Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Netvor alebo keď princ zbadá svoje pravé ja!

by - septembra 05, 2015


Autor: Alex Flinn
Názov: Netvor
Originál: Beastly
Diel: 1
Žáner: re-telling, fantasy

Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo – New York City. Čas – současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu.
Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem.


Netvor (Kroniky Kendry, #1)
Tým, že prebieha na blogu Re-tellingové obdobie-mám menší sklz, ale zajtra konečne očakávajte článok, tak predtým vám chcem jeden re-telling predstaviť. 

Netvor je taká milá knižočka, ktorá vás rozptýli cez horúce letné dni, ktoré sú už našťastie za nami a spríjemní studené zimné večere, ktoré nás len čakajú.  Nie je to komplikovaný príbeh, ktorý je inšpirovaný príbehom Krásky a zvieraťa, je to takmer doslovné prerozprávanie, len v modernej dobe, kde čarodejnica urobí hókus-pókus a svet má zrazu úplne iné rozmery. Takže nečakajte niečo dych vyrážajúce a ani niečo neuveriteľne úžasné.

Kyle alebo Adrian, ako neskôr preferoval, bol namyslený idiot, čo samozrejme pochopíte hneď zo začiatku. Namyslenosť a arogantnosť to sú dve vlastnosti, ktoré dokonalo vystihujú Kylea na začiatku knihy. Zvyčajne arogantných ľudí, ktorí sršia sarkazmom a iróniou zbožňujem, ale ako sa hovorí všetko s mierou a Kyle nevedel, kedy prekročil hranice. Jednoducho namyslený a životom rozmaznaný princ s pyšnou korunou na hlave, ktorému na ničom a na nikom nezáleží len na svojom vzhľade a na tom aby sa stal princom školy. Takže prvú polovicu knihy vlastne sledujeme ako sa namyslený princ snaží zmieriť so svojou otrasnou povahou. A ako príde o tú svoju krásu a verte mi, nie je nič lepšie než sledovať ako sa z namysleného princa stáva obyčajný bedár, odkázaný len sám na seba, slepca a na gazdinú, ktorí príjemne sem tam oživili príbeh.

Prvá polovica knihy nemá nič spoločné s romantikou, je to skôr sledovanie ako sa Kyle snaží zmieriť s tým, kým naozaj je. Až tá druhá polovica, keď sa tam objaví šedá myška Linda, tak sa to začína podobať na romantiku. Takže sladké reči, hlúpe zmýšľanie Kylea a dotyky na seba nedajú dlho čakať. A ja nie som na takéto sladké vecičky, ale tu mi to nejaký problém nerobilo, síce bol pár chvíľ, keď som si povedala, že ten chlapec neprišiel len o krásu, ale aj o rozum. Verte mi nič nie je horšie ako zamilovaný chlapec, ktorý má hlúpe zmýšľanie o láske. A ich kamarátsky vzťah bol celý taký čudný, jednoducho vy dobre viete ako sa to skončí, ale aj tak vás autorka naťahuje a snaží sa do vás vštiepiť pocit bezmocnosti.

Táto kniha je sladká, milá a aj vtipná, za čo sa môžeme poďakovať internetovej podpornej skupine, v ktorej si chatujú osoby alebo skôr bytosti postihnuté podobným kúzlom ako Kyle. Inak by to bola len sladká moderná napodobenina, čo aj tak je, ale je tam aj niečo iné, našťastie. Kniha ako taká bola celkom dobrá, ale film s Alexom Pettyferom a Vanessou Hudgens sa mi páčil viac a ak ste ho nevideli, tak vám ho odporúčam, síce je inšpirovaný knihou, ale tento raz film dopadol lepšie ;)

You May Also Like

5 komentárov

  1. Jej, to som netušila, že ten film bol podľa knihy (a ešte k tomu podľa tejto). :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já tu knihu četla a opravdumě upřímně rozbrečela. Takhle jsem snad ještě u žádné knihy nikdy nebrečela. Ale líbilo se mi to a strašně mě štve, že jsem si tu knihu nekoupila, když jsem měla možnost si ji pořídit za stovku, pokud se nemýlím... nicméně, mám takový zvyk, že si prvně přečtu knihu a až pak film, takže jsem si Kylea jako netvora vybavovala jako nějkaou příšeru nebo tak... no, a když jsem viděla film, najednou ten vzhled nebyl takový, jakého jsem si ho vymyslela v knize. :D Což je vždycky, ale stejně.

    Je to jednoduchá kniha. Čtenář se u toho i zasměje a to je fajn. A někdy i pobrečí, jenže - pozor ostatní, co čtete předchozí komentáře -, když se ti dva rozdělili, mně z toho doopravdy bylo smutno... přestože jsem věděla, jak to nakonec skončí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj, omlouvám se za překlepy, všimla jsem si toho až po odeslání...

      Odstrániť
    2. Ak vydržíš pár mesiacov, tak možno ju vyhráš v súťaži ;)

      Odstrániť