamo v Sídle. Rhine sa bojí, že útek možno nebol ten najlepší nápad. A čím viac nebezpečenstva s Gabrielom prežívajú, tým viac si uvedomuje, že cesta k Rowanovi je oveľa krkolomnejšia, než si predstavovala.  A čím ďalej je to stále horšie a horšie, pretože nech sa akokoľvek snaží jej „milovaný“ svokor Vaughn ju prenasleduje. Dokedy bude trvať Rhine než si uvedomí, že akokoľvek sa snaží nikdy neutečie posadnutému svokrovi? Zistí nakoniec, že útek bolo to najhoršie čo mohla urobiť? A uvedomí si niekedy, že všetky cesty vedú k Vaughnovi?

Ako inak Lauren nesklamala. Hoci som na začiatku mala obavy, že čo ak to neprekoná Pascu? Ale obávala som sa zbytočne. Horúčka pokračovala presne tam, kde sa skončila Pasca a tým ste sa nemuseli rozpamätávať ako skončila prvá časť, hoci pochybujem, že ktokoľvek, kto čítal Pascu zabudol na jej dramatický a hlavne otvorený koniec. Netrvalo dlho, kým sa Rhine a Gabriel dostali do problémov, a tak má kniha skvelý nádych nebezpečenstva a akcie zároveň, hneď na začiatku. Lauren dosadila do tohto strhujúce pokračovania nové a hlavne rôznorodé postavy, ktoré sa od seba tak odlišujú, ale i zároveň podobajú. Horúčka vás vtiahne hneď do deja od prvej strany a nepustí vás preč do kým ju neprečítate.

Rhine nestratila svoje čaro ani počas druhej časti. Vzdorovitá a tvrdohlavá sa snažila nájsť cestu, hoci nikto inú ju nevidel. A hoci bola vzdialená od Lindena, chiac nechtiac sa v kuse k nemu vracala.  Gabriel bol stratený nielen svojich myšlienkach, ale aj vo veľkom svete, ktorý doposiaľ nepoznal. Hoci boli odlišní miestami sa skvelo dopĺňali a rozumeli.

Prostredie Sídla autorka tento raz vymenila za Lunapark a následne za Sirotinec. Kde sa nájde pár postáv, ktoré si prežili svoje.

V zábavnom parku to je: Madam, nádherná Fialka a jej zdeformovaná dcérka Maddie.
Madam bola jednoducho stará a nevyspytateľná stará ženská, ktorá až príliš milovala svoje dieťa. Fialka zas mala v sebe niečo z nádhernej Jenny. A Maddie bolo len obyčajné zdeformované dievčatko, ktoré si nezaslúžilo žiť vo svete, do ktorého sa narodilo.

Sirotinci to boli zas dve významné postavy, ktoré si zaslúžili oveľa viac šťastia než v živote mali.
Najstarší zo všetkých detí Silas a Claire, ktorá vlastnila sirotinec plný zdravých a zdeformovaných detí.
Kto by povedal, že posledné štyri postavy  budú mať oveľa viac spoločného, než sa na prvý pohľad zdá?

Podarí sa im uniknúť pred MadamVaughnovi? Zistia, kto je Grace Lottnerová? A to najdôležitejšie: Nájde Rhine svoje stratené dvojča Rowana

Hoci koniec vyzerá sľubne, tak vás prekvapí ako autorka vie za nanosekundu všetko obrátiť hore nohami. Pri prvej časti som  sa chytala za hlavu, aký koniec nám pripravila. Ak by som vedela, čo ma čaká na konci tejto úžasnej knihy, tak by som pravdepodobne nevyvádzala, tak ako som vyvádzala a šetrila by som si sily na koniec  pokračovania. Jednoducho dramatickejšie a otvorenejšie to ani nemohla zakončiť.

Lauren obdivujem, pretože vytvorila svet, ktorý je zaujímavý a desivý zároveň. Svet, v ktorom by sa ani jeden z nás nechcel narodiť. A predsa ho túžim/e  spoznať oveľa viac. Vedieť čo sa stane ďalej. A „nasýtiť“ otázky, ktoré nám blúdia mysľou. A jediným čím dokážeme svoju myseľ upokojiť, a hlavne „nasýtiť“  tie otázky, ktoré nás privádzajú do šialenstva, sú informácie. Informácie ktoré nájdeme v záverečnej časti tejto neuveriteľnej trilógie s názvom Sever.
Bohužiaľ, v slovenskom preklade sa jej pravdepodobne nedočkáme, čo je nesmierna škoda, pretože tento dystopický román si zaslúži oveľa viac pozornosti. 





You May Also Like

0 komentárov