Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Rick Yancey Piata Vlna

by - augusta 11, 2014


Autor: Rick Yancey
Názov: Piata vlna
Originál:  The 5th Wave
Pokračovanie: ???
Žáner: Sci fi/ fantasy

Po prvej vlne ostala len tma. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.  Teraz sa schyľuje Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme.  Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata- ba dokonca samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou.  Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.  


Piata vlna už pred vydaním vyvolala v USA búrlivé diskusie. – tak táto veta (a aj trailer+ anotácia) ma prinútila si kúpiť túto knihu, aj keď sa bojím mimozemšťanov ako čert kríža. :D

Po dočítaní tejto knihy som zostala ako obarená. Prvá myšlienka, ktorá ma napadla bola: Ako dočerta niekto dokázal takéto niečo vymyslieť?!
Mojím pohľadom to vidím celkom  jednoducho. Svet, v ktorom žijeme teraz v tejto chvíli, v tejto knihe jednoducho neexistuje. Neexistuje už nič a nikto, čo by ľudskú rasu udržalo v bezpečí. Boli sme napadnutí, pár z nás zabití, iní sa zas skrývali, druhí boli „unesení“  a vycvičení,  na to aby sa navzájom pozabíjali. Mali to premyslené, až do posledného detailu.  Ale nerátali s dievčaťom, čo dalo sľub, ktorý sa snažilo dodržať. Vojakom, ktorý svoj sľub v minulosti nedokázal splniť. Tajomným chlapcom, čo ani nie je chlapec. A dievčaťom, čo strieľa na milimeter presne.  Týchto ľudí spája (aj, keď nie celkom) jeden a ten istý malý chlapček, ktorý je na smrť vystrašený a chce len jedno: ísť domov. Ale existuje vôbec miesto, kde sa by sa mohla ľudská rasa cítiť v bezpečí?

Kniha je striedaná štyrmi pohľadmi: Cassiným, Zombieným, Casseným bratom Samkom (Samom)  a mimozemšťanom. Vďaka týmto štyrom pohľadom dokážeme vidieť ten istý príbeh z viacerých uhľov, pohľadov či spôsobmi - nazvite si to ako chcete. Každý jeden pohľad je z iného prostredia,  v tom istom čase, na tom istom mieste, vzdialených pár metrov či kilometrov od seba, čo prináša jedno veľmi veľké plus.

Cassie bola odvážna, svojhlavá a presvedčená, že ak ostane sama, tak prežije. Večne držiac voju M16  a plyšového medvedíka ani netušila do čoho sa to zaplietla ešte viac, než bola.
 A čo Zombie? Uvedomoval si, že svojím sľubom, čo dal malému chlapčekovi, že môže seba a svoju čatu vystaviť nebezpečenstvu? Uvedomoval si riziko smrti, ktoré na nich číhalo na každom jednom kroku?
Uvedomoval si malý Sam, že situácia je oveľa vážnejšie, než si naozaj myslel? Vedel, čo sa deje za múrmi „Raja?“
A nakoniec nám zostáva mimozemšťan, ktorý možno, naozaj nie je až taký zlý, ako si na začiatku myslíme. Všetko závisí od uhľa pohľadu.


Čo som zatiaľ čítala recenzie, takmer všetci kritizovali Cassie a jej správanie. Možno by sme si mali uvedomiť, že kniha nie je o Cassie, ktorá sa snaží zachrániť brata, ale o nádeji, ktorú autor, dal každej jednej postave.
Áno, priznávam Cassie sa správala miestami, tak trochu prehnane, ale všimli ste si, že presne nádej ju poháňala ďalej, aby našla svojho brata?  Všimol si niekto z vás, že Zombie dúfal v porážke mimozemšťanov, aj keď vedel, že teoreticky je v jednou nohou v hrobe?  Malý Sam zas veril, že sa po neho jeho sestra vráti a vezme ho domov.  Mimozemšťania zas dúfali, že obsadia Zem, aby nás mohli nahradiť.  Každý jeden dúfal a veril svojej pravde.

Táto kniha je úžasná a nech sa ma nikto nepokúša presvedčiť o opaku. Možno postavy neboli dokonalé a rozumné, no ich charakter bol výnimočný. Možno sa treba lepšie zahĺbiť do myšlienok a porozmýšľať o tom, čo autor naozaj chcel tou tou knihou vyjadriť.  

A teraz nám zostáva len jediné: Ak naozaj existujú, tak musíme veriť, že práve v tejto chvíli na nás nepripravujú inváziu, ktorá by nás mohla zničiť, ale predtým sa nesmieme zničiť my. Zostáva nám len jediné dúfať a veriť, že sa táto fikcia nestane skutočnosťou. ;)

You May Also Like

0 komentárov