Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Lockwood a spol. Vreštiace schodisko alebo poď sa so mnou báť!

by - septembra 15, 2015


Autor: Jonathan Stroud
Názov: Lockwood a spol. Vreštiace schodisko
Originál: Lockwood & Co, Book 1- The Screaming Staircase
Diel: 1/4
Žáner: Fantasy-paranormal, Mystery, Middle Grade, Horror

Londýn má vážny problém: pred päťdesiatimi rokmi sa začali všade zjavovať nie priveľmi priateľskí duchovia všetkých foriem a tvarov. Dospelí sú proti nim bezmocní. Len deti, a len tie so špeciálnymi schopnosťami ich dokážu nájsť a vyhubiť. A tak ako huby po daždi vyrástli na každom rohu agentúry na ich likvidáciu, ktoré tvrdo bojujú o každú zákazku.
Statočná a talentovaná Lucy Carlylová pracuje pre Anthonyho Lockwooda v malej agentúre Lockwood a spol., ktorá ako jediná odmieta patronát dospelých. Po nevydarenej zákazke im hrozí krach, keď sa na prahu zjaví každým odmietaný zákazník. Lucy, Anthony a ich sarkastický spoločník George musia stráviť noc v najstrašidelnejšom dome v Anglicku a vyduriť odtiaľ nezvaných obyvateľov. Červená izba i Vreštiace schodisko si totiž žiada obeť za každú noc strávenú v ich dome.
Ja som ten typ človeka, čo sa bojí aj vlastného tieňa, ale na druhej strane zbožňujem sa v tme túlať po uliciach so slúchadkami v ušiach a namýšľať si, že som nájomná vrahyňa alebo niečo podobne šialené, ale myslím si, že po tejto knihe si dám od nočných prechádzok pauzu, kým nezabudnem, že som túto knihu čítala alebo kým nedospejem.
Pamätáte sa na knižnú sériu Traja Pátrači? Bola som štvrtáčka na základnej, keď som začala jednu časť čítať a skončila som na strane 96, ďalej som sa nepohla, pretože som sa tak bála, až som v noci mala problém spať. A odvtedy leží prachom zabudnutá na poličke medzi bratovými knihami. Takže, je vám jasné, že som aj tu rátala s tým, že keď to moja psychika nebude zvládať, tak to jednoducho vzdám a knihu vrátim Timi, ale nakoniec som rada, že sa tak nestalo.  
Vreštiace schodisko (Lockwood a spol, #1)
Lockwood a spol. je úplne úžasná kniha, ktorá si získala moju pozornosť hneď zo začiatku. A to nielen preto, že autor má naozaj skvelý štýl písania, ktorý vás hneď vtiahne do deja a nepustí vás, ale aj preto, že vytvoril sympatické postavy so zmyslom pre humor. Niekedy by ste dokonca nepovedali, že sa jedná o deti, ktoré nemajú ani pätnásť rokov, čo znie vážne šialene, pretože v ich veku pri slove duch sa mi už hrnuli slzy strachu do očí. Lockwood, Lucy a George, presne títo traja tvoria agentúru, v ktorej dospelí nemajú miesto, pretože dospelí sú už príliš starí na to, aby mohli proti duchom bojovať. Znie to dobre, že? A teraz si predstavte, keby nebola agentúra, tak títo traja mladí ľudia sa možno nikdy ani nestretnú a to by bola škoda! Veľmi veľká! Na to akí sú rozdielni sa skvelo dopĺňajú ukazujú svojmu okoliu, že sú tvrdohlaví, odvážni a nevzdávajú sa bez boja. Sú rozdielni, ale predsa rovnakí. 

Ale či už sa jedná o Lockwooda, ktorý je zahalený do mini rúška tajomna a jeho miestami neuvážlivé konania alebo o Lucy, ktorá vyzerá na prvý pohľad dosť krehko, či Georga, ktorého poznámky ma vždy rozosmiali a jeho miestami hrubé správanie mi len dosvedčilo, že ho proste zbožňujem, tak najviac vás dostane tá atmosféra, ktorá z knihy vychádza pri jej čítaní. Pri niektorých scénach mi behal mráz po chrbte a inokedy som mala slzy na krajíčku, až tak som sa bála. Jednoducho z tejto knihy ide miestami až taký strach, že sa obzeráte po miestnosti, či ste v nej sami a vyhýbate sa zrkadlu, pre istotu, keby niekto stál za vami. A cuknete pri každom jednom zvuku a nahovárate si, že to nič nebolo. Takže ja som toto všetko zažívala počas bieleho dňa. Predstavte si, čo by sa stalo, keby som to čítala v noci, v tme, pri zapálenej lampičke. Ráno by ma možno brali na psychiatriu, pretože by som sa zľakla vlastného župana. Celé sa to vlastne začína s jedným prípadom, ktorý je obohatený ďalšími menšími, ktorým autor venuje po pritom pozornosť a tak sa nám čitateľom dostáva možnosť zistiť o tom celom viac, čo je podľa mňa úplne skvelé, avšak celé je to prepletené.Takže, ak už na začiatku budete z toho mimo, tak posledné kapitoly vás dostanú a vystrašia, až zabudnete dýchať!!! Dokonca miestami som mala pocit, že sa to mení na detektívku, ktoré ja nemám veľmi rada, ale toto bude asi jedna z výnimiek, pretože nepochopíte, kým si to neprečítate! 

Všade duchovia a samé tie vecičky na ich chytenie alebo zastrašenie. Až sa vám z toho pletie hlava a chytá vás paranoja, že možno v noci tiež budete potrebovať niečo podobné na zastrašenie prízraku. Ale všetky tie hnusné pocity, zimomriavky po tele stoja za to! A ja sa nenormálne teším na dvojku, pretože pán Stroud to sakra vie roztočiť!  A viete, čo by bolo úplne mega úžasné? Keby z toho bol seriál alebo film na úrovni! Ľudia by šaleli a ja by som sa so slzami v očiach napchávala s pukancami! 




You May Also Like

6 komentárov

  1. Knihu práve čítam, celkom sa mi páči. Súhlasím s tebou - kniha naberá až detektívnu atmosféru :) Zatiaľ som sa tam nebál, no ako to postupne čítam, naberá to na desivosti čoraz viac! :D Dúfam, že ma dokonca nesklame :3
    Super recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa bála hlavne,preto že som strachoput napr. kamarátka sa nebála takmer vôbec, ale tak ona sa nezľakne takmer už ničoho -_- :D Podľa mňa ťa to nesklame, máš sa na čo tešiť :D
      Ďakujem :3

      Odstrániť
  2. Tiež som čítala Lockwooda len cez deň :D A keď sa mi náhodou podarilo čítať v noci, tak sa mi nezaspávalo najľahšie :D Už sa teším na pokračovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia :). Túto knihu si chcem prečítať už strašne dlhú dobu, no doteraz som sa k nej ešte nedostala. No tvoja recenzia ma dosť navnadila a och bože znie to fakt skvelo :D!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakukem :)
      Óóó áno! Prečítaj si ju!! :3 Je to skvelé a ešte k tomu aj strašidelné, čo viac si priať? :D

      Odstrániť